Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Οσκαρ, ο πρώτος βιονικός γάτος τρέχει ξανά

Τεχνητά μέλη ειδικά σχεδιασμένα για τις διαστάσεις του ακρωτηριασμένου ζώου, του έδωσαν νέα ζωή


Ενας μαύρος γάτος που έχασε τα δύο πίσω πόδια του όταν μια θεριστική μηχανή πέρασε από πάνω του την ώρα που εκείνος λιαζόταν σε ένα χωράφι με καλαμπόκια μπορεί και πάλι να περπατήσει χάρη σε μια πρωτοποριακή επέμβαση που του χάρισε ένα ζευγάρι ευλύγιστων προσθετικών κάτω άκρων.

Χωρίς αυτά, ο Οσκαρ, που έγινε έτσι ο πρώτος βιονικός γάτος στον κόσμο, ήταν αδύνατον να κινηθεί και αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο της ευθανασίας. Για καλή του τύχη, ένας κτηνίατρος πρότεινε στους ιδιοκτήτες του Οσκαρ, την Κέιτ και τον Μάικ Νόλαν, να απευθυνθούν στον χειρουργό ζώων Νόελ Φιτζπάτρικ από το Σάρεϊ της Αγγλίας, ο οποίος ειδικεύεται στην προσθετική μελών.

Τα εμφυτεύματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις διαστάσεις του δίχρονου γάτου. «Πιάνουν» από το εσωτερικό μέρος της άρθρωσης των αστραγάλων, δηλαδή στο σημείο όπου τα ποδαράκια του Οσκαρ ακρωτηριάστηκαν, και συνεχίζουν κάτω από το δέρμα σαν ένα ζευγάρι ξυλοπόδαρα.

Είναι επικαλυμμένα με υδροξυαπατίτη, ένα υλικό το οποίο μιμείται τον τρόπο που το ελαφίσιο κέρατο μεγαλώνει μέσα από τον μαλακό ιστό. « Ο Οσκαρ είναι το πρώτο ζώο με οστεοενσωματούμενα και δερματοενσωματούμενα προσθετικά μέλη» δήλωσε ο δρ Φιτζπάτρικ. «Είναι ένα θαύμα της βιοϊατρικής τεχνολογίας» προσέθεσε.

Τα εμφυτεύματα, γνωστά ως Ιtaps (Ιntra-osseous transcutaneous amputation prosthetics, ενδο-οστικά διαδερμικά προσθετικά όργανα) αναπτύχθηκαν από τον μηχανικό Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Γκόρντον Μπλαν από το University College του Λονδίνου.

Η κυψελοειδής διάταξη επιτρέπει στο δέρμα να «δέσει» με το εμφύτευμα, δημιουργώντας παράλληλα μια ασπίδα που προστατεύει από τις μολύνσεις. Με μια επέμβαση η οποία διήρκεσε τρεις ώρες, τα Ιtaps, που κοστίζουν περίπου 2.500 ευρώ το καθένα, ενσωματώθηκαν στα ακρωτηριασμένα πόδια του Οσκαρ. Ο καθηγητής Φιτζπάτρικ μελέτησε έπειτα το περπάτημα του γάτου προκειμένου να σχεδιάσει τα κατάλληλα πατουσάκια.

Ο Οσκαρ μπορεί πλέον να περπατάει, να τρέχει και να ανεβαίνει σκάλες. Οταν επιστρέψει στο σπίτι του, περίπου σε έναν μήνα, δεν θα του επιτρέπεται να βγαίνει έξω, εκτός και αν συνοδεύεται. «Φανταστείτε να βγει έξω και να προσπαθήσει να σκαρφαλώσει σε κάποιο δέντρο. Τι θα γίνει τότε;» είπε ο καθηγητής Φιτζπάτρικ. Η περίπτωση του Οσκαρ δείχνει ότι η σάρκα και τα οστά αναπτύσσονται πάνω από τα βιονικά άκρα αρκετά ώστε να αντέχουν το βάρος του ζώου.

«Η εμπειρία του Νόελ είναι χρήσιμη και για την ανθρώπινη ορθοπαιδική» λέει ο καθηγητής Μπλαν. Η διαδικασία της επέμβασης βιντεοσκοπήθηκε και γυρίστηκε σε ντοκυμαντέρ από το ΒΒC, με τίτλο «Βιονικός κτηνίατρος». Μέρος των εξόδων για την επέμβαση του Οσκαρ καλύφθηκαν από την ασφάλεια των Νόλαν. Τα εμφυτεύματα ήταν προσφορά του University College London και τα υπόλοιπα έξοδα καλύφθηκαν από τον καθηγητή Φιτζπάτρικ.

Η επιστήμη στην υπηρεσία των ζώων
3 Ο Κόουλ, ένα μπουλντόγκ, περπατάει με βιονικό πόδι από το 2008, ύστερα από επέμβαση για αφαίρεση καρκινικού όγκου.

3 Η Μόλι, ένα πόνι στη Λουιζιάνα, έχει προσθετικό άκρο ύστερα από ακρωτηριασμό στο ένα της πόδι.

3 Η Μπιούτι, ένας φαλακρός αετός, έχει συνθετικό ράμφος. Εχασε το δικό της από πυροβολισμό.

3 Ο Γουίντερ, το δελφίνι που είχε χάσει την ουρά του από ατύχημα στη Φλόριδα, απέκτησε μια προσθετική από σιλικόνη.


© Τhe Τimes, 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: