Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Χαρίτα Μάντολες: Η γυναίκα «σύμβολο» των αγνοουμένων στην Κύπρο παρήλασε για την 28η Οκτωβρίου

Το σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» παρήλασε με πλακάτ έχοντας στην κορυφή την Χαρίτα Μάντολες που κρατούσε θρησκευτική εικόνα

xarita-mantoles
Για ακόμα μία χρονιά στην Κύπρο έγινε η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Σχολεία, πανεπιστήμια, πρόσκοποι και σύλλογοι παρήλασαν στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου που έγινε στη Λεμεσό συμμετείχε και η Χαρίτα Μάντολες, η γυναίκα σύμβολο για τους αγνοούμενος του 1974 στην Κύπρο.

Το σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» παρήλασε με πλακάτ έχοντας στην κορυφή την Χαρίτα Μάντολες που κρατούσε θρησκευτική εικόνα.

MANTOLES
 
MANTOLES2
Η ιστορία της Χαρίτα Μάντολες και το «Famagusta»

Στις 21/7/1974 η Χαρίτα Μάντολες μαζί με την οικογένεια της, συγγενείς και συγχωριανούς της συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα του και έγινε μάρτυρας μιας ομαδικής εκτέλεσης, όπως όλες οι γυναίκες που ήταν εκεί.

Λίγα μέτρα πάνω από το σπίτι της στην Ελιά Κερύνειας, είδε να σωριάζονται νεκροί ο πατέρας της, ο σύζυγος της, οι σύζυγοι των αδελφών της, Γιαννούλας και Μάρως, ένας θείος της και ένας ξάδελφος της.

Έως το 2008 οι 12 εκτελεσθέντες στην Ελιά, θεωρούνταν αγνοούμενοι. Μετά τον εντοπισμό του  ομαδικού τάφου και με τη μέθοδο του DNA  ταυτοποιήθηκαν τα λιγοστά οστά, τα οποία στη συνέχεια παραδόθηκαν στους οικείους για ταφή.

Ο αγώνας όμως της Χαρίτας Μάντολες, δεν τελείωσε με την ταφή του συζύγου της και των αγαπημένων της προσώπων. Συνεχίζεται –όπως λέει η ίδια- «έως ότου φύγουν από την Κύπρο τα στρατεύματα κατοχής και οι έποικοι. Μέχρι και  ο τελευταίος πρόσφυγας γυρίσει στο σπίτι του, έως ότου εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων Κυπρίων και Ελλαδιτών του 1974».

Η ιστορία της έγινε ευρύτερα γνωστή και μέσα από τη σειρά του MEGA, «Famagusta».