Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Τους μίλησε με τη σκέψη του


Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να επικοινωνήσουν με ασθενή που έχει μείνει φυτό

Μπορεί ένας άνθρωπος που έχει μείνει φυτό και δείχνει να μην έχει επίγνωση να επικοινωνήσει με κάποιον τρόπο; Η απάντηση που δίνει η επιστήμη, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, είναι «ναι, μπορεί». Ένας 29χρονος Βέλγος κατάφερε να απαντήσει «ναι» ή «όχι» σε πέντε ερωτήσεις με τη δύναμη της σκέψης. O 29χρονος είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο το 2003 και είχε πέσει σε κώμα. Αργότερα βγήκε από το κώμα, τα μάτια του άνοιξαν, ακολουθούσε τον φυσιολογικό κύκλο ύπνου/αφύπνισης, αλλά έδειχνε να μην έχει επίγνωση και δεν αντιδρούσε σε κανένα ερέθισμα.

Οι γιατροί λοιπόν διέγνωσαν παρατεταμένη κατάσταση φυτού. Παρόλα αυτά, ομάδα Βρετανών και Βέλγων ερευνητών με επικεφαλής τον Άντριαν Όουεν, από τη Μονάδα Γνωστικών και Εγκεφαλικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, αποφάσισε να τον συμπεριλάβει σε έρευνα που είχε αρχίσει το 2006 από μία 23χρονη σε κατάσταση φυτού και σταδιακά συμπεριέλαβε 23 ασθενείς. Χρησιμοποιώντας έναν εξελιγμένο σαρωτή του εγκεφάλου που οι ίδιοι ανέπτυξαν, μία λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (functional ΜRΙ), οι επιστήμονες ζήτησαν από τον 29χρονο Βέλγο να φανταστεί δύο σενάρια: ότι παίζει τένις και ότι μετακινείται μέσα στο σπίτι του.

Χαρτογράφησαν την εγκεφαλική του δραστηριότητα ως απάντηση στις δύο αυτές οδηγίες και τη συνέκριναν με την αντίστοιχη δραστηριότητα υγιών εθελοντών. Διαπίστωσαν λοιπόν πως ο 29χρονος είχε κάνει αυτό που του ζήτησαν. Κατόπιν του έθεσαν έξι ερωτήσεις και τον κάλεσαν να φανταστεί πως παίζει τένις αν η απάντηση ήταν «ναι» και πως μετακινείται στο σπίτι του αν η απάντηση ήταν «όχι». «Ο πατέρας σου ονομάζεται Αλεξάντερ;» ήταν η πρώτη ερώτηση. Απάντησε σωστά «ναι». «Ο πατέρας σου ονομάζεται Τόμας;» ήταν η δεύτερη. Απάντησε σωστά «όχι». Συνολικά, ο 29χρονος απάντησε σωστά σε πέντε ερωτήσεις. Στην έκτη, οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να πάρουν απάντηση. Η δραστηριότητα Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κατ΄ αρχάς, πως ο ασθενής δεν είναι πραγματικά φυτό. Και έπειτα, πως τουλάχιστον κάποιοι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί σε παρατεταμένη κατάσταση φυτού μπορούν όχι μόνο να ακούσουν και να καταλάβουν αλλά και να απαντήσουν με τη σκέψη, να επικοινωνήσουν. Από τους συνολικά 23 ασθενείς που εξετάστηκαν με λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, τρεις ακόμα εμφάνισαν ανάλογα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που υποδηλώνει επίγνωση· ο 29χρονος Βέλγος πάντως ήταν ο πρώτος που απάντησε σε ερωτήσεις τροποποιώντας τη σκέψη του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine», δίνουν πολλές ελπίδες. Όπως δήλωσε ο δρ Όουεν, προσέφεραν μεγάλη ανακούφιση στους συγγενείς του 29χρονου: «Είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα να μη γνωρίζεις αν ο αγαπημένος σου μπορεί να σε καταλάβει». Η ομάδα του σχεδιάζει τώρα να επαναλάβει το πείραμα. Επόμενος στόχος, η βελτίωση της τεχνικής ώστε να καθοριστεί αν μπορούν να επιτευχθούν ανάλογα αποτελέσματα με απλούστερες τεχνολογίες σάρωσης, όπως είναι τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα. «Στο μέλλον», λέει ο δρ Όουεν, «ελπίζουμε να επιτρέψουμε σε κάποιους ασθενείς να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να ελέγχουν το περιβάλλον τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΤΟΥ
Ο 29χρονος Βέλγος είχε βγει από το κώμα, αλλά δεν αντιδρούσε σε κανένα ερέθισμα

[ ΓΝΩΜΗ ] Η ελπίδα και ο δρόμος
ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Της Ιlora Finlay

Το να ανακαλύπτουμε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με έναν ασθενή που βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάσταση φυτού είναι εξαιρετικό. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει πραγματικά μεγάλη αναστάτωση σε όλους εκείνους που τον φροντίζουν. Η σκέψη και μόνο ότι ο ασθενής αυτός μπορεί να καταλαβαίνει κάτι από όσα συμβαίνουν γύρω του αλλά αδυνατεί να εκφράσει το οτιδήποτε είναι όντως τρομακτική.

Το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να εξηγεί στους συγγενείς ότι μπορεί μεν ο ασθενής να μην ανταποκρίνεται, αλλά να είναι πιθανόν σε θέση να ακούει και να καταλαβαίνει. Γι΄ αυτό βοηθάει να του επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι τον αγαπούν, να του αφηγούνται μικρά γεγονότα της καθημερινής ζωής. Θα είναι χρήσιμο αν στο μέλλον εξακριβώσουμε κατά πόσο ένας τέτοιος ασθενής μπορεί να αισθάνεται πείνα ή πόνο. Το να τον ρωτήσουμε όμως αν χρειάζεται παυσίπονο δεν απέχει και πολύ από το να τον ρωτήσουμε αν θέλει ο ίδιος να παραμείνει στη ζωή. Μια τέτοια ερώτηση διατυπωμένη μάλιστα από τον θεράποντα ιατρό τη στιγμή που μόνον εκείνος αποφασίζει, υποβάλλει αναπόφευκτα την ιδέα πως ίσως θα ήταν καλύτερα να πεθάνει ο εν λόγω ασθενής, αφού έχει γίνει βάρος και δεν έχει καμία ελπίδα. Επιπλέον, είναι σαφές ότι σήμερα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν μπορεί ένας τέτοιος ασθενής να οδηγηθεί σε πιο σύνθετες απαντήσεις, πέρα από το «ναι» και «όχι».

Η συγκεκριμένη έρευνα αλλάζει τα δεδομένα για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε παρατεταμένη κατάσταση φυτού. Γεννάει την ελπίδα πως η επικοινωνία μαζί τους δεν είναι μάταιη, πως η περίθαλψη που τους προσφέρει ανακούφιση και αξιοπρεπή μεταχείριση είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η Βαρόνη Ιλόρα Φίνλεϊ είναι καθηγήτρια Παρηγορητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.


Πηγη:νέα



H Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει πάρει θετική θέσει για τις μεταμοσχεύσεις που έχουν όμως σαν προϋπόθεση να είναι κάποιος κλινικά νεκρός!! Είναι όμως τελικά κλινικά νεκρός; Διαβάστε εδώ:
Κριτική αξιολόγησις του «επί της ηθικής των Μεταμοσχεύσεων»

Δεν υπάρχουν σχόλια: