Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhG_bdPPPZyM5-HemgSSsGSuAK7mQU1EA9bPTROcLtvKbcG0mN4V5PBVJCz5-xuh8ZoajBr8dn3f30fKo0p9OIwDQEVd6OR52HhdWnwZ9EHU8eleXipV7DnzHqTnup6aeCBZ-Es-5u7sG8/s1600/%CE%91%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%97.jpg

Το Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής, Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά διοργανώνει και φέτος το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των μαρτύρων της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 26 Μαίου 2010, και ώρα 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο των Κωνσταντινουπολιτών οδός Σούτσου 46 και Λεωφ. Αλεξάνδρας.
Ομιλητής θα είναι ο γνωστός ιστορικός και συγγραφέας
Σαράντος Ι. Καργάκος, με θέμα: «Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, ο τελευταίος των Βυζαντινών και πρώτος των Ελλήνων».
Η 29η Μαϊου ήταν κάθε χρόνο μια σημαντική ημέρα για τον Σίμωνα Καρά και το δημιούργημά του, τον Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής. Είναι η μέρα της Άλωσης της Πόλης, που αυτός και οι συνεργάτες του τιμούσαν ανελλιπώς από το 1932 με δημόσιο μνημόσυνο (στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στον «Παρνασσό» ή αλλού), με το βυζαντινό τελετουργικό που, κατά την εκτίμησή του, αρμόζει σε μια τέτοια εκδήλωση.
Την παράδοση αυτή συνεχίζει η σύζυγός του Αγγελική Καρά, που παρά την ηλικία της έχει την έγνοια για την παρακαταθήκη του Σίμωνος Καρά.

Και αξίζει να αναλογιστούμε πως το 1932 η Ελλάδα δεν είχε ιδέα για την επέτειο της Αλώσεως. Μόλις την δεκαετία του 1990 άρχισε να γίνεται της ...μόδας αυτή η σημαδιακή για το Γένος επέτειος. Για τον Σίμωνα Καρά όμως τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή...


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι το θέλατε το σχόλιο για την ηλικία της κυρίας Καρά;
ΜΕ ΠΛΗΓΩΣΑΤΕ!
ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ ΝΕΟΙ!