Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Στα... κολυμβητικά βήματα του Βύρωνα

Ξεχάστε την ποιητική ή πολιτική επιτυχία του Λόρδου Βύρωνα. Ο ίδιος ο ποιητής ισχυριζόταν ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν μία συγκεκριμένη κολυμβητική του διαδρομή: στις 3 Μαΐου του 1810 διέσχισε τον Ελλήσποντο.

Ο Λόρδος Βύρωνας υποστήριζε πως το μεγαλύτερό του επίτευγμα ήταν  ότι το 1810 διέσχισε τον Ελλήσποντο
Ο Λόρδος Βύρωνας υποστήριζε πως το μεγαλύτερό του επίτευγμα ήταν ότι το 1810 διέσχισε τον Ελλήσποντο

Η κολύμβηση ήταν από τα μεγαλύτερα πάθη του Λόρδου Βύρωνα. Οταν δε ο Αγγλος ποιητής έμαθε την ιστορία του Λέανδρου και της Ηρώς, θέλησε να διασχίσει τα Δαρδανέλια για να αποδείξει ότι ήταν εφικτό. Στην ελληνική μυθολογία ο Λέανδρος, ένα νεαρός από την Αβυδο, ερωτεύτηκε την ιέρεια της Αφροδίτης, Ηρώ, που κατοικούσε στην άλλη όχθη του Ελλήσποντου.

Ο Λέανδρος κάθε βράδυ περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να είναι μαζί της.

Διακόσια χρόνια μετά την επιτυχημένη διαδρομή του Λόρδου Βύρωνα, περίπου 140 άνθρωποι θέλησαν να τιμήσουν το είδωλό τους ακολουθώντας τα κολυμβητικά του βήματα - προσθέτοντας ένα ακόμα χιλιόμετρο στα 4 χλμ. του Βύρωνα και κάνοντάς τα 5.

Οι τουρκικές αρχές έκλεισαν τη λωρίδα των πλοίων και παρακολουθούσαν με αγωνία εξαιτίας του κρύου τουρκικού χειμώνα.

Ανάμεσα στους τολμηρούς κολυμβητές βρίσκονταν πολλοί Βρετανοί, λάτρεις του Βύρωνα και από άλλες χώρες της Ευρώπης, κάποιοι Αυστραλοί, Αμερικανοί, ένας απόγονος του ποιητή και η δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν» Μπέκι Χόρσμπρουγκ, από την οποία προήλθε και το ρεπορτάζ.

«Δύσκολο»
Από τα πρώτα 500 μέτρα η Βρετανίδα συντάκτρια κλυδωνίστηκε, λέγοντας «ήταν τόσο δύσκολο». Μετά μπήκε σε ρυθμό με τους συγκολυμβητές της και άρχισε να το διασκεδάζει.

Οταν, όμως, ανακάλυψε ότι είχαν περάσει 55 λεπτά και είχε ακόμα πολύ δρόμο έως το τέλος, άρχισε να νιώθει όλο και πιο μόνη, όλο και πιο παγωμένη. Τότε κάλεσε βοήθεια και εγκατέλειψε προσπαθώντας να παρηγορηθεί λέγοντας: «Ούτως ή άλλως και ο Βύρων είχε αποτύχει στην πρώτη του προσπάθεια».


πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: