Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Περπάτημα, το αντίδοτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η κατανάλωση φαγητού τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ μεγάλη, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο ακόμη και για 6.000 θερμίδες μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων!
Διαδρομές στην Αττική για όλη την οικογένεια γιαόσους επιθυμούν να χάσουν τις επιπλέον



«Οι φορείς και δήμοι θα πρέπει όχι μόνο να φτιάξουν διαδρομές για περπάτημα μέσα στις πόλεις, αλλά και να τις δημοσιοποιήσουν, καθώς υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει πού μπορεί να περπατήσει». Ο κ. Νικήτας Νικηταράς, αναπληρωτής καθηγητής των ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικός στην άσκηση για όλους, επισημαίνει ότι εκτός από τις γνωστές διαδρομές που μπορεί να κάνει κανείς και μάλιστα οικογενειακώς υπάρχουν πολλές περισσότερες, αλλά άγνωστες.



Τώρα που η εορταστική περίοδος φτάνει στο τέλος, όσοι έκαναν διατροφικές ατασθαλίες τις προηγούμενες ημέρες ψάχνουν να βρουν τρόπο να απαλλαγούν από τα επιπλέον κιλά των Χριστουγέννων. Έτσι, το περπάτημα μπορεί να αποτελέσει, όπως λένε οι ειδικοί, το... αντίδοτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Κι αυτό γιατί ένας περίπατος, μετά τη... μάχη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μπορεί να είναι μία πολύ καλή αρχή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κατανάλωση φαγητού τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ μεγάλη, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο ακόμη και για 6.000 θερμίδες μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων!



Μέσα στη φύση.

Πολλές επιλογές για εύκολους περιπάτους εντός αλλά και εκτός πόλης- μέσα στη φύση- προσφέρει η Αττική σε όσους επιθυμούν να χάσουν τις επιπλέον θερμίδες που «φόρτωσαν» στον οργανισμό τους στις γιορτές και ταυτόχρονα να ασκηθούν. Αυτό λέει ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας www. pezoporia. gr κ. Αντώνης Καλογήρου τονίζοντας ότι το μόνο που χρειάζεται «είναι διάθεση και όρεξη» και βέβαια να βοηθάει και ο καιρός. Προτείνει μάλιστα διαδρομές βατές για όλη την οικογένεια για τις οποίες δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός παρά μόνον απλά αθλητικά παπούτσια.

Ένα τέτοιος περίπατος είναι στον Υμηττό από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Κατεχάκη προς τον Λόφο Ταξιαρχών. Αφετηρία είναι το σημείο κάτω από τη γέφυρα της Κατεχάκη. Οι ενδιαφερόμενοι δηλαδή «μπορούν να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους κάτω από την αερογέφυρα της Κατεχάκη. Στη συνέχεια αφήνουν την άσφαλτο και αντί να κατευθυνθούν προς τη Μονή Καισαριανής πηγαίνουν δεξιά προς τον Λόφο Ταξιαρχών. Έπειτα, κάνουν τον γύρο και φτάνουν στη Μονή. Είναι μία απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου». Προσθέτει δε πως όσοι έχουν τις αντοχές μπορούν να συνεχίσουν τον περίπατο και σε άλλα κατάφυτα μονοπάτια ή κοντά στο ρέμα του Ηριδανού.


Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός παρά μόνον απλά αθλητικά παπούτσια

Καλή άσκηση για όλες τις ηλικίες

Το περπάτημα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι μια καλή αρχή άσκησης για όλες τις ηλικίες. Και μπορεί οι θερμίδες που καίει κανείς με το περπάτημα να είναι λιγότερες από άλλες μορφές άσκησης- με ένα φυσιολογικό τέμπο γλιτώνει ο περιπατητής περίπου 180 - 200 θερμίδες- ωστόσο αυτού του τύπου η άσκηση ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς πρόκειται για δραστηριότητα που μπορεί να την κάνει όλη η οικογένεια μαζί. «Τα οφέλη ενός περιπάτου στο πάρκο της γειτονιάς ή το κοντινότερο βουνό άλλωστε είναι αναρίθμητα:

επιτυγχάνεται ενεργοποίηση της κίνησης του μυοσκελετικού συστήματος ενώ παράλληλα έχουμε διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, πολύ σημαντικά στοιχεία, ιδίως τώρα που ζούμε στην εποχή της ακινησίας», υπογραμμίζει ο κ. Νικηταράς.

Κι αυτά δεν είναι τα μόνα οφέλη: εκτός από τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, ενισχύεται η λειτουργικότητα του παχέος εντέρου, «όφελος σημαντικό για όσους αυτές τις ημέρες προσπαθούν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά. Παράλληλα όμως το περπάτημα βελτιώνει τις συνθήκες του καλού ύπνου και επαναφέρει το βιολογικό ρολόι σε φυσιολογικά επίπεδα, ιδίως αυτές τις ημέρες που οι περισσότεροι ξενύχτησαν», προσθέτει.


Περιπλανήσεις στην καρδιά της Αθήνας

Διαδρομές για όλους μπορεί να προσφέρει και ένα μέρος στην καρδιά της Αθήνας: ο Λυκαβηττός, όπως λέει ο κ. Καλογήρου. Αυτό που έχουν να κάνουν, λέει, είναι να προσεγγίσουν τον λόφο από τον Περιφερειακό από την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μπαίνοντας στο δασάκι θα βρουν πολλά μονοπάτια. «Έχουν πάρα πολλές επιλογές για να περιπλανηθούν... επί ώρες.

Μπορούν να κάνουν τον γύρο του λόφου ή να ακολουθήσουν ένα από τα μονοπάτια που οδηγούν προς την κορυφή και το εκκλησάκι». Καμπάνιες όπως αυτή στη Βρετανία θα μπορούσε να σηκώσει κάποιους από τις πολυθρόνες και να τους βοηθήσει να ενεργοποιήσουν τον οργανισμό τους.

«Άλλωστε, αυτές τις ημέρες- παρόλο που μπήκαμε στον Ιανουάριο- ο καιρός είναι ιδανικός για περίπατο», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής των ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών- ειδικός στην άσκηση για όλους- κ. Νικήτας Νικηταράς. Έτσι, μία βόλτα στο Πεδίον του Άρεως ή στον Λόφο Αρδηττού είναι ιδανική λύση για εκείνους που μένουν στο κέντρο. «Όσοι πάλι μένουν στα δυτικά προάστια, έχουν πιο κοντά την Πάρνηθα, είτε να κάνουν περίπατο στους πρόποδες, όπου υπάρχουν ειδικοί χώροι αναψυχής, είτε παίρνοντας το αυτοκίνητο να ανέβουν πιο ψηλά κοντά στα καταφύγια στο Μπάφι και το Φλαμπούρι. Άλλωστε, ο συνδυασμός ήπιας πεζοπορίας και επαφής με τη φύση μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό».

πηγή:Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: