Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

«Δεν ξέρω να διαβάζω μουσική ή να παίζω όργανα»

Ατρόμητα ειλικρινής στην ερώτηση «Γνωρίζετε να διαβάζετε μουσική; Να παίζετε κάποιο όργανο;», ο Laurent Garnier απαντά: «Οχι. Δεν τα χρειάζομαι όλα αυτά». Είναι θέμα γούστου αν σ’ αρέσει η τέκνο που ο Γάλλος μουσικός παραγωγός και dj παράγει, «κολλάει». Το τι γράφει ένα πεντάγραμμο. Αν, τελικά, μπορεί να το διαβάσει, δεν έχει και τόση σημασία.
«Δεν ξέρω να διαβάζω μουσική ή να παίζω όργανα»

Είναι μία από τις πιο διάσημες, πετυχημένες περσόνες της γαλλικής μουσικής σκηνής. Τραγούδια του σαν το «The Man with the Red Face» αποθεώθηκαν από το κοινό των κλαμπ.



Τα djs σετ του περιγράφονται οργιώδη. Ο Garnier είναι χέντλαϊνερ στο φετινό διήμερο (πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο) φεστιβάλ «Synch» στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.

Θα εμφανιστεί το Σάββατο το βράδυ στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ. Το τελευταίο άλμπουμ του είχε τον τίτλο: «Tales Of A Kleptomaniac» (σ.σ.: «Τα κατορθώματα ενός κλεπτομανούς»). Η πρώτη ερώτηση της συνέντευξης ασχολήθηκε με την «κλεπτομανία» του.

Τι θέλετε να πείτε με τον τίτλο της τελευταίας σας δουλειάς. Να υποθέσω πως είναι αυτοβιογραφικός;

Ναι. Να το κάνετε. Είμαι dj και μουσικός παραγωγός. Αυτό σημαίνει πως ασχολούμαι συνέχεια με τις μουσικές των άλλων για να βρω τα κομμάτια που θέλω οι άλλοι ν’ ακούσουν όταν βρίσκομαι πίσω από την κονσόλα ενός κλαμπ. Πλέον οι djs είναι καλλιτέχνες.

Η δουλειά τους είναι να «κλέβουν» τραγούδια άλλων και να τα εντάσσουν στα σετ τους. Oταν το κλαμπ κοινό χειροκροτεί έναν dj, δεν το κάνει για την ομορφιά που έχει μια μελωδία. Αυτό αφορά μουσικούς, συνθέτες. Το κάνει γιατί έχτισε όμορφες στιγμές μειξάροντας μουσικές που, κυρίως, δεν έχει κανένα πνευματικό δικαίωμα από αυτές.

Θεωρείτε πως η μουσική τέκνο είναι η απόπειρα συγκεκριμένων καλλιτεχνών, μέσω της τεχνολογίας, να μιμηθούν ήχους της φύσης που «κολλώντας» τους παράγουν χορευτική μουσική;

Οπωσδήποτε όχι. Η τέκνο είναι ένα παιχνίδι με το υποσυνείδητο των ανθρώπων. Μπορεί να είναι ο τυχαίος ήχος που ακούγεται σ’ ένα αστικό κέντρο. Ενα κορνάρισμα, ο ήχος αεροπλάνου, ο χτύπος από το πέρασμα ενός τρένου μπορούν να χωρέσουν σ’ αυτή τη μουσική.

Αισθάνεστε μέλος της περίφημης γαλλικής χορευτικής σκηνής που αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90;

Καμία σχέση. Ποτέ δεν ήμουν μέρος από το σώμα αυτής της σχολής. Εκανα πάντα αυτό που ήθελα. Τέκνο μουσική με τον τρόπο που εγώ αντιλαμβανόμουν.

Πάντως, είστε ένας πετυχημένος Γάλλος καλλιτέχνης παγκοσμίως. Εχετε σκεφτεί ποτέ γιατί εσείς και όχι κάποιος άλλος;

Πάντα αφιερωνόμουν στη μουσική του μέλλοντος. Και πάντα επιθυμούσα να έχω κοινό μου ανοιχτόμυαλους ανθρώπους. Μάλλον το κατάφερα. Χαίρομαι. Δεν είμαι βαρετός. Αυτό είναι η μεγαλύτερη νίκη μου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
για Το «Synch»

Το «Synch» είναι ενδιαφέρον. Κοιτά όσα συμβαίνουν όταν η τέχνη και η τεχνολογία περπατούν αγκαζέ. Θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Από το μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ προτείνουμε τις παρακάτω εμφανίσεις: Αύριο την εμφάνιση της ελέκτρο - πανκ πριγκίπισσας Peaches, την εμφάνιση του Ελληνα μουσικού παραγωγού Lumiere Brother.

Για μεθαύριο προτείνουμε τις εμφανίσεις του Laurent Garnier, των πανκ - ποπ Hot Chip και του άφρο - ποπ καλλιτέχνη Τζίμι Τένορ, που θα εμφανιστεί μαζί με τον ντράμερ Τόνι Αλεν.

Γιάννης Παναγόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: