Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

«Εμπλουτισμένη» ντομάτα, όπλο κατά του καρκίνου

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια ντομάτα η οποία περιέχει διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικού λυκοπένιου και βιταμίνη C σε ποσότητα αντίστοιχη με εκείνη ενός πορτοκαλιού πωλείται από χθες στα γνωστά βρετανικά πολυκαταστήματα Τesco. Η ντομάτα Μoruno, η οποία αποτελεί «τέκνο» ισπανών επιστημόνων και γεννήθηκε ύστερα από δύο χρόνια μελετών και τη διασταύρωση 2.000 ποικιλιών, φαίνεται ότι μπορεί να βάλει «φρένο» στον καρκίνο του προστάτη. Και αυτό διότι περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα λυκοπένιου- ουσία που χαρίζει στην τομάτα το κόκκινο χρώμα της- το οποίο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από πρόσφατη μελέτη η οποία διεξήχθη σε περισσότερους από 1.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη προέκυψε ότι όσοι εξ αυτών κατανάλωναν ντομάτες περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα παρουσίαζαν 44% μικρότερο κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου τους. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της νέας «υπερ-ντομάτας», αυτή έχει υπέροχη γεύση, είναι ζουμερή και κρύβει μέσα της εκτός από πολύτιμο λυκοπένιο μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, ενός άλλου σημαντικού «όπλου» ενάντια σε ασθένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: