Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Τέσσερις Ελληνες δίνουν ραντεβού στη Βενετία


«Υπάρχει ένα φοβερό momentum αυτή τη στιγμή στο ελληνικό σινεμά, μια ανεξήγητη δύναμη» θεωρεί η σκηνοθέτις Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη. Και έχει κάθε λόγο να το πιστεύει. Η δεύτερη ταινία της «Αttenberg» επελέγη για το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του προσεχούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας (1-11 Σεπτεμβρίου). Η τελευταία φορά που ελληνική ταινία συμμετείχε στην κινηματογραφική Μπιενάλε ήταν το 2004 το «Delivery» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η χαρά της Τσαγγάρη όμως δεν περιορίζεται στη δική της επιτυχία. Αφορά τη γενικότερη ελληνική παρουσία εφέτος στη Βενετία. Τέσσερις ταινίες δεν είναι λίγες- αντιθέτως, είναι πάρα πολλές. Στη «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, που προβάλλεται στην Εβδομάδα Κριτικής, και στην «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, που διεκδικεί το βραβείο Lux, έχουμε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν. Χθες όμως μαζί με το «Αttenberg» της Τσαγγάρη ακούσαμε για πρώτη φορά και για μια μικρού μήκους ταινία η οποία επίσης θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό, το «Casus Βelli» του Γιώργου Ζώη. Μιλάμε λοιπόν για μια μεγάλη επιτυχία.

«Χαίρομαι που θα είμαι εκεί μαζί με συναδέλφους μου» μας είπε η Τσαγγάρη, η οποία προτιμά να μη μιλήσει ακόμη για την ίδια την ταινία της- και καλά κάνει. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Μαρίνα ( Αριάν Λαμπέντ ) η οποία μεγαλώνει με τον αρχιτέκτονα πατέρα της ( Βαγγέλης Μουρίκης ) σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Από εκεί παρατηρεί εξ αποστάσεως το ανθρώπινο είδος, το οποίο και την απωθεί: μέσα από τους στίχους του Αλαν Βέγκα των Suicide, τα ντοκυμαντέρ επάνω στη ζωή των θηλαστικών του σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο και τα μαθήματα σεξουα λικής αγωγής που της παραδίδει η μοναδική της φίλη Μπέλλα ( Ευαγγελία Ράντου ). Ενας ξένος που φθάνει στην πόλη ( Γιώργος Λάνθιμος ) την προκαλεί σε μονομαχία στο ποδοσφαιράκι, ο πατέρας της προετοιμάζει τελετουργικά την αναχώρησή του από τον 20ό αιώνα και η Μαρίνα, ανάμεσα στους δύο άντρες, με τη συνεργασία της Μπέλλας ανακαλύπτει το θαυμαστό μυστήριο της πανίδας...

«Για πρώτη φορά-και αυτό οφείλεται στο κίνημα των Κινηματογραφιστών στην Ομίχληυπάρχει μια κοινότητα ανάμεσα στους έλληνες κινηματογραφιστές» λέει η Τσαγγάρη, η οποία αποφοίτησε από το Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Ιδρύματος Fulbright συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1993, Μaster of Αrts, Ρerformance Studies) και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν (1998, Μaster of Fine Αrts στην κινηματογραφική παραγωγή και σκηνοθεσία). «Αλληλεγγύη, ανταλλαγή ιδεών, δημιουργικότητα» συνεχίζει. «Η επιτυχία του ενός,όπως ήταν ο “Κυνόδοντας” του Γιώργου Λάνθιμου ή η “Στρέλλα” του Πάνου Κούτρα, ξαφνικά γίνεται επιτυχία όλων μας.Είναι το κύμα μιας νέας γενιάς».

Ποιοι είναι οι άλλοι τρεις εκλεκτοί

Ο Σύλλας Τζουμέρκας γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου. Επειτα από σπουδές στο εξωτερικό σκηνοθέτησε τις μικρού μήκους ταινίες «Τα μάτια που τρώνε» (επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών 2001, Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι) και «Βροχή».

Η «Χώρα προέλευσης» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε το 1981 και ζει στην Αθήνα.

Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στη UdΚ στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή. Είναι πρωτοεμφανιζόμενος με την ταινία «Casus Βelli», το σενάριο της οποίας επιλέχθηκε στο Clermont Ferrand Film Festival το 2009.

Ο Φίλιππος Τσίτος γεννήθηκε το 1966 στην Κυψέλη. Εχοντας ήδη σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και εργαστεί ως φωτογράφος, βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγός ραδιοφώνου, το 1991 πήγε στο Βερολίνο για να σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του προβλήθηκε εντός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Βερολίνου και η «Ακαδημία Πλάτωνος», χάρισε στονΑντώνη Καφετζόπουλοτο βραβείο ερμηνείας πέρυσι στο Λοκάρνο.



















πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: