Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι κτίζει μνημεία... ιστορικής φαντασίας
Αγγελικής Σπανού στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Έντονη εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ και δυσφορία στην Ε.Ε. προκαλεί το πανάκριβο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης “Σκόπια 2014”, το οποίο παρουσίασε ο δήμος των Σκοπίων και περιλαμβάνει ανέγερση δημοσίων κτιρίων και εκκλησίας, καθώς και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Η ανακοίνωση του σχεδίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης, ορισμένων ΜΚΟ, αλλά και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, πυροδοτήθηκαν εκ νέου σενάρια.... προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών εντός του 2010, καθώς το σχέδιο αντιμετωπίζεται από πολλές πλευρές ως εργαλείο προεκλογικής κυβερνητικής προπαγάνδας.
Ο ηγέτης της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος πρόσφατα συγκρότησε συμμαχικό μέτωπο με δώδεκα αντιπολιτευόμενα σλαβομακεδονικά κόμματα, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου οι κάτοικοι των Σκοπίων να αποφανθούν για την υλοποίηση αυτής της “φαραωνικής σύλληψης”.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεβσκι ότι με αυτό το σχέδιο επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία του “μακεδονικού” λαού, χαλκεύοντας και καταστρέφοντας έτσι την αυθεντική “μακεδονική” ταυτότητα, ενώ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο σε περίοδο οικονομικής κρίσης να σπαταλούνται εκατομμύρια ευρώ σε έργα προσωπικής ματαιοδοξίας, τα οποία, συν τοις άλλοις, θα προκαλέσουν διεθνοτικές εντάσεις.
Ο ηγέτης του νέου σλαβομακεδονικού κόμματος «Ενωμένοι για τη ʽΜακεδονίαʼ» Λιούμπε Μπόσκοσκι, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι, κατήγγειλε ότι πίσω από το “Σκόπια 2014” κρύβεται ένα “τεράστιο έγκλημα αλλά και μία πανάκριβη προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης”. Υποστήριξε επίσης ότι το σχέδιο ανάπλασης έχει φασιστικά και κομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE κατήγγειλαν, με τη σειρά τους, την αντιπολίτευση για δημιουργία πλασματικού προεκλογικού κλίματος και για διχαστική ρητορεία. Τα αλβανικά κόμματα αντιδρούν, με το επιχείρημα ότι θίγεται ο πολευθνοτικός και πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της χώρας, ενώ -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- ο διεθνής απόηχος αυτής της πρωτοβουλίας, εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστος. Η αντιπολίτευση ενίσταται τόσο για τον υψηλότατο προϋπολογισμό του σχεδίου, σε συγκυρία οικονομικής κρίσης, όσο και για την ιδεολογική μονομέρεια στη γραμμή τού “εξαρχαϊσμού”, την αποφυγή του οποίου -όπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές- συστήνει πλέον και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου