Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΓΟΝΟΣ Τζαζ με DΝΑ Τολστόι

Η τραγουδίστρια και τρισεγγονή του θρυλικού ρώσου συγγραφέα Βικτόρια θα εμφανιστεί στο Sani Festival στη Χαλκιδική και μιλάει για την καταγωγή της, τη μουσική και την οικονομική κρίση


Δεν αποτελεί φαινόμενο η παραγωγή τζαζ αστέρων στη Σουηδία- αυτό είναι το σίγουρο. Είναι γνωστό επίσης ότι τόσο η Κεντρική Ευρώπη όσο και η Σκανδιναβία αποτελούν φυτώρια για το είδος εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η Σουηδία ιδιαίτερα ανέκαθεν όχι μόνο αποτελούσε σταθμό των σπουδαίων της τζαζ αλλά και τη χώρα όπου πολλοί από αυτούς, όπως ο Σταν Γκετζ, ο Ντέξτερ Γκόρντον, ο Μπιλ Εβανς και ο Κουίνσι Τζόουνς, αγόρασαν σπίτια και ξόδεψαν αρκετά χρόνια από τη ζωή τους εκεί. Η τρισεγγονή του ρώσου συγγραφέα Λέοντος Τολστόι, η Βικτόρια Τολστόι, σε αυτές τις βάσεις πάτησε από μικρή ώστε σήμερα να θεωρείται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ερμηνεύτριες του τζαζ τραγουδιού. Φωνή με εξαιρετική καθαρότητα και ευκρίνεια αλλά και με την ικανότητα να μετατρέπει διαφορετικής προέλευσης τραγούδια σε δικά της, έχει γράψει ένα μικρό αλλά σημαντικό κεφάλαιο στη σύγχρονη τζαζ και σε έγκριτες ετικέτες όπως η Βlue Νote και η Αct, με άλμπουμ όπως τα «Μy Swedish Ηeart» και «Μy Russian Soul». Δεν αρνείται τη μεγάλη επιρροή της τηλεόρασης- άλλωστε τον σύζυγό της τον γνώρισε σε τηλεριάλιτι- και αντιλαμβάνεται απολύτως ότι οι συναυλίες στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που ζούμε για πολλούς μπορεί να αποτελούν και πολυτέλεια. Η Βικτόρια Τολστόι θα εμφανιστεί στο πλαίσιο του Sani Festival δίπλα σε εξαιρετικούς μουσικούς όπως είναι ο Ρίτσαρντ Γκαλιάνο και ο Νιλς Λάντγκρεν.

- Πρώτη φορά στην Ελλάδα; «Πριν από αρκετά χρόνια είχα κάνει διακοπές στην Πάρο. Δεν έκανα ιδιαίτερα πράγματα παρά καθόμουν και απολάμβανα τη θέα της θάλασσας από το δωμάτιό μου. Καταλαβαίνετε ότι για κάποιον που ζει στον Βορρά οι εικόνες της χώρας σας αποτελούν την απόλυτη αντίθεση. Αυτή τη φορά ετοιμαζόμαστε οικογενειακώς για αυτό το ταξίδι μας στη Χαλκιδική. Τα παιδιά, η γιαγιά, όλοι βρίσκουμε αυτή την εμφάνισή μου ως μια ευκαιρία να κάνουμε και κάποιες ημέρες διακοπές».

- Πότε αντιληφθήκατε ότι το τζαζ τραγούδι σάς ταιριάζει;

«Ημουν 14 χρόνων όταν άρχισα να τραγουδώ- άλλωστε ο πατέρας μου είναι τζαζ πιανίστας και ήταν εκείνος που με μύησε από μικρή αλλά και μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν προσπαθώ μάταια αλλά έχω ταλέντο. Η τζαζ όμως ταιριάζει και στη φύση μου γιατί δεν μου αρέσουν οι περιορισμοί και εκεί μπορώ να μη “λογοδοτώ” στους συνθέτες για τη δομή των τραγουδιών. Γι΄ αυτό άλλωστε δεν επέλεξα και την ποπ. Δεν θα μπορούσα να παίζω κάθε βράδυ την ίδια ενορχήστρωση ενός τραγουδιού».

- Οπως δηλώνουν και δύο από τα άλμπουμ που έχετε κυκλοφορήσει, έχετε «Σουηδική καρδιά» και «Ρωσική ψυχή»;

«Θα έλεγα καλύτερα ότι επιχείρησα να εξερευνήσω τη ρωσική ψυχή μου. Ισως πλέον να έχω κάτι περισσότερο από τη Ρωσία».

- Η καταγωγή σας αποτελούσε θέμα συζήτησης στην οικογένεια;

«Δεν θα το έλεγα, συνήθως αυτή θεωρείται κάτι το δεδομένο, το συνηθίζεις από μικρός. Μεγαλώνοντας όμως επισκέφθηκα τη Ρωσία και πήγα σε μέρη που είναι συνδεδεμένα με τον Τολστόι. Ηταν σαν να ζω τη ζωή μιας άλλης».

- Εκεί πώς σας αντιμετώπισαν; «Σαν βασίλισσα, για όσο έμεινα στη Ρωσία μου φέρονταν λες και ήμουν η Μαντόνα. Το όνομά μου αποτελούσε το διαβατήριο σχεδόν για τα πάντα». (γελώντας)

- Εχετε ποτέ σκεφθεί να γράψετε κι εσείς ένα μυθιστόρημα;

«Οχι, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό. Δεν γράφω καν στίχους, δεν πιστεύω ότι έχω ταλέντο, δεν έχω την απαραίτητη αυτοπεποίθηση».

- Γιατί είναι τόσο φυσικό για τη Σουηδία η παραγωγή ταλέντων στην τζαζ και στη μουσική γενικότερα;

«Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει λόγω του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη Σουηδία και φυσικά λόγω της παράδοσης που δημιούργησαν τόσοι σπουδαίοι μουσικοί που πέρασαν και έμειναν για μεγάλο διάστημα εδώ. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γυρίσεις τον κόσμο και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ αν θέλεις να αποκτήσεις αναγνωρισιμότητα ως τζαζ μουσικός».

- Σε τι βοήθησε η συνεργασία σας με σπουδαία ονόματα όπως ο Ρέι Μπράουν, ο Μακ Κόι Τάινερ ή ο Μπένι Αντερσον των ΑΒΒΑ;

«Δεν πιστεύω ότι έχει σημασία η ηλικία ή η πείρα τόσο όσο το γεγονός ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα. Αυτό είναι το στοιχείο που μπορεί να ενώσει τους μουσικούς. Φυσικά υπάρχουν και κλάσεις!».

- Πώς έχει επηρεάσει τη δουλειά σας η οικονομική κρίση που βιώνει πλέον ολόκληρος ο πλανήτης;

«Εχει τύχει να ακυρώσω συναυλίες ή σε κάποιες άλλες η προσέλευση του κοινού να είναι πολύ μικρή. Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που δεν έχει χρήματα για τα βασικά να εξοικονομεί για μια συναυλία, που φαντάζει ως πολυτέλεια στα αφτιά του. Οταν όμως μπορεί το κάνει, γιατί η μουσική πάντα θα αποτελεί μια ανακούφιση στα προβλήματα. Είναι θεραπεία για την ψυχή».

- Είναι αλήθεια ότι γνωρίσατε τον σύζυγό σας στη σουηδική εκδοχή του «Βig Βrother»;

«Οντως, ο γάμος αυτός όμως αποτελεί παρελθόν αφού έχουμε χωρίσει εδώ και δύο χρόνια».

- Πιστεύετε ότι η νοοτροπία της τηλεόρασης ταιριάζει με την τέχνη;

«Πιστεύω ότι μπορείς να τα κάνεις και τα δύο. Αν παρουσιαστείς σε ένα τηλεοπτικό σόου και ερμηνεύσεις ένα τζαζ τραγούδι, δεν πιστεύω ότι χάνεις κάτι από την καλλιτεχνική υπόστασή σου. Εχω γνωρίσει πολύ κόσμο που έχει έλθει στο τέλος μιας εκπομπής και μου έχει πει ότι “άρχισα να ακούω τζαζ όταν σε είδα στην τηλεόραση” και δεν μπορώ να δω τίποτε το κακό σε αυτό!».

ΣΟΥΗΔΙΑ-ΡΩΣΙΑ: 1-0

- Πώς είναι για κάποιον άραγε να είναι απόγονος του Λέοντος Τολστόι;

«Είμαι πολύ υπερήφανη και πρέπει να ομολογήσω ότι μου άνοιξαν στην πορεία της ζωής μου αρκετές πόρτες εξαιτίας αυτού του ονόματος. Βεβαίως από την άλλη, όπως συμβαίνει πάντα, πολλοί έμειναν στο όνομα αλλά έχω μάθει να ζω με αυτό».

- Είναι το πρώτο που σας ρωτούν πάντα; «Πάντα. Είμαι όμως προετοιμασμένη πλέον. Μεγάλωσα με το σουηδικό όνομά μου και στην πορεία πήρα το όνομα της μητέρας μου. Δεν νιώθω καθόλου Ρωσίδα αν με ρωτήσεις και τα πάντα στη ζωή μου έχουν σχέση με τη Σουηδία».



Jazz Οn Τhe Ηill


Το πρόγραμμα:
Παρασκευή 16 Ιουλίου, 21.30,

Νils Landgren Funk Unit Σάββατο 17 Ιουλίου, 21.30,

Youn Sun Νah Σάββατο 17 Ιουλίου, 22.30,

Viktoria Tolstoy Group Κυριακή 18 Ιουλίου, 21.30,

Μare ΝostrumJan Lungren, Ρaolo Fresu, Richard Galliano Διάθεση εισιτηρίων Θεσσαλονίκη:

Stereodisc, Μetropolis, Ιanos Χαλκιδική: στα ξενοδοχεία του «Sani Resort» και στο Κέντρο Τύπου Νέας Φώκαιας, στην κεντρική πλατεία.

Μέσω Ιnternet: www.ticketshop.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: