«Τα μανιτάρια έσωσαν τους Γρεβενιώτες τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, όταν όλοι έφτιαχναν χυλό από αυτά για να ζήσουν. Τα μάζευαν στο Μεσοχώρι και αφού πρώτα τα ζεμάτιζαν σε μεγάλα καζάνια, τα μοίραζαν σε όλες τις οικογένειες. Στο πέρασμα των χρόνων έγιναν αρχικά μανία και σπορ για τους ερασιτέχνες “κυνηγούς” τους, για να φθάσουμε σήμερα στην ιδιαίτερα επικερδή επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται στην πόλη με βάση τα μανιτάρια».
Ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι δάσκαλος στο επάγγελμα και είναι πλέον ειδικός στηνκαταγραφή όλων των σπάνιων ειδών μανιταριών-έχει μάλιστα γράψει πέντε βιβλία σχετικά. Ζει στα Γρεβενά, όπου τα μανιτάρια βρίσκονται παντού: στα πυκνά δρυοδάση, στο μεσημεριανό τραπέζι κάθε οικογένειας, σε πρότυπα εργαστήρια τυποποίησης, στα πέτρινα συμπλέγματα στις πλατείες, στάμπα σε μπλουζάκια, ακόμη και στο δέρμα των νέων... ως τατουάζ! Οι κάτοικοι της «μανιταρούπολης της Δυτικής Μακεδονίας» έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία των μανιταριών για την τοπική οικονομία και φροντίζουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το δώρο της φύσης, τα εκατοντάδες είδη των «παιδιών της βροχής». Δεν είναι ότι η γειτονική Κοζάνη, η Καστοριά ή η Φλώρινα δεν έχουν μανιτάρια. Απλώς οι Γρεβενιώτες διαπίστωσαν γρήγορα τη σημασία και τη δυναμική τους και τα συλλέγουν μανιωδώς. Τα Σαββατοκύριακα τα μέχρι πρότινος απάτητα δάση του Νομού Γρεβενών γεμίζουν από συλλέκτες, παρέες και οικογένειες που κρατούν καλάθια και μαζεύουν μανιτάρια. Δεν υπάρχει στην πόλη οικογένεια που να κάθεται το μεσημέρι στο τραπέζι χωρίς ένα τουλάχιστον πιάτο με μανιτάρια.
Μεγάλη ποικιλία
«Στην περιοχή των Γρεβενών έχουν ταυτοποιηθεί επιστημονικά περίπου 1.400 είδη. Η μακρολεπιώτα η ψηλή, τα βασιλικά, ο αμανίτης ο καισαρικός, τα καλογεράκια είναι γνωστά στους ντόπιους για τη γεύση και τα αρώματά τους. Στην πολυετή έρευνα που έκανε ο Παντελής Βούλγαρης πριν γυρίσει την ταινία για τον Εμφύλιο, οι περισσότεροι κάτοικοι τού έλεγαν- περιγράφοντας εικόνες της εποχής- ότι “πήγαμε στο βουνό για χόρτα και καλογεράκια”. Κι εννοούσαν βέβαια το νόστιμο είδος μανιταριού», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. Αυτό που έσωζε τους παλιότερους εμπειρικούς συλλέκτες από δηλητηριάσεις ήταν το γεγονός ότι προτιμούσαν τέσσερα- πέντε είδη που γνώριζαν και ήταν δοκιμασμένα. Με τα χρόνια όμως τα καλογεράκια των παππούδων πέρασαν σε ιλουστρασιόν καταλόγους εστιατορίων, δίπλα σε εκατοντάδες ακόμη είδη μανιταριών.
1.400 ΕΙΔΗ
άγριων μανιταριών έχουν ταυτοποιηθεί στην περιοχή των Γρεβενών
LΙΝΚS:
● http://www.manitaroupili.com/ ● http://www.tomanitari.gr/. ● http://www.manitari.gr/
Οι θηρευτές των μανιταριών δεν είναι πλέον όλοι ερασιτέχνες, όπως ο Ακρίτας Εμπρικίδης. Πολλοί πωλούν τη «λεία» τους στα εργαστήρια και τα εστιατόρια της πόλης
Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Η τυποποίηση προϊόντων με βάση το μανιτάρι εξελίσσεται σε επικερδή επιχείρηση για πολλούς Γρεβενιώτες. Οι βωλίτες είναι oι πλέον περιζήτητοι
Η ΠΩΛΗΣΗ Μανιτάρι γλυκό του κουταλιού, λικέρ από μανιτάρι, μαρμελάδα, τουρσί σε λάδι, σάλτσα μανιταριού, λουκούμι, ζυμαρικά με μανιτάρια. Η λίστα με τα προϊόντα είναι μεγάλη, λέει η Αναστασία Παρασκευαΐδη
Σπαγγέτι με μανιτάρι
Υλικά
● 1/2 πακέτο σπαγγέτι
● 10 γραμμ. μανιτάρια shiitake (τα βρίσκουμε στο super market)
● 1 ποτήρι κρασιού νερό για να μουλιάσουμε τα μανιτάρια
● 1/2 ποτήρι κρασιού γάλα
● 1 κ.σ. βούτυρο
● 1 κ.σ. αλεύρι
● Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα μανιτάρια σε λίγο ζεστό νερό για 5 λεπτά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 1 λεπτό λιγότερο απ΄ ό,τι μας λένε οι οδηγίες. Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι λειώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, αφού τα έχουμε στραγγίξει. Τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα περίπου για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό από τα μανιτάρια και συμπληρώνουμε με λίγο γάλα. Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να πήξει ελαφρά και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα.
πηγή:Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου