Η μοναδική εκκλησία αφιερωμένη σε έναν άγιο, υπάρχει στην κοινότητα των Αρόδων στην περιοχή του Ακάμα και γιορτάζει σήμερα. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Καλανδίωνα, στο κέντρο της κοινότητας, τη μοναδική εκκλησία παγκοσμίως που είναι αφιερωμένη στον συγκεκριμένο άγιο, ενώ άλλη ιδιαιτερότητά της είναι οι δύο φημισμένες λάρνακες στο προαύλιό της που συνδέονται με τη γνωστή ιστορία του Αγίου Αγαπητικού και του Αγίου Μισητικού. Πλήθος πιστών σπεύδουν κάθε τέτοια μέρα για το αγίασμα του, το οποίο θεωρείται θαυματουργό για τις δερματικές παθήσεις.
Ο Άγιος Καλανδίωνας εορτάζει κάθε 26 Απριλίου και στα πλαίσια αυτά οργανώνονταν κάθε χρόνο θρησκευτικές εκδηλώσεις στην κοινότητα. Ο Αντιδήμαρχος διαμερίσματος Αρόδων του Δήμου Ακάμα, Ματθαίος Στεφάνου, δήλωσε στον «Φ» ότι για δύο μέρες κάθε χρόνο, τελείται εσπερινός, ενώ στη συνέχεια η κοινότητα δεξιώνεται το πλήθος των πιστών στον πλατειακό χώρο, όπου βρίσκεται και ο ναός.
Ο Άγιος Καλανδίωνας είναι ένας από τους αγίους της Πάφου που είναι άγνωστοι στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Σύμφωνα με τον χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, πρόκειται για έναν από τους 300 Αλαμάνους αγίους που ήρθαν στην Κύπρο κατά τον 7ο αιώνα, όταν οι Σαρακηνοί κυρίευσαν την Παλαιστίνη και τη Συρία. Ο Άγιος Καλανδίωνας ήταν επίσκοπος στην Αντιόχεια πριν φθάσει στις Αρόδες και ασκητέψει. Ανακηρύχθηκε άγιος για τα θαύματά του και η εκκλησία του στις Αρόδες χτίστηκε τον 18ο αιώνα.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το γεγονός ότι ο Άγιος Καλανδίωνας είναι η μοναδική εκκλησία σε όλο τον κόσμο που είναι αφιερωμένος στον άγιο, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αρκετά γνωστό σε πολλούς συμπατριώτες μας, οι οποίοι σπεύδουν στις Αρόδες για να δουν από κοντά το αξιοσημείωτο αυτό γεγονός, αλλά και για να προσκυνήσουν.

Ένας από τους πολλούς αγίους που εχάρισαν στην Κύπρο τον ζηλευτό τίτλο, η Νήσος των αγίων είναι και ο άγιος Καλανδίων.
Είναι γνωστός στην Πάφο και ιδιαίτερα στην κοινότητα των Αρόδων της οποίας είναι και ο πολιούχος. Η μνήμη του εορτάζεται την 26ην Απριλίου.
Για την καταγωγή και την παρουσία του αγίου στην Κύπρο υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η κυριότερη και επικρατέστερη είναι αυτή που μας πληροφορεί ότι υπήρξε αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας και εκεί κατόρθωσε να επανενώσει τους ορθοδόξους της Αντιοχείας που είχαν διαχωριστεί με το λεγόμενο Μελιτιανό σχίσμα”. Αρνήθηκε να υπογράψει το “ενωτικό” του αυτοκράτορα Ζήνωνα με το οποίο ο αυτοκράτορας επιχειρούσε να συμβιβάσει τους ορθόδοξους με τους Μονοφυσίτες και γι’ αυτό ο αυτοκράτορας τον εξόρισε στην περιοχή της Θυβαϊδας στην Αίγυπτο.
Περί τα τέλει του 5ου αιώνος ήρθε στην Κύπρο διωγμένος από τους Σαρακηνούς, μαζί με πάρα πολλούς χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς. Ο Καλανδίων κατέφυγε στην Πάφο και ασκήτεψε και πέρασε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του σε περιοχή πλησίον της σημερινής κοινότητας των Αρόδων.
Στην κοινότητα αυτή υπάρχει ναός που τιμάτε επ’ ονόματι του. Αναφορά για την ύπαρξη του λειψάνου του βρίσκεται στο χρονικό του Λεοντίου Μαχαιρά τόμος 1 σελίδα 28- 32.
Απολυτίκιον
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε
Ως φύλακα άγρυπνον, της Εκκλησίας Χριστού, της Πάφου αγλάϊσμα, Αρόδων καύχημα, σοφόν Καλανδίωνα, θείον Αρχιερέα, των θαυμάτων την βρύσιν, ικετεύσωμεν πάντες, ίνα λυτρωθώμεν ταχέως, των συμφορών και των περιστάσεων.
Δείτε την ακολουθία του αγίου Καλανδίωνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου