Το φαγητό είναι υπόθεση που απασχολεί όλους μας, τουλάχιστον μία φορά την μέρα. Γιατί, όπως λέει και ο λαός μας, «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» και αν το στομάχι είναι άδειο, τότε η διάθεση πέφτει, η παραγωγικότητα εξανεμίζεται και τα νεύρα χτυπούν κόκκινο. Αφήστε που ο «έρωτας περνάει από το στομάχι», οπότε αν θέλετε η σχέση σας να είναι όπως τον πρώτο καιρό, θα πρέπει να βάλετε ένα... μαγειρικό χεράκι.
«Μπορείς να καταλάβεις τον χαρακτήρα κάποιου από τον τρόπο που τρώει και από το τι τρώει», συμβουλεύει άλλη θυμοσοφία. Γιατί αυτός που αφιερώνει χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού του και απολαμβάνει κάθε μπουκιά που βάζει στο στόμα του, είναι κατά πάσα βεβαιότητα άνθρωπος που αγαπά τη ζωή και όλα τα όμορφα πράγματα σε αυτή, σε αντίθεση με εκείνον που τρώει γρήγορα, βιαστικά, στο πόδι, οτιδήποτε για να κορέσει την πείνα του.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια εμφανής στροφή στη μαγειρική και στην αναγνώριση της αξίας του καλού φαγητού. Οι κουζίνες του κόσμου είναι πλέον προσιτές σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει νέες γεύσεις και οι συνταγές δεν αποτελούν επτασφράγιστα μυστικά, αλλά αντικείμενο ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να μάθει να μαγειρεύει ένα καινούργιο πιάτο και -γιατί όχι- να το εξελίξει βάσει των γούστων του.
Με αυτά τα δεδομένα, οι παραδοσιακοί τσελεμεντέδες -τα ογκώδη βιβλία μαγειρικής που κάθε καλό σπίτι έπρεπε να έχει- είναι πια παροπλισμένοι. Και τούτο επειδή οι συνταγές κυκλοφορούν κατά εκατομμύρια στο Διαδίκτυο και είναι προσιτές σε όλους όσοι έχουν πρόσβαση στον ιστό. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες κοινότητες ερασιτεχνών -αλλά και επαγγελματιών- μαγείρων, που μοιράζονται συνταγές, συμβουλές, κόλπα για την κουζίνα κ.λπ., διαδικασία που αναπόφευκτα εξελίσσει τα πιάτα.
Και θα εκπλαγείτε από την εξειδίκευση που υπάρχει στους ιστότοπους μαγειρικής: υπάρχουν sites που αφορούν τη μεσογειακή κουζίνα, άλλα που είναι αποκλειστικά αφιερωμένα σε χορτοφάγους, άλλα που καταπιάνονται με τα γλυκά, άλλα εξειδικευμένα στα θαλασσινά, υπάρχουν εκείνα που περιέχουν συνταγές με απαραίτητο συστατικό τη σοκολάτα, θα βρείτε sites με συνταγές «για άντρες», συνταγές «για φοιτητές», συνταγές «για εργένηδες» κ.λπ. Ορεξη να έχετε να ψάχνετε και να πειραματίζεστε και δεν θα σας ξανααπασχολήσει ποτέ το ερώτημα «τι να μαγειρέψω για σήμερα;»
Οσο παράξενοι και να είστε στις γεύσεις, όσο και να βαριέστε τη διαδικασία μαγειρέματος, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσετε το σερφάρισμα σε ιστοσελίδες μαγειρικής και να μη σας έρθει η επιθυμία να πιάσετε τις κουτάλες σας!
Για να ξεκινήσετε τις μαγειρικές σας περιπλανήσεις στον Ιστό, κάντε κλικ στα:
**www.tsoukali.gr που μιλούν ελληνικά,και στα ξενόγλωσσα:
Διασκεδαστικό ελιόψωμο!
Μπορεί να θεωρηθεί τέχνη ένα καρβέλι με δυο ελιές; Ανάλογα: αν το εν λόγω καρβέλι παρουσιάζει βιντεάκι που μας μαθαίνει πώς να κάνουμε ελιόψωμα, ίσως και να είναι.
Παρακολουθήστε ένα πραγματικά διασκεδαστικό βίντεο στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες είναι υλικά που παρελαύνουν δημιουργώντας λαχταριστά ελιόψωμα. Εκτός από την εύκολη συνταγή που μπορείτε όλοι να κάνετε στο σπίτι οποτεδήποτε σας κάνει κέφι, θα απολαύσετε και μια εκπληκτική καλλιτεχνική προσπάθεια με ασυνήθιστους πρωταγωνιστές και νοστιμότατο σενάριο.
Δείτε πώς η τέχνη μπορεί να προκύψει κυριολεκτικά από το οτιδήποτε και δοκιμάστε να φτιάξετε ψωμί με τα χεράκια σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου