Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Μου προκάλεσε δέος ο ήχος που βγαίνει από τα έγκατα της γης...

Η ανθρωπότητα έζησε τον Απρίλιο, με την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, τη δύναμη της Φύσης σε όλο το μεγαλείο της, και στάθηκε ακίνητη, αμήχανη και ανήμπορη μπροστά της. Ο Σωτήρης Δανέζης και η εκπομπή «Εμπόλεμη ζώνη» επισκέφθηκαν την Ισλανδία και με την κάμερά τους κατέγραψαν συγκλονιστικές εικόνες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στο ντοκιμαντέρ που γύρισαν, στις αρχές του Ιουνίου.

Μου προκάλεσε δέος ο ήχος που βγαίνει από   τα έγκατα της γης...

Στις 14 Απριλίου το ηφαίστειο με το δύσκολο και περίεργο όνομα, Εϊαφιαλαϊόκουλ, δραστηριοποιούταν και τις επόμενες ημέρες τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη είναι πολλά και μεγάλα. Η ηφαιστειακή τέφρα, που έφθασε σε ύψος τα 6 χιλιόμετρα, προκάλεσε τη μεγαλύτερη διακοπή στις ευρωπαϊκές πτήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οταν η φύση ξυπνά, η ανθρωπότητα παρακολουθεί...
Οταν η φύση ξυπνά, η ανθρωπότητα παρακολουθεί...

Ο Σωτήρης Δανέζης και ο εικονολήπτης Aρης Βιτάλης, με αξιοζήλευτα αντανακλαστικά, βρέθηκαν στην Ισλανδία. Το ηφαίστειο που «ξύπνησε», για πρώτη φορά μετά 200 χρόνια, και πέτυχε τον εναέριο αποκλεισμό της Ευρώπης, μπορεί να δίνει φοβερές εικόνες, αλλά ο ήχος που έρχεται από τα έγκατα της γης σού προκαλεί δέος, μας δήλωσε ο Σ. Δανέζης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Οι επιστήμονες που το μελετούν, ο 70χρονος δημοσιογράφος που πιλοτάρει το αεροσκάφος του στον κρατήρα, οι αγρότες που οι φάρμες τους θάφτηκαν στη στάχτη, οι μελετητές των παράξενων ισλανδικών μύθων κι ένας ήρωας πιλότος της British Airways παρουσιάζουν στο νέο ντοκιμαντέρ του Σωτήρη Δανέζη τι συμβαίνει όταν ο πάγος συναντά τη φωτιά σε μια «μάχη» βγαλμένη από τα έγκατα της γης. Ο Σωτήρης Δανέζης μας μίλησε για το ντοκιμαντέρ που μόλις γύρισε με τον Αρη Βιτάλη.

- Φαντάζομαι καταγράψατε μοναδικές εικόνες...

Καταγράψαμε μοναδικές εικόνες, πολύ ιδιαίτερες, αλλά κυρίως είναι η αίσθηση που έχεις μπροστά σε ένα τέτοιο ηφαίστειο, το οποίο από τους επιστήμονες θεωρείται μικρό.

Ως άνθρωπος αισθάνεσαι απείρως μικρότερος. Το εντυπωσιακό είναι οι στήλες καπνού που βγαίνουν από το ηφαίστειο -η μαύρη που προέρχεται από τον κρατήρα- οι οποίες είναι συνεχείς, και υπήρχαν φορές που μπορούσαμε να δούμε ηφαιστειακό υλικό να πετάγεται μέσα από τον κρατήρα, ακόμα και μάγμα. Η λευκή στήλη προέρχεται από το λιώσιμο του παγετώνα, από τη λάβα που κυλάει σε αυτόν και είναι πάρα πολύ εντυπωσιακή εικόνα από ψηλά. Εμείς προσεγγίσαμε το ηφαίστειο από τρεις διαφορετικές πλευρές, νομίζω ότι η πιο εντυπωσιακή ήταν η εικόνα από αέρος.

-Μελετήσατε και τους ισλανδικούς μύθους...

Η Ισλανδία είναι γεμάτη από μύθους. Και έχουν γυναικεία μορφή. Η Κάτλα, που είναι το μεγάλο ηφαίστειο δίπλα ακριβώς στο Εϊαφιαλαϊόκουλ, είναι η μάγισσα. Το ηφαίστειο που μας έχει δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα ονομάζεται από τους επιστήμονες «The old man», δηλαδή ο «γέρος άνθρωπος». Γύρω απ’ όλα αυτά υπάρχει μία μυθολογία και παράδοση.

-Οι Ισλανδοί πώς έχουν δεχτεί τη δραστηριότητα του ηφαιστείου;

Μιλάμε για μία χώρα που θα έλεγε κανείς ότι κάθεται πάνω σε ένα καζάνι που βράζει. Με πολύ έντονη δραστηριότητα, θερμοπίδακες, με θερμές πηγές, με 180 κρατήρες και 35 ηφαίστεια. Οπότε για αυτούς είναι μάλλον κάτι φυσιολογικό να ζουν σε μια περιοχή με πολύ έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: