Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009
(και) ο νέος φασισμός, ξεκινά από τα πανεπιστήμια…ακριβώς όπως και ο “παλιός”.
Έσπασαν στο ξύλο καθηγητή πανεπιστημίου την ώρα του μαθήματος.
Το πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια το αναλύσαμε πολλές φορές. Δεν χρειάζεται καμιά βαθυστόχαστη ανάλυση. Είναι απλά η υπεροχή της σωματικής βίας απέναντι στο πνεύμα και το λόγο. Η κρίσιμη λέξη είναι “φόβος“. Οι μέν, πελαγοδρομούν σε απόψεις του καναπέ, οι δε …δέρνουν. Απλά δέρνουν. Και το ξύλο, το φοβούνται όλοι. Ο “μπάτσος”, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, ο φοιτητής, ο δικαστής, ο αρχιεπίσκοπος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Χρυσοχοϊδης, ο εισαγγελέας, ο κουλουρτζής της γειτονιάς, όλοι.
Είναι όπως στα martial video games: Όποιος δέρνει κερδίζει.
Εκατομμύρια κείμενα έχουν γραφεί για το άσυλο, για τη βία στα γήπεδα, για τη βία στα πανεπιστήμια. Όλα από τον καναπέ και μπροστά από μια TFT οθόνη. Και στο τέλος κερδίζει πάντα αυτός που δέρνει. Προς τι λοιπόν όλη αυτή η παραφιλολογία και η σπατάλη χαρτιού;
H βία είναι πια, η πεμπτουσία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα πάντα επιβάλλονται με τη βία.
Μια φράση είναι όλη η ζωή στην Ελλάδα: Δέρνεις; Κερδίζεις!
Διαβάστε το σχετικό άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:
ΟΙ ΜΕΝ ΔΕΡΝΟΥΝ, ΟΙ ΔΕ “ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ” ΦΡΑΣΤΙΚΑ. ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ;
Κατάχρηση ασύλου για ωμή βία
Αγνωστοι μπήκαν σε αίθουσα και έδειραν καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου
Του Αποστολου Λακασα
στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Ποτέ δεν ήταν έτσι! Είμαι στο πανεπιστήμιο εδώ και είκοσι χρόνια. Αυτό που πλέον χαρακτηρίζει την καθημερινότητά του είναι η αλητεία και η ωμή βία! Δεν υπάρχει κανένας φραγμός». Η οργισμένη αντίδραση ανήκει σε καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) ύστερα από το νέο επεισόδιο ωμής βίας με ξυλοδαρμό πανεπιστημιακού, το οποίο συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά και τη χθεσινή νέα επίθεση (πέταξαν μπουκάλια) σε αυτοκίνητο της ΕΛ. ΑΣ. από άτομα που βγήκαν από το ίδιο ίδρυμα. Ανάλογη επίθεση, αλλά με λοστούς, έγινε την Πέμπτη. Τα ιδρύματα αποτελούν ορμητήρια θρασύτατων ατόμων και χρειάζεται άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ΑΕΙ. «Ας βάλουμε εταιρείες security, για να μην τρώνε ξύλο οι εργαζόμενοι. Επιτέλους, τι αγκυλώσεις είναι αυτές με το άσυλο!», προσθέτει ο ίδιος.
Το περιστατικό
Συγκεκριμένα, ο 59χρονος καθηγητής κ. Γεράσιμος Σαπουντζόγλου έκανε μάθημα σε αίθουσα του ιδρύματος, όταν μία ομάδα 15 εξωπανεπιστημιακών εισέβαλε στην αίθουσα και του ζήτησαν να αποχωρήσει, διότι ήθελαν να την χρησιμοποιήσουν για δικούς τους σκοπούς. Ο καθηγητής αρνήθηκε. Τότε, οι άγνωστοι άρχισαν τις βρισιές και τους προπηλακισμούς του καθηγητή μπροστά στους έντρομους φοιτητές. «Του έσφιγγαν τον λαιμό, τον κλωτσούσαν», ανέφερε στην «Κ» αυτόπτης μάρτυρας. Ευτυχώς, το περιστατικό έληξε χωρίς σοβαρά τραύματα για τον άτυχο καθηγητή, ο οποίος είναι από τους πιο παλιούς διδάσκοντες του ιδρύματος και, κατά γενική ομολογία, σεβάσμιος και μειλίχιος άνθρωπος.
Το περιστατικό καταδίκασε ο σύλλογος διδασκόντων του ΟΠΑ, ο οποίος ανέφερε ότι «το επεισόδιο αυτό έρχεται σε συνέχεια άλλων περιστατικών βίας τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που ασκείται σωματική βία εις βάρος διδάσκοντος του πανεπιστημίου μας κατά την ώρα του μαθήματος». «Πλέον, πού θα φτάσουμε;», δήλωσε στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα.
Ο σύλλογος διδασκόντων, ο οποίος κήρυξε αποχή διαμαρτυρίας τη Δευτέρα από τα μαθήματα, ζητεί από τις πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ, το υπουργείο Παιδείας και τα άλλα όργανα της πολιτείας να λάβουν επιτέλους μέτρα για τα φαινόμενα βίας εντός των ΑΕΙ. «Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται συντονισμένη παρέμβαση, που θα ξεκινήσει από την πολιτεία. Οι πρυτανικές αρχές έχουν ευθύνη, αλλά φοβούνται. Είναι απολύτως ανθρώπινο», συμπληρώνει καθηγητής του ιδρύματος. «Ανά πάσα στιγμή ομάδες αγνώστων μπορούν να εισέλθουν στο ίδρυμα και να τα σπάσουν», προσθέτει καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι ήδη μέσα στα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας εξωπανεπιστημιακοί έχουν καταλάβει χώρους, μετατρέποντάς τους σε στέκια – ορμητήρια για τις όποιες δραστηριότητές τους. Συγκεκριμένα, στο ΟΠΑ είναι υπό κατάληψη δύο χώροι του ιδρύματος. Ο πρώτος είναι μία αίθουσα στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου επί της οδού Πατησίων. Το δεύτερο στέκι είναι το κτίριο Βανκούβερ, επί των οδών Δεριγνύ και Μαυρομματαίων. «Τα γεγονότα αυτά επαναθέτουν το ζήτημα της τήρησης των νόμων εντός των πανεπιστημίων. Τίποτα περισσότερο. Ουδείς μπορεί να κάνει λόγο για άρση ασύλου σε τέτοια περιστατικά. Η βία και η αλητεία εντός των ιδρυμάτων προσβάλλουν τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς είναι παραβάσεις κοινού Ποινικού Δικαίου. Ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπισθούν. Ολα τα υπόλοιπα είναι φλυαρίες…», καταλήγει ο πανεπιστημιακός.
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου