Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν καλοκαιρινές διακοπές που κρατούσαν δύο με τρεις μήνες.Ειχαν το όνομα "Παραθεριση".

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κολύμβηση και ωκεανός

Πολλοί μάλιστα έφευγαν αρχές Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου και επέστρεφαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι διακοπές κράτουσαν τόσο πολύ που ένιωθες τη νοσταλγία να επιστρέψεις στο σχολείο και να δεις τους φίλους σου.Με 50 δραχμές το πρωί στην παραλία ,για να αγοράσεις λουκουμά,παγωτό ή κόκα κόλα .
Ήμασταν χαρούμενοι, παίζαμε όλοι μαζί, ήμασταν όλοι ίδιοι και όπου έτρωγαν τέσσερις, έτρωγαν και πέντε, έξι ή περισσότεροι.
Κανείς δεν χρειαζόταν να διαβάσει το καλοκαίρι και το μόνο πρόβλημα για εμάς τα παιδιά ήταν να μην τρυπήσουμε την μπάλα, να μην σπάσουμε το ποδήλατο και τα γόνατα παίζοντας ποδόσφαιρο, κουτσό, μήλα.Εν τω μεταξύ έφτανε ο Σεπτέμβριος, η κανονικότητα επέστρεφε.Επιστρέφαμε στο σχολείο, η ζωή ξανάρχιζε και το πρώτο θέμα στο σχολείο ήταν πάντα«Πως περάσατε στις διακοπές »
.Σήμερα όλα έχουν αλλάξει, όλα είναι διαφορετικά. 
Οι διακοπές κρατάνε τόσο λίγο που όταν γυρνάς δεν ξέρεις καν αν έφυγες ή αν το ονειρεύτηκες.
Η κοινωνία ήταν καλύτερη, υπήρχε αγάπη, οικογένεια, σεβασμός και αλληλεγγύη. Είμαστε τυχεροί που ζήσαμε έτσι.
Η ζωή ήταν τελικά η αληθινή.”

4 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... ἦτανε κι ἐκεῖνες οἱ μπόρες,
(δυό ἄντε τρεῖς...)
ποὺ βαστούσανε κάτι λίγα λεπτά

καὶ μᾶς βρίσκαν συνήθως μεσημέρι στὴ θάλασσα
ὅπου κατεβαίναμε μόνο μ' ἕνα μαγιό

καὶ ξαναβουτούσαμε μέσα
ἄμα τὸ μπάνιο εἶχε τελειώσει καὶ στεγνώναμε κάτω ἀπ τὸν ἤλιο

γιατί μὲ τὴν μπόρα ἡ θάλασσα ζεσταινότανε

κι ἦτανε ϕίνα...

Βασίλειος είπε...

Θυμίζω τις δηλώσεις εκπροσώπων των δανειστών με επικεφαλής εκείνον τον ανεκδιήγητο Τόμσον από τη Δανία που όταν μετά το πρώτο μνημόνιο του έλεγαν δημοσιογράφοι ότι οι Έλληνες μείωσαν τον χρόνο διακοπών τους εξέφραζαν την έκπληξή τους που οι Έλληνες έκαναν ακόμα διακοπές .

Φέτος αποφάσισαν να περικόψουν κατά το 60 τοις εκατό το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας που δεν είναι μέλος της ΕΕ , ενώ τα δισεκατομμύρια που έχουν ξοδέψει στο πόλεμο στην Ουκρανία είναι ατέλειωτα . Το έγκλημα που συντελέστηκε κατά της Ελλάδας με την συνέργεια του εγχώριου πολιτικού συστήματος είχε και έχει πολλαπλές συνέπειες στη καθημερινότητα των Ελλήνων. Η ακρίβεια που αποδίδει τεράστια ποσά στα κρατικά ταμεία μέσω των έμμεσων φόρων είναι μέρος αυτών , όπως και το ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν πια διακοπές , ενώ για τους μισούς που μπορούν, διακοπές σημαίνει ολιγοήμερη δραπέτευση από τη καθημερινή μιζέρια.

Η εγχώρια οικονομική ελίτ αντίθετα έχει ωφεληθεί στο έπακρο και το βλέπουμε με τα δεκάδες πολυτελή γιοτ με ξένες σημαίες που κατακλύζουν τα νησιά . Μέχρι και η τοπική αστυνομία επιστρατεύεται για τη φύλαξή τους ... Το πλήρωμα είναι κυρίως ξένοι , Φιλιπινέζοι κ.α. , με εξαίρεση τον καπετάνιο και τον μηχανικό.

Εκείνα τα χρόνια που λέτε , τα γιοτ Ελλήνων ήταν πολύ λιγότερα και οι ιδιοκτήτες τους βοηθούσαν τις τοπικές κοινωνίες χρηματοδοτώντας κοινωφελή έργα, όπως έκαναν οι οικογένειες του Νιάρχου, του Ωνάσση, του Γουλανδρή και άλλων. Σήμερα είναι "να αρπάξουμε ό,σο περισσότερα μπορούμε" ... και αντί να "επενδύουν" σε κοινωφελή έργα, αγοράζουν ΜΜΕ και φιλέτα του δημόσιου πλούτου σε μια αγαστή συνεργασία με το πολιτικό σύστημα όπου το ένα χέρι νίβει το άλλο ...


salos είπε...

"...και όσοι δουλεύετε,
με τον μισθό ίσα που θα πληρώνετε την βενζίνη να πάτε στις δουλειές σας,
και το υπόλοιπο για φαί, κι αν θα φτάνει"

αλλά κι αργότερα,
στα πιό δύσκολα, χωρίς "νούμερο",
κι εκεί μόνο μπορώ και ελπίζω,
"μη φοβάστε, θα σας μαζέψει ο Χριστός".

Νεκτάριος είπε...

Υπομονή, πίστη έως τέλους, έγινε η αρχή πριν λίγο καιρό, μην πάει χαμένη εκείνη η προσπάθεια.
"Ο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται"