Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Μια 16χρονη χαμένη στον Ινδικό Ωκεανό


ΚΑΜΠΕΡΑ Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της 16χρονης καλιφορνέζας ιστιοπλόου, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν την περασμένη Πέμπτη στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό. Η Αμπι Σάντερλαντ , που τον Ιανουάριο ξεκίνησε ένα φιλόδοξο ταξίδι με σκοπό να κάνει μόνη με το ιστιοπλοϊκό της τον περίπλου της Γης χωρίς στάση, κατάφερε να επικοινωνήσει με τις ομάδες διάσωσης που την αναζητούσαν, διαβεβαιώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία της.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου ΑΒC Νews, η Αμπι επικοινώνησε για τελευταία φορά μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με ένα μέλος της ομάδας υποστήριξης της αποστολής της, το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), αναφέροντας ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα στο σκάφος λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη της νεαρής ιστιοπλόου όταν εκείνη ενεργοποίησε δύο ραδιοφάρους από το σκάφος της. Ο πατέρας της Λόρενς Σάντερλαντ είπε ότι η ομάδα διάσωσης που την αναζητούσε με ένα Αirbus των αυστραλιανών αερογραμμών διαβεβαίωσε ότι η μικρή είναι καλά στην υγεία της. «Είναι σώα και βρίσκεται στο σκάφος. Αυτά είναι φανταστικά νέα» δήλωσε στο ΑΒC. Σ τις προσπάθειες εντοπισμού της Αμπι συμμετείχαν αμερικανοί, αυστραλοί και γάλλοι διασώστες. Στο σημείο, περίπου 3.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μαδαγασκάρης, σπεύδουν αλιευτικά σκάφη για την περισυλλογή της νεαρής ιστιοπλόου. Την Τετάρ τη η Αμπι είχε γράψει στο μπλογκ της ότι επί μερικές ημέρες οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες και ότι χρειάστηκε να μπαλώσει ένα από τα πανιά του ιστιοπλοϊκού της. Ταυτόχρονα αντιμετώπιζε πρόβλημα και με τη σύνδεσή της στο Διαδίκτυο.

Η 16χρονη Αμερικανίδα ξεκίνησε από την Καλιφόρνια τον περασμένο Ιανουάριο με στόχο να πραγματοποιήσει μόνη της με ιστιοπλοϊκό σκάφος τον γύρο του κόσμου. Αλλά εγκατέλειψε, προσωρινά όπως λέει, το όραμά της όταν αναγκάστηκε τον Απρίλιο να σταματήσει στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για να επισκευάσει το σκάφος της. Η Αμπι ήλπιζε να πάρει το ρεκόρ από μια άλλη 16χρονη, την Τζέσικα Γουάτσον από την Αυστραλία, η οποία διέσχισε με το ιστιοπλοϊκό της 37.000

χιλιόμετρα σε 210 ημέρες. Το σημείο του Ινδικού Ωκεανού όπου εντοπίστηκε η Αμπι, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Το 1996 ο Βρετανός Τόνι Μπάλιμορ περισυνελέγη από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας όταν το γιοτ στο οποίο επέβαινε ανετράπη κατά τη διάρκεια αγώνα, στον οποίο ένας άλλος διαγωνιζόμενος έχασε τη ζωή του. Ειδικοί σε θέματα ιστιοπλοΐας είχαν προειδοποιήσει τη νεαρή κοπέλα να μην πλησιάσει τα επικίνδυνα νερά του Νότιου Ινδικού Ωκεανού, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Πολλά μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύουν σφοδρές επικρίσεις προς την οικογένεια της 16χρονης, κατηγορώντας μάλιστα τους γονείς της για «κακοποίηση ανηλίκου».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: