Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο φάρος Thridrangaviti είναι ένας φάρος - που έχει ιδιαίτερα γνωρίσματα - και ανευρίσκεται σε θέση 7,2 χλμ από τη νοτιοδυτική ακτή της Ισλανδίας, στο αρχιπέλαγος Βέστμανεγιαρ. Συχνά ο εν λόγω φάρος περιγράφεται ως ο πιο απομονωμένος φάρος στον πλανήτη μας.
Ο φάρος Thridrangaviti στη θάλασσα της νότιας Ισλανδίας
Η ονομασία του αυτή, στα ισλανδικά, σημαίνει «τρεις πυλώνες βράχου», και αφορά στις τρεις προεξοχές ξηράς καταμεσής στον Ατλαντικό ωκεανό, όπως οι αντίστοιχες τοποθεσίες των, ήτοι: Stóridrangur (πάνω σε αυτόν τον βράχο βρίσκεται ο εν λόγω φάρος), Þúfudrangur και Klofadrangur.[3] Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1938 και 1939 και τέθηκε σε λειτουργία το 1942
.[ Αρχικά κατασκευάστηκε εντελώς χειρωνεκτικά, χωρίς μηχανήματα, και ήταν προσβάσιμος μόνον διαμέσου λαξεμένης σκάλας στον βράχο, σε ένα ύψος περίπου στα 34 μ. Σήμερα ο φάρος είναι άμεσα προσβάσιμος με ελικόπτερο.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φάρου είναι τα εξής:
Το φως από τον φάρο είναι εμφανές από τα εννέα ναυτικά μίλια
Ο φάρος βρίσκεται στα 34 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας
Το μονόροφο κτίριο – που εδράζει τον φάρο – έχει ύψος περίπου 7,4 μ.
Ο φάρος κατασκευάστηκε υπό τη διεύθυνση του Ισλανδού μηχανικού Árni G. Þórarinsson, ο οποίος στρατολόγησε έμπειρους ορειβάτες για να μπορούν να σκαρφαλώνουν στις βραχώδεις νησίδες.

2 σχόλια:

Νεκτάριος είπε...

Αγωνίζεται ο άνθρωπος μια ζωή, με κάθε διαθέσιμο τεχνικό μέσο να έχει φως να τον οδηγεί να περάσει ένα σκοτεινό πέρασμα με ασφάλεια. Το πέρασμα στην άλλη ζωή αδυνατεί να το φωτίσει η τεχνολογία, οι πάτρωνες της οποίας αγωνίζονται μην χάσουν την κυριαρχία τους επάνω στον άνθρωπο.

Anna είπε...

Αν είχε φαροφύλακα, θα ζούσε σαν στυλίτης!