Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ

Πολύς θόρυβος γίνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από το θέμα της μεταφράσεως των λειτουργικών κειμένων. Πολλοί θεωρούν ότι η όποια μεταφραστική απόπειρα συνιστά νοησιαρχία, εκκοσμίκευση και τα τοιαύτα.
Ας συμφωνήσω. Έχουμε όμως εξετάσει σοβαρά τα ποικίλα φαινόμενα αλλοτρίωσης της λειτουργικής μας ζωής από τους τάχα και παραδοσιακούς;
Χαλάει ο κόσμος, για παράδειγμα, στον καιρό μας, με τις ενθρονίσεις ηγουμένων και τις κουρές μοναχών. Γεγονότα απολύτως αφορώντα στην μοναχική ζωή γίνονται φιέστες και - φευ! - show, στο οποίο συχνά πρωταγωνιστούν επίσκοποι, οι οποίοι εξαπολύουν ...κορώνες υπέρ του μοναχικού ιδεώδους με ταυτόχρονη κάλυψη της μοναχικής κουράς, για παράδειγμα, από τηλεοπτικό σταθμό, προβολή σε οθόνες εκτός του Καθολικού της Μονής - ένεκα πλήθους πιστών! - και - αλίμονο! - και κέτερινγκ (κουράς!!!).
Η εκκοσμίκευση σε όλο της το μεγαλείο!
Αυτό όμως που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας είναι το σόου Ενθρόνιση Ηγουμένης!
Στο Μέγα Ευχολόγιο (σ. 181-84) υπάρχει η Τάξις επί προχειρίσει Ηγουμένου, ο οποίος ενθρονίζεται "εις ηγούμενον και ποιμένα", προφανώς επειδή είναι ιερεύς και πνευματικός. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της ηγουμένης, γι' αυτό και δεν υπάρχει αντίστοιχη τάξη.
Αλλά τι πειράζει να γίνει μια πανηγυρική τοιαύτη ενθρόνιση προς τέρψιν των κάθε λογής Αλεκονούληδων που ...ευδοκιμούν στην εν Ελλάδι Εκκλησία; Η Εκκλησία έρμαιο στις ...ορέξεις κάθε ασχέτου! Με το επιχείρημα: "Δεν έγινε και καμία αμαρτία ή κανένα έγκλημα".
Αυτή τη βεβήλωση του Ορθοδόξου μοναχισμού την πληρώνουμε ήδη πολύ ακριβά με την απώλεια των κριτηρίων και την αλλοίωση του μοναχικού ήθους.

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Και όχι μόνο αυτά ,για διαβάστε ΕΔΩ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου Τρελογιάννη Χριστός Ανέστη!

Ο Π.Ανδριόπουλος με αυτή του τη δημοσίευση κάνει ακόμη μιά φορά επίδειξη εμπαθούς μεροληψίας.

Επειδή έχει κάποια προηγούμενα ή απωθημένα με συγκεκριμένα πρόσωπα του εκκλησιαστικού χώρου των Πατρών αναδεικνύει και μεγαλοποιεί τα σφάλματα τους ενώ δικαιολογεί, αποδεχόμενος σιωπηλά , τα πραγματικά εγκλήματα των ομοϊδεατών του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η παρούσα δημοσίευση του, στην οποία επιτίθεται με κατηγορίες περί εκκοσμικέυσεως εναντίον κάποιων μοναχών και μοναζουσών.

Δεν ξέρω αν τα πράγματα έχουν έτσι όπως τα περιγράφει. Αν είναι αληθή τα παρατιθέμενα με ενοχλούν και εμένα.Γνωρίζω όμως ότι δεν έχει γράψει ούτε λέξη για τη χυδαία και αυθαίρετη, και απρεπή και έξω από κάθε εκκλησιαστική τάξη τέλεση των Ιερών Ακολουθιών στην καθομιλουμένη από τον φίλο του κ.Μπέη (ο ίδιος ο κ.Μπέης επιλέγει να μην υπογράφει ως κληρικός) και άλλους του ιδίου Οικουμενιστικού φυράματος.

Μάλιστα, συχνά πυκνά, ο Π.Α. δημοσιεύει τις απόψεις του καθηγητού Μπέη!


Να συνεχίσω: Αν πράγματι τον ενοχλούσε η εκκοσμίκευση του μοναχισμού και η εισβολή των βιντεοληπτών σε μοναστήρια θα έπρεπε να είχε πρώτα απευθυνθεί στο Φανάρι, του οποίου ο προκαθήμενος είχε προστεί στην πανήγυρη επί τη χιλιετία της αθωνικής Μ.Ξενοφώντος, όπου υπήρξε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στη ζωή του Αγίου Όρους απευθείας τηλεοπτική μετάδοση προς χάριν της κ.Σημίτη η οποία παρακολουθούσε από την Ουρανούπολη τα τεκταινόμενα, συμπαραστατούμενη από τις ηγουμένες Ορμυλίας και Ακριτοχωρίου.

Αν ενοχλείτο, πραγματικώς και όχι υποκριτικώς, ο Π.Ανδριόπουλος θα έλεγε δυο λέξεις για την βεβήλωση του ναού της Αγ.Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη με την ευλογία της ΑΘΠ, ο οποίος ητο παρών όταν η καλλίπυγος αοιδός κ.Δάρρα επεδείκνυε τα προσόντα της επί τού Ιερού Βήματος, εκεί που οι προκάτοχοι του κ.Βαρθολομαίου τελούσαν την αναίμακτο θυσία.

Η εκκοσμίκευση στην Εκκλησία και τον μοναχισμό είναι υπαρκτή πληγή, δυστυχώς.

Όμως όταν η καταδίκη της γίνεται με κριτήρια προσωπικής εμπάθειας όπως κάνει ο Π.Α. τότε , αρμόζει να ακουστεί το Γραφικό: Υποκριτή βγάλε το δοκάρι της κακίας που σε εχει τυφλώσει και κατόπιν νοιάξου για την ακίδα στο μάτι του αδελφού σου.