Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Mια είδηση για την Αγια-Σοφιά


Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία θα τελεστεί και πάλι, 557 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, με πρωτοβουλία του οργανισμού «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας, Κρις Σπύρου, και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο κ. Σπύρου έκανε γνωστό ότι η θεία λειτουργία θα γίνει την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας των ορθοδόξων χριστιανών.

Όπως είπε, η Παγκόσμια Ενορία έχει ήδη ενημερώσει, με συστημένη επιστολή της, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή της να παρευρεθεί στην Πόλη τη μέρα αυτή και να λειτουργήσει την Αγία Σοφία.

«Οι ενορίτες της Αγίας Σοφίας απ’ όλο τον κόσμο θα είμαστε στην Πόλη, προκειμένου να τελέσουμε θεία λειτουργία στη Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης, το σύμβολο της Ορθοδοξίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία της οργάνωσης, την Κυριακή, 23 Μαΐου, θα τελεσθεί, στην εκκλησία της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, παρουσία Αγιασοφιτών από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.

Εξάλλου, σε ερώτηση αν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ενορίας ενημέρωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν, ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι δεν είναι θέμα πολιτικό και ότι ο οργανισμός εδρεύει στις ΗΠΑ.

«Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων, να διορίζει ιερείς και ιεράρχες και να προσδιορίζει την αμφίεση ιερέων και λειτουργών θρησκειών», είπε ο κ. Σπύρου.

Η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» ιδρύθηκε το 2005, με έδρα τις ΗΠΑ, αναγνωρίζεται ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει, ως στόχο, να λειτουργήσει ξανά ως χριστιανικός ναός η Αγία Σοφία. Στα χιλιάδες μέλη της ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνονται και άτομα άλλων θρησκειών και δογμάτων.

ΡΟΜΦΑΙΑ


Τα ερωτήματα πού προκύπτουν από την παραπάνω είδηση είναι φλέγοντα και μας βάζουν σε διαδικασία σκέψης και προβληματισμού για τους σκοπούς αλλά και για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης:

- Ποιός κρύβεται πίσω από τον "Παγκόσμιο" αυτό οργανισμό και με ποιούς σκοπούς; Εικασίες δεν τολμώ να κάνω, αλλά με αφέλεια και αφελότητα θα μπορούσα να φανταστώ πως κρύβονται οι κύριοι με τον ... διαβήτη(ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε...). Άλλωστε οι κύριοι αυτοί έχουν μια έφεση να υπερασπίζονται τα "εθνικοθρησκευτικά" δικαιώματα λαών, εθνών και ... γενεών. Είναι θρησκευτική αυτή η εκδήλωση ή αυτοί που κρύβονται από πίσω θέλουν να κάνουν απλά αισθητή την "δυναμική" τους παρουσία; Και με τί ανταλλάγματα; Δεν θέλω να σκεφτώ.

- Ποιός εχει το δικαιωμα να αυτοαποκαλείται "ενορίτης της αγίας Σοφιάς"; Ίσως όλοι μας και κανείς. Μήπως απέκτησε το μεγα μοναστήρι ενορία και περιοίκους ή μήπως υπάρχει μια ιδιαίτερη ομάδαβυζαντινορωμαίων κατευθειαν απογόνων των Κομνηνών, που διαφέρουν από τους άλλους έλληνες; Η Αγιά Σοφιά ανήκει στους "ενορίτες" της ή στο Γένος;

- Εστω και αν η αγια Σοφια έπαψε να λειτουργεί ως χριστιανικός ναός εδώ και αιώνες(πλην της λαμπρας εξαιρέσεως της λειτουργίας του 1919), πληροφόρησε κανείς τους εν λόγω κυρίους πώς η αγια Σοφιά βρίσκεται στην Πόλη, όπου εδρεύει κάποια εκκλησιαστική αρχή , η οποία έχει τον πρώτο λόγο στην τέλεση ιεροπραξιών και μυστηρίων και μάλιστα αυτή η εκκλησιαστική αρχή είναι η πρώτη τη τάξει Εκκλησία μέσα σ'όλη την ορθοδοξία; Ο παναγιώτατος Θεσσαλονίκης θα χοροστατεί ή θα παρίσταται απλώς και ο λειτουργός του μυστηρίου(γιατί καμιά λειτουργία δεν είναι φιέστα) έχει την άδεια του επισκόπου-πατριάρχου; Γιατί αυτή η περιφρόνηση προς την Μεγάλη Εκκλησία; Ίσως νομίζουν πώς θα τους χρωστά και χάρη και πως η παρουσία του Θρόνου στην Πόλη είναι διακοσμητική. Άλλωστε δεν μας απογοητεύουν μερικοί εν Ελλάδι αδελφοί μας. Όλοι γνωρίζουμε πώς για εκείνους τους ευλογημένους από τον ... Θεό να φέρουν την ταυτότητα του πολίτου... του κρατιδίου του Όθωνα, οι εν τη Πόλει πατέρες και αδελφοί τους, μόνο έλληνες δεν είναι. Αυτό έλειπε δα, να λάβουμε υπ'οψιν και τους "τουρκοσπ...ς". Ε, κύριε Άνθιμε;

- Οχι κύριε Σπύρου, το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Έρχεσται με την ανωτερότητα και τον εγωισμό του ελληνοαμερικάνου μπάρμπα μας , να ακυρώσετε την έννοια της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, των συμφερόντων και να θέσετε σε κίνδυνο την ομαλότητα της περιοχής. Και μπορεί καμιά κυβέρνηση θεωρητικά να μην έχει τα δικαιώματα που μνημονεύετε, αλλά τί διάολο, μιλάμε για κυβέρνηση τούρκων αν μη τι άλλο mr Κρις. Όχι δεν είναι ακίνδυνοι σαν τους ινδιάνους του Νέου Κόσμου ή σαν τους απολίτιστους συγγενείς σας που αφήσατε πίσω στην Ελλάδα, ούτε οι καλοί φίλοι και σύμμαχοι του δημοκρατικού μελαψού προέδρου σας. Είναι σκυλιά προς κάθε τι το ελληνικό θείε Σαμ και δυστυχώς έχουν πείσει και τον λαό τους γι'αυτό.

- Γιατί η επιλογή της συγκεκριμμένης ημερομηνίας; Η Αγια Σοφιά δεν είναι επ'όνομα της αγίας Σοφίας και των μαρτύρων θυγατέρων της αλλα αφιερωμένη στην Σοφία του Θεού, στο δευτερο πρόσωπο της αγίας Τριάδος και αν δεν κάνω λάθος πανηγύριζε την Πεντηκοστή και κάπου κοντά στα Χριστούγεννα, όπου και η ημερομηνία των εγκαινίων του ναού κατά την παλαιά βυζαντινή παράδοση. Εκτός από επικίνδυνοι είστε και άσχετοι , για να μην πω ανόητοι, αν και αυτό δεν είναι κακό, ούτε ασυνηθιστο για αμερικανούς.

- Συμφωνούμε και υπερθεματίζουμε να ξαναλειτουργήσει η αγια Σοφιά, αλλά οχι απο σας. Υπάρχει παράδοση και προφητεία, κατά την οποία η Αγιά Σοφιά θα ξαναδοθεί στους ρωμηούς και θα ξαναλειτουργήσει ως χριστιανικός ναός. Αλλά ακόμα και αν αυτό είναι ένας αφελής ευσεβής πόθος μερικών "ανοήτων ταλιμπάν", ως του γράφοντος, αποτελεί ωστόσο όραμα και όνειρο ιερό, όμορφο, σχεδόν αγιοτικό, με το οποίο δεν έχει δικαίωμα να παίζει κανένας για την αμερικάνια ή το συμφέρον του.

- Φαντάζομαι πώς αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα "χάλαγε" ο κόσμος. Αρχιερείς και ιερείς θα συναθροίζονταν σε ένα λαμπρό συλλείτουργο και θα αποτελούσε είδηση και πλήρωμα προσδοκίας αιώνων, όπου θα έβρισκαν εκπλήρωση τα οράματα γενεών και γενεών.

- Χωρίς να θέλω να φανώ "σπασίκλας" και "εθνοπροδότης", νομίζω πως η αγια Σοφια και τα άλλα μνημεία, παίρνουν αξία από την ρωμηοσύνη και αυτή από την ορθοδοξια. Ακόμα και η Αγια Σοφιά να μην ξαναλειτουργήσει ούτε η ορθοδοξία θα πληγεί, ούτε το Γένος θα ... καταρρεύσει. Ασχέτως αν η καρδούλα μας καίγεται για την ημέρα που θα ξανακουστεί το " Τη υπερμάχω" από χείλη λειτουργού στους θόλους της Εκκλησίας. Ακόμα και σαν όνειρο, έχει την αξία, την ιερότητα και τον σκοπό του. Ακόμα και αν δεν ξαναδοθεί στην ορθοδοξία, ουσιαστικά δεν τρέχει και τίποτα. Η ορθοδοξία έχει μνημεία. Τοτέμ δεν έχει.

- Η παρουσία στην θεία λειτουργία των λειτουργιών, φράγκων, μουσουλμάνων και ετερόθρησκων(αναφέρομαι στα μέλη της παγκόσμιας ...ενορίας, που μάλλον θα παρευρίσκονται) είναι τραγικά βλάστημη. Τα τέκνα αυτών πού άλωσαν ή άφησαν αβοήθητους τους χριστιανούς να σφαγούν μέσα στο Ναο, ώστε ο σωρός των πτωμάτων να φτάνει τα 10 μέτρα, θα παρευρίσκονται για να συγχαίρουν με την άχαρη χαρά μας. Να μας λείπει αυτή η διάκριση και συμπαράσταση. Μπορεί αυτό που γραφω να έχει χαρακτήρα μισαλλοδοξίας για τους πιο ευαίσθητους, αλλά τουλάχιστον είναι ρωμαίικια... μισαλλοδοξια, που δεν σηκώνει αστειότητες και εκφράζει όλη την αντιφράγκικη αγανάχτηση του ρωμιού.

Λοιπόν να λείψει για το Ιερό της Ρωμηοσύνης τετοια βεβήλώση. Δεν μπορείται να παίζεται με τα ιερά μας για να δώσετε μια νότα ηλίθιου εθνικισμού ή αμερικανοπροσκοπικής παρουσίας. Να κτίσετε στο Τέξας μια Αγια Σοφια και να προσκυνάτε τον βωμό της νυχθημερόν. Μακρυά από τα δικά μας.


Να φύγετε...

πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΦΡΑΓΚΙΚΗ ΚΑΘΟΛΙΚΟ-ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΝΕΟΤΑΞΙΑ.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΤΟ ΦΑΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 1204 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1453 ΟΠΟΥ ΟΙ ΛΑΚΕΔΕΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΝΕΟΤΑΞΙΑΣ, ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΙ, ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΕ ΟΥΝΙΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
Ο ΡΩΜΑΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ.

ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ. ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ.

ΔΑΝΑΛΗΣ

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Συγχαρητήρια και από εμέ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ 1932 ΕΩΣ ΤΟ 1934, Ο ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ (ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Ο,ΤΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΩΣ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΟΙ ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ERDOĞAN ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΑΥΤΙΣΑΝ TON ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΜΕ ΤΟ ΣΑΤΑΝΑ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΙΑΚΑΕΙΣ ΠΟΘΟΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΜΙ.

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΙΚΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟ-ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗΣ ΝΕΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΖΟΝΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ (ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΡΑΓΚΟΔΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΣΤΩΝ (ΟΧΙ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ)).
ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΠΑΝΑΘΡΗΣΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ (ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ) ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Η ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ» ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

ΔΑΝΑΛΗΣ