Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Απέραντο υγρό βασίλειο

Όποιος επισκεφθεί το υγρό βασίλειο των Πρεσπών, περιμένοντας να ζήσει την ατμόσφαιρα των club και των καφέ με τους θορυβώδεις τουρίστες, μάλλον θα απογοητευθεί. Για να νιώσει το μεγαλείο της Πρέσπας, πρέπει να μάθει να χάνεται στον υδάτινο ορίζοντα, να χαμογελά στα πουλιά, να νιώθει δέος με τα μνημεία της, να μπορεί να αφομοιωθεί στους αργούς ρυθμούς και την ψυχή της μικρής, φιλόξενης κοινωνίας



Δύο λίμνες σε υψόμετρο 853 με απέραντες επιφάνειες νερού, μικρούς οικισμούς όπου οι κάτοικοι ζουν με γαλήνιους ρυθμούς και βουνά σκεπασμένα με χιόνι τον χειμώνα ή καταπράσινα με βελανιδιές, οξιές, κέδρα και αγιόκλημα το καλοκαίρι, είναι αυτό που θα συναντήσει όποιος επισκεφθεί την περιοχή.

Η Πρέσπα δεν είναι ένας τόπος που θα σας δοθεί εύκολα, με ένα πέρασμα, με μια ματιά. Θέλει χρόνο για να τη γνωρίσετε, αλλά είναι σίγουρο ότι όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες θα σας κερδίσει, θα σας κυριεύσει. Οι άνθρωποι της περιοχής ζουν ήρεμα, χαλαρά και διακριτικά, σαν να σας αφήνουν χώρο να «αναπνεύσετε» και να αποφασίσετε, ίσως γιατί τους το έχει διδάξει ο τόπος, η απεραντοσύνη των λιμνών, τα πλούσια λιβάδια, το νωχελικό πέταγμα των πουλιών. Η μοναδική είσοδος στη λεκάνη των Πρεσπών γίνεται από τον δρόμο που αρχίζει από τον οδικό άξονα ο οποίος ενώνει τη Φλώρινα με την Καστοριά και κατευθύνεται στα χωριά που βρίσκονται κοντά στις λίμνες. Αρχικά, ο δρόμος περνά από την τοποθεσία Περβάλι, απ΄ όπου φαίνονται οι πρώτες εικόνες από τις Πρέσπες. Ανάλογα με την εποχή, τα χρώματα εναλλάσσονται από το πράσινο στο πορτοκαλί ή ακόμα και το λευκό του χιονιού που έχει σκεπάσει τη γη. Όμως το χρώμα που επικρατεί είναι το ασημογάλαζο των νερών των Πρεσπών, το οποίο άλλοτε χάνεται ή εμφανίζεται πίσω από συστάδες δέντρων, λόφων ή και ντάνες από καλαμιές που στηρίζουν τις φημισμένες φασολιές, σε ένα γοητευτικό παιχνίδι εναλλαγής εικόνων.


Σύντομα, μετά το Περβάλι, θα συναντήσετε μια διακλάδωση, η οποία οδηγεί αριστερά προς την Οξυά (1) και τη Μικρολίμνη (2), ενώ εάν συνεχίσετε ευθεία θα περάσετε έξω από τις Καρυές (3). Συνεχίζοντας στον μοναδικό δρόμο της περιοχής, θα περάσετε κοντά από τους οικισμούς Λευκώνα (4), Καλλιθέα (5), Πλατύ(6) έως ότου συναντήσετε κάθετα τον δρόμο που οδηγεί δεξιά στα χωριά Λαιμός (7) και Άγιος Γερμανός (8). Εδώ, εκτός από το τοπίο, αξίζουν την προσοχή σας οι δύο εκκλησίες του Άγιου Γερμανού , που είναι κολλημένες μεταξύ τους, με τη μικρή να είναι του 11ου αι. και να διαθέτει εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Αφήνοντας πίσω τα δύο χωριά, θα κατηφορίσετε προς τις ακτές της Μεγάλης Πρέσπας και τη θέση Κούλα, όπου συγκοινωνούν οι δύο λίμνες. Αμέσως μετά, υπάρχει διακλάδωση: αριστερά θα κατευθυνθείτε προς τον Άγιο Αχίλλειο (9), την Πύλη (10) και το ορεινό χωριό Βροντερό(11). Δεξιά, με την ανηφορική διαδρομή να έχει εντυπωσιακή θέα που φθάνει μέχρι απέναντι στην ΠΓΔΜ, θα σας οδηγήσει στο χωριό Ψαράδες (12), το οποίο κουρνιάζει προστατευμένο σε στενό κολπίσκο της Μεγάλης Πρέσπας.

Η βαρκάδα είναι απαραίτητη, προκειμένου να γνωρίσετε καλύτερα την περιοχή και κυρίως να θαυμάσετε τα ασκηταριά που βρίσκονται στις βραχώδεις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Ο καλύτερος βαρκάρης-«ξεναγός» ακούει στο όνομα Βασίλης Αραμπατζής και θα σας διδάξει πρόθυμα περισσότερα από όσα θα τον ρωτήσετε.
Τηλέφωνο: 6945744657.

πηγή:νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια: