Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος


Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος ο Μάρκος Καμπάνης αποφεύγει τον σκόπελο της προγονολατρείας και καταφέρνει να αναδείξει με μοναδικό τρόπο την αρμονία ανάμεσα στο θείο και το ανθρώπινο, το συμβολικό και το πραγματικό, το αντικειμενικό και το βιωματικό.
Στα έργα του Αγίου Όρους, μεταπλάθει το μοναδικό τοπίο αυτής της κιβωτού της βυζαντινής και νεοελληνικής ορθόδοξης παράδοσης σε πίνακες ατμοσφαιρικούς, σε έργα πλασμένα ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.
Καλλιτέχνης με έργο πολύμορφο, με σίγουρη παρουσία σε όλες τις θεματογραφικές περιοχές όπως η αγιογραφία, η χαρακτική, οι ποιοτικές εκδόσεις και οι εικαστικές παρουσιάσεις, κατόρθωσε να προσφέρει υψηλή ποιότητα και ολοκληρωμένες αισθητικά διατυπώσεις σε ό,τι αγαπά, σε ό,τι τον συγκινεί και τον ελκύει.
Το λεύκωμα περιλαμβάνει το σύνολο των έργων του Μάρκου Καμπάνη που φιλοτεχνήθηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία και είχαν ως θέμα το Άγιον Όρος.
Μάρκος Καμπάνης
Απόσπασμα από άρθρο του Μάνου Στεφανίδη στο «Επταήμερο», της Καθημερινής, 14-15 Απριλίου 2001.
[ ...Ο ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ (γ. 1955) έχει εκτελέσει ζωγραφικές εργασίες στη Σιμωνόπετρα του Όρους, έχει εκτυπώσει στις Καρυές από αυθεντικές χαλκογραφικές μήτρες «χάρτινες εικόνες» του 19ου αι., έχει δημιουργήσει νέες σειρές με τους πύργους του Αγίου Όρους, έχει ζωγραφίσει και σχεδιάσει τις μονές σαν τον Λυκούργο Κογεβίνα και τον Σπύρο Παπαλουκά αλλά κι έχει εικονογραφήσει τον ΒΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΣΙΜΩΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ (εκδ. Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Άγιον Όρος 2000) με την αφέλεια και την πίστη αρχαίου εικονογράφου. Η ζωγραφική του συνδυάζει γνώση, αίσθηση του περιττού και ταπεινότητα, κάτι που την καθιστά λαμπερή και πολύτιμη. Παράδειγμα μια τοιχογραφία του σε βράχο στην όαση Τάρφα της Ι. Μ. Σινά. Πρόκειται για τη Γέννηση ιστορημένη σαν παραμύθι και διατυπωμένη σαν προσευχή...]
Φωτογραφίες από την έκθεσή του στα 44α Δημήτρια:







Εκδότης: Ίνδικτος






πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: