Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η Μονή Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά

Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά

Αποκλειστικότητα της ΑΙ Gomhuria. Ο επικεφαλής της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στην πρώτη συνέντευξη πού δίνει σε αιγυπτιακή εφημερίδα: Οι μοναχοί είναι 100% Αιγύπτιοι… Η μονή υπάγεται στην εκκλησία της Ελλάδος, δογματικά και μόνο.


Συνέντευξη του ηγουμένου Αρχιεπισκόπου Σινά π. Δαμιανού στην αιγυπτιακή εφημερίδα ΑΙ Gomhuria

Ολιγομίλητος, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει άπταιστα τρεις ξένες γλώσσες. Η απόλαυσή του περιορίζεται στη λατρεία και τη σκληρή εργασία. Προτιμάει την απομόνωση για πολλές ημέρες, τις οποίες περνάει προσευχόμενος. Πέρασε 63 χρόνια από τη ζωή του στην υπηρεσία του μοναστηρίου. Γνωρίζει την πλειοψηφία των βεδουΐνων της περιοχής, οι οποίοι τον αποκαλούν ο «μεγάλος άνδρας» η «ο δεσπότης». Επίσης είναι ο φρουρός του παλαιότερου των χριστιανικών θησαυρών. Καθημερινά εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες περνούν από τη Μονή, επισκεπτόμενοι τον ιερό χώρο με ευλάβεια και ταπεινότητα. Επάξια αναλαμβάνει τη διαχείριση αυτού του ιερού χώρου. Κανείς δεν μπορεί να παραβεί τους νόμους και το σύστημα. Υπάρχει ωράριο για το καθετί. Η ώρα της προσευχής είναι ιερή και δεν καθυστερεί για οποιονδήποτε λόγο. Έχει ισχυρές φιλικές σχέσεις με Βασιλείς και Προέδρους χωρών, οι όποιοι επισκέφθηκαν τη Μονή και τους συμπεριέλαβε με τη θερμή φιλοξενία του. Ήταν χαρακτηριστική η θέση πού τήρησε με τον μακαριστό Πάπα του Βατικανού Ιωάννη-Παύλο Β΄, όταν επισκέφθηκε τη Μονή το 2001.
Πολλές ιδιωτικές και κομματικές εφημερίδες έθεταν ανά διαστήματα ερωτήματα σχετικά με την εθνικότητα της Μονής, τη δογματική της υπαγωγή, την ανύψωση της ελληνικής σημαίας πάνω στο Μοναστήρι, την προσθήκη εδαφών στην ιδιοκτησία της Μονής και την κατάσταση του τζαμιού πού υπάρχει εντός του μοναστηριού, και για το οποίο υπάρχουν φήμες ότι είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο.
Αυτός ο άνθρωπος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, ο επικεφαλής της Ιεράς Μονής Σινά, ο οποίος για προσωπικούς του λόγους πάντοτε προτιμούσε τη σιωπή. Πολυάσχολος και δύσκολο να τον συναντήσεις εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεών του. Η σπουδαιότητα αυτής της συνέντευξης έγκειται στο γεγονός ότι η ΑΙ Gomhuria μετά από πολλή επιμονή, είναι η πρώτη αιγυπτιακή εφημερίδα στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος Σινά δίνει συνέντευξη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός μας επιφύλαξε θερμή υποδοχή και χαμογελώντας μου είπε «καλωσορίζω την ΑΙ Gomhuria, την εφημερίδα η οποία έχει τη σελίδα “Οι καμπάνες της Κυριακής”».

Ερώτηση: Σε ποιά χώρα υπάγεται η Μονή και οι μοναχοί της και η επίβλεψη της εκκλησίας μεταφέρθηκε από τη ρωσική στην ελληνική;
Απάντηση: Η Μονή είναι 100% αιγυπτιακή και ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος παίρνει την αιγυπτιακή υπηκοότητα με Προεδρικό διάταγμα. Η πλειοψηφία των μοναχών είναι έλληνες υπήκοοι. Η Μονή είναι ανεξάρτητη και έχει μια ιδιαιτερότητα την οποία γνωρίζουν όλοι οι χριστιανοί και ιδιαίτερα οι ελληνορθόδοξοι. Η Μονή υπάγεται στην Εκκλησία της Ελλάδος και ανέκαθεν υπαγόταν εκεί, αλλά μόνο δογματικά. Από πνευματική πλευρά η Μονή υπάγεται στο ελληνορδόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ερώτηση: Η υπαγωγή της Μονής στην ελληνική εκκλησία εξηγεί το θέμα της ελληνικής σημαίας, η οποία πολλές φορές υψώνεται πάνω από τη Μονή και τα πλεονεκτήματα πού δίνονται στους έλληνες επισκέπτες;
Απάντηση: Η υπαγωγή της Μονής στην Εκκλησία της Ελλάδος είναι καθαρά δογματική και όχι πολιτική. Η Μονή βρίσκεται σε αιγυπτιακό έδαφος και ο επικεφαλής της Μονής είναι Αιγύπτιος. Οι μοναχοί θεωρούν τους εαυτούς τους Αιγυπτίους, αφού ο πιο νέος από αυτούς βρίσκεται στη Μονή εδώ και 40 χρόνια. Οι θρησκευτικοί νόμοι της Μονής ορίζουν ότι οι μοναχοί ζουν, πεθαίνουν και θάβονται στη Μονή, με άλλα λόγια στην Αίγυπτο. Στις επισκέψεις υψηλόβαθμων ελλήνων αξιωματούχων, υψώνουμε την ελληνική σημαία, παράλληλα με την αιγυπτιακή και τη σημαία της Μονής με το χαρακτηριστικό έμβλημα Α Ρ. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις μεταξύ Ελλήνων και άλλων υπηκόων. Ήμαστε άνθρωποι της θρησκείας και γνωρίζουμε πολύ καλά και σεβόμαστε απόλυτα τη δικαιοσύνη και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι γνωρίζουν το πόσο αυστηροί είμαστε στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας της Μονής και τους κανόνες λειτουργίας της. Έτσι προστατεύουμε την πνευματικότητά της Μονής, ώστε να μή μετατραπεί σε τουριστικό ίδρυμα. Μας βοηθούν στην υλοποίηση των στόχων μας και του έργου μας οι άνδρες της αιγυπτιακής τουριστικής αστυνομίας και οι άνθρωποι του ανωτάτου συμβουλίου αρχαιοτήτων.

Ερώτηση: Αληθεύει ότι αρνηθήκατε αίτημα του Πάπα του Βατικανού Ιωάννη-Παύλου Β΄, όταν σας ζήτησε να λειτουργήσει στην εκκλησία της Μονής;
Απάντηση: Μάλιστα. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β΄ στην Αίγυπτο στα τέλη του 2001. Τον υποδεχθήκαμε με τις τιμές πού του αρμόζουν και τον φιλοξενήσαμε. Μου ζήτησε να λειτουργήσει στην εκκλησία της Μονής, πράγμα το όποιο αρνήθηκα. Ο Πάπας γνώριζε πολύ καλά ότι τα δόγματά μας είναι διαφορετικά και τελετουργικά κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Έτσι δέχθηκε την άρνησή μου και λειτούργησε στον κήπο της Μονής.

Ερώτηση: Πολλές εφημερίδες πρόβαλαν ερωτήματα σχετικά με τη σφράγιση του τεμένους πού βρίσκεται εντός της Μονής και τον τερματισμό της λειτουργίας του. Σας κατηγόρησαν επίσης ότι καταπατήσατε οικόπεδα έξω από τα σύνορα της Μονής. Ποιά είναι η απάντησή σας;
Απάντηση: Το κλειδί του τεμένους είναι στην κατοχή των μοναχών. Πριν από καιρό πραγματοποιήθηκε αναστύλωση και συντήρηση του τεμένους με τη συμβολή της Ανωτάτης Αρχής Αρχαιοτήτων. Το τέμενος είναι από τα βασικά σημεία της Μονής. Εμείς τρέφουμε ιδιαίτερα συναισθήματα γι΄ αυτό το τέμενος, το οποίο είναι ζωντανή απόδειξη της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των θρησκειών και αποδεικνύει σε όλες τις εθνικότητες πού επισκέπτονται τη Μονή, τη σπουδαιότητα και τον πολιτισμό του αιγυπτιακού λαού και διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί διαμάχης μεταξύ των πολιτισμών και μεταξύ των θρησκειών. Τελευταίως υποχρεώθηκα να λάβω αυστηρά μέτρα για την προστασία του τεμένους, πού συμπεριλαμβάνει ένα σπάνιο ξύλινο άμβωνα της εποχής των Φατιμιδών. Έτσι μειώσαμε τον αριθμό των επισκεπτών και ο καθαρισμός του τεμένους γίνεται μια φορά την εβδομάδα από τους βεδουΐνους της περιοχής. Επίσης, το ανοίγουμε για επίσκεψη και για προσευχή στα γκρουπ μουσουλμάνων επισκεπτών. Πρόσφατα, αποστολή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέφθηκε και προσευχήθηκε εντός του τεμένους. Φοβούμαστε μήπως κάποιοι μουσουλμάνοι επισκέπτες παραφερθούν και δημιουργήσουν προβλήματα και προσβάλουν την εικόνα μας ενώπιον των επισκεπτών πού έρχονται από όλες τις χώρες του κόσμου. Η ανέγερση νέου τεμένους πλησίον της Μονής εξασφάλισε εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα επειδή το τέμενος πού βρίσκεται εντός της Μονής είναι πολύ μικρό.
Σχετικά με την καταπάτηση εδαφών, αυτό δεν αληθεύει διότι τα σύνορα της Μονής είναι γνωστά σε όλους και είναι καταγραμμένα σε αρχαιολογικούς χάρτες της περιοχής, βρίσκονται δε υπό την επίβλεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα της Μονής, ιδιαίτερα επειδή η περιοχή θεωρείται προστατευόμενη.

Ερώτηση: Λέγεται ότι υπάρχουν ανεκτίμητοι θησαυροί στη Μονή και κυρίως στη βιβλιοθήκη της. Αληθεύει αυτό, και αν ναί, τί κάνετε για να προστατεύσετε αυτούς τους θησαυρούς;
Απάντηση: Η Μονή κατέχει σπουδαίους θησαυρούς οι οποίοι δωρήθηκαν από βασιλείς και αυτοκράτορες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει υπερσύγχρονο μουσείο, στο οποίο εκτίθενται αυτοί οι θησαυροί. Οι θησαυροί μαρτυρούν την ιστορία του μοναστηρίου. Υπάρχουν επίσης έγγραφα ανεκτίμητης αξίας, όπως εκείνο του προφήτη Μωάμεθ, το οποίο θεωρείται η ασπίδα προστασίας της Μονής και των μοναχών καθ΄ όλη την ιστορία τους. Αυτό το έγγραφο προστάτευσε το μοναστήρι από τις καταστροφές πού υπέστησαν άλλα μοναστήρια και εκκλησίες σε εποχές της ισλαμικής αυτοκρατορίας.
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης είναι ο αρχαιότερος χριστιανικός αρχαιολογικός χώρος σε ολόκληρο τον κόσμο και η βιβλιοθήκη της είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά από εκείνη του Βατικανού.


Ερώτηση: Ποιό είναι το μυστικό των ισχυρών δεσμών πού σας συνδέουν με τους μουσουλμάνους βεδουΐνους, κατοίκους της περιοχής, και μήπως η δημοτικότητά σας εδώ οφείλεται στα μηνιαία βοηθήματα της Μονής στις οικογένειες των βεδουΐνων;
Απάντηση: Αληθεύει ότι υπάρχουν πολύ ισχυροί δεσμοί με τους βεδουΐνους της περιοχής, πού έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την προστασία της Μονής από οποιονδήποτε κίνδυνο. Υπάρχει ειρηνική συμβίωση με όλες τις μουσουλμανικές φυλές των βεδουΐνων του Σινά και απασχολούμε καθημερινά περίπου 125 βεδουΐνους στο μοναστήρι, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει κοινωνική ασφάλιση. Το 30% των εσόδων από τις προσφορές των επισκεπτών μοιράζονται μηνιαίως σε 1000 περίπου πτωχές οικογένειες βεδουΐνων. Επίσης εξασφαλίζουμε καθημερινές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής, όπως ιατρική περίθαλψη στην κλινική του μοναστηρίου, στην οποία υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός. Παλαιότερα εγώ εξέταζα τους κατοίκους της περιοχής, επειδή όταν ήμουν νέος είχα σπουδάσει ιατρική. Λόγω όμως των πολλών μου υποχρεώσεων και καθηκόντων, διόρισα γιατρό, ο οποίος βρίσκεται στην κλινική επί 24ώρου βάσεως. Σχετικά με την αγάπη πού τρέφουν στο πρόσωπό μου οι κάτοικοι της περιοχής, πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι έζησα μαζί τους για 63 περίπου χρόνια, γνωρίζω τους παππούδες, τους γιους και τα εγγόνια τους, όλα αυτά τα χρόνια ήμουν δίπλα τους. Ποτέ δεν είχαμε συγκρούσεις ή διαμάχες με τους βεδουΐνους. Επίσης έχουμε εξαίρετες σχέσεις με τις εκτελεστικές αρχές και τις αρχές ασφαλείας της περιοχής.

Ερώτηση: Τέλος θα ήθελα να μου πείτε γιατί επιτρέψατε στην Αλ Γκομχουρέϊα να σας πάρει συνέντευξη ενώ συνήθως δεν δίνετε συνεντεύξεις;
Απάντηση: Αυτό είναι αλήθεια. Δεν μου αρέσουν τα πολλά λόγια και δεν με απασχολούν τα όσα γράφουν κάποιοι ανεύθυνοι δημοσιογράφοι. Δέχθηκα τη συνέντευξη με την Γκομχουρέϊα γιατί είναι μια εφημερίδα με ευρύ αναγνωστικό κοινό, σοβαρή και αληθής. Πρωτοπόρησε με τη δημιουργία ειδικής σελίδας, η οποία ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα, μακριά από πολιτική και άλλα. Αυτή είναι μια ένδειξη την οποία μπορεί να συλλάβει κάθε έξυπνος άνθρωπος και αποδεικνύει ότι η διοίκηση της εφημερίδας έχει δυνατή και ανοικτή σκέψη. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα ότι επικοινωνώ με τους αναγνώστες μέσω της εφημερίδας σας, η οποία από εδώ και πέρα θά είναι η πύλη της Μονής για την προβολή οποιωνδήποτε ζητημάτων. Επίσης καλωσορίζουμε την εφημερίδα στη Μονή, για να μεταφέρει στους Αιγυπτίους μια πραγματική εικόνα για τους ιστορικούς και μοναδικούς θησαυρούς της».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: