Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Η μεταστροφή μου στην Ορθοδοξία


Μετά φόβου Θεού άλλα και με θερμή παράκληση προς τον Θεό να με φωτίσει να εκφράσω σωστά το πιο σημαντικό βίωμά μου, τη μεταστροφή μου στην Ορθοδοξία.

Ο παππούς μου, Ιταλός στην καταγωγή, από τη Σικελία, και αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Σουλτάνος τον έστειλε στην Θεσσαλονίκη για να κτίσει δημόσια κτήρια. Στην Θεσσαλονίκη, η οποία ανήκε τότε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έζησε έως το τέλος της ζωής του. Ένα από τα οκτώ παιδιά του ήταν ο πατέρας μου. Κι εγώ γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα και δημιούργησα οικογένεια. Από παιδί προσπαθούσα να ανταποκρίνομαι στα θρησκευτικά μου καθήκοντα.

Καθώς φοιτούσα στο γαλλικό σχολείο Δελασάλ, η κατήχηση ήταν απαραίτητη, διότι την επιμέλεια του σχολείου την είχαν μοναχοί καθολικοί. Κάποια ημέρα κατέφθασε ένας καθολικός ιερέας και έκανε συζήτηση με έφηβους καθολικούς. Κάλεσαν κι εμένα. Κατά τη συζήτηση με ρώτησε αν θέλω να γίνω ιερέας. Απάντησα αρνητικά. Παρόλο που με συγκίνησε η πρόταση, αρνήθηκα.

Σπούδασα ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και νυμφεύτηκα Ελληνίδα ορθόδοξη. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε προστριβές εξαιτίας της διαφορετικότητάς μας στο δόγμα. Μετά τον γάμο βρεθήκαμε στην Ελβετία, όπου άνοιξα ιατρείο. Εκεί αποκτήσαμε δύο κόρες, οι οποίες βαπτίστηκαν καθολικές. Συνολικά ζήσαμε στην Ελβετία ένδεκα χρόνια. Αποτέλεσμα της διαμονής μας στην Ελβετία ήταν να χαλαρώσουμε κάπως στα θρησκευτικά μας καθήκοντα. Ο φιλεύσπλαχνος Θεός όμως μας λυπήθηκε, μας κάλεσε κοντά Του, και μας υπενθύμισε ότι δίχως αγώνα θα μείνουμε εκτός νυμφώνος. Αλλά πώς μας κάλεσε, ας με φωτίσει ο Πανάγαθος να σας το μεταφέρω σωστά στην συνέχεια.

Έπειτα από ένδεκα χρόνια ξενιτιάς επιστρέψαμε στην πατρίδα. Κατοικία και ιατρείο στην Θεσσαλονίκη. Παρόλο που όλα πήγαιναν πολύ καλά, μετά από τέσσερα χρόνια αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Αυτό έγινε, διότι μας συνέβη κάτι εντελώς ξαφνικό και ανεξήγητο. Και σήμερα ακόμη απορούμε. Προσωπικά όμως αναρωτιέμαι, αν δεν γινόταν όλα αυτά, πώς θα γνώριζα την Ορθοδοξία. Το σχέδιο όμως του Θεού προχωρούσε και μας έδειχνε τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουμε.

Εκείνο τον καιρό η παρουσία της Παναγίας άρχισε να γίνεται πιο αισθητή στο σπίτι μας με το εξής περιστατικό: Ο Θεός πήρε τη γιαγιά της συζύγου μου και στο σπίτι μας ήλθε η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας. Την εικόνα ο παππούς της τη βρήκε με θαύμα, θαμμένη στην γη. Η σύζυγος μεγάλωσε με την παρουσία αυτής της εικόνας και έζησε κάποια θαύματά της και εν συνεχεία αισθανθήκαμε και οικογενειακώς τη χάρη Της. Η Παναγία Οδηγήτρια με τη χάρη Της και την πρεσβεία Της με βοήθησε να βάλω τέλος στην αναζήτησή μου, αν δηλαδή θα παραμείνω καθολικός ή θα μεταστραφώ στην Ορθοδοξία. Πώς έγινε αυτό, θα το δούμε πιο κάτω.

Οι κόρες μου φοιτούσαν στα μέσα του Δημοτικού Σχολείου. Για εκκλησιασμό τις πήγαινα, όσο ήταν δυνατόν, στην καθολική εκκλησία στην Θεσσαλονίκη. Για δε την εξομολόγηση ερχόταν καθολικός ιερέας για τους καθολικούς της γύρω περιοχής και η εξομολόγηση γινόταν στο ιατρείο.

Επειδή με τη σύζυγο από παιδιά παρακολουθήσαμε κατηχητικό σχολείο, αποφασίσαμε να στείλουμε και τις κόρες μας. Δέχτηκα να πάνε στα Μουδανιά, εάν τις δέχονταν ως καθολικές που ήταν. Δεν είχε όμως τότε για παιδιά. Μία κυρία όμως είπε στην σύζυγο: «Αν θέλετε να ακούσετε λόγο Θεού, κάθε Σάββατο στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής ομιλεί ο Γέροντας π. Γρηγόριος».

Ήταν καλοκαίρι και πήγαμε οικογενειακώς. Όλα πρωτόγνωρα για μάς. Πολύς κόσμος στο προαύλιο, όπου θα γινόταν η ομιλία. Με πολλή προσοχή, ίσως και με περιέργεια παρακολουθήσαμε την ομιλία. Πιστεύουμε ότι όσα ακούσαμε εκείνη την μέρα δεν ήταν τυχαία, αλλά θέλημα Θεού. Πιστέψαμε ότι αυτή η ομιλία έγινε ειδικά για μας. Ο Θεός μάς καθοδήγησε σ’ αυτή την ομιλία για να προβληματιστώ και ν’ αρχίσω την αναζήτηση και μάλιστα με έντονο ενδιαφέρον.

Ο σεβαστός Γέροντας αναφέρθηκε στο Άγιον Όρος και στην ιστορία του. Ήταν συγκλονιστικό για μένα και τη σύζυγο μου. Οι κόρες δεν πολυκαταλάβαιναν λόγω της ηλικίας τους. Το συγκλονιστικό ήταν η περιγραφή της εισβολής των Λατίνων Καθολικών στο Άγιον Όρος με επιμέλεια Βέκκου (Πατριάρχου) και της άσχημης συμπεριφοράς τους απέναντι στα Μοναστήρια και τους μοναχούς οι οποίοι δεν δέχονταν να συλλειτουργήσουν μαζί τους. Με κατέπληξε ο Γέροντας, γιατί μιλούσε με ηρεμία και με πόνο ψυχής. Επίσης αναφέρθηκε και σε κάποιες διαφορές μας που δεν επιτρέπουν τη συλλειτουργία και τη συμπροσευχή, διαφορές που επήλθαν μετά το Σχίσμα, αφού οι Καθολικοί κατήργησαν ή αλλοίωσαν κάποιες παραδόσεις της Χριστιανικής πίστεως. Όταν επιστρέψαμε για δεύτερη φορά στην πατρίδα οι φίλοι μας και οι πελάτες μου μας δέχτηκαν με χαρά και όλα πήγαν πολύ καλά.

Με την πρώτη ευκαιρία επισκεφτήκαμε το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Ήμουν μόνος με τη σύζυγο. Στην επιστροφή, ενώ οδηγούσα, της είπα ότι αποφάσισα να βαπτιστώ Ορθόδοξος. Της εξήγησα ότι έταξα στην Παναγία ότι μόλις όλα τακτοποιηθούν θα βαπτιστώ. Οι κόρες μου δέχτηκαν επίσης να βαπτιστούν. Ήταν ήδη έφηβες και είχαν εμπεδώσει πολλά για την Ορθοδοξία παρακολουθώντας τους προβληματισμούς μου αλλά και τις διαπιστώσεις μου.

Για λίγους μήνες κατηχηθήκαμε και μετά έγινε η βάπτισή μας στην Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου στο Βατοπέδι Χαλκιδικής. Η βάπτισή μας έγινε από τους σεβαστούς Πατέρες π. Γρηγόριο και π. Θεόκλητο, που τόσο μας βοήθησαν και μας βοηθούνε στην πορεία μας. Ανάδοχος, γνωστή και φίλη της οικογενείας από την οποία και τον σύζυγο της ακούγαμε συχνά λόγια ωφέλιμα για την περίπτωσή μας.

Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου ζήσαμε και οι τρεις μας αξέχαστες στιγμές και συναισθήματα. Δεν είναι εύκολο να ειπωθούν δημοσίως. Εκείνο που μπορώ να πω μόνο είναι, ότι όλα μαρτυρούσαν την παρουσία του Θεού.

Δοξάζω τον Θεό που ακόμη μου υπέδειξε τον δρόμο της ιεροσύνης, αφού, με τη βάπτισή μου, ο φιλεύσπλαχνος Θεός με απάλλαξε από τις πολλές αμαρτίες του παρελθόντος. Βέβαια είχε προηγηθεί της βαπτίσεως και η εξομολόγηση. Όταν πληροφορήθηκα ότι μπορώ να γίνω ιερέας και μου έγινε η πρόταση, είπα το ναι με χαρά, αλλά και με φόβο κατά πόσο θα φανώ αντάξιος στην πρόσκληση του Θεού. Όταν ήμουν νέος, είπα το όχι στην ίδια πρόταση των καθολικών. Δεν θα πάψω να ευχαριστώ τον Θεό που με φώτισε τότε ν’ αρνηθώ, αλλά δεν θα πάψω κυρίως να τον ευχαριστώ που μου αποκάλυψε πού βρίσκεται η αλήθεια.

Με αγάπη Χριστού κι ευχαριστίες προς όλους, π. Κωνσταντίνος

Από το περιοδικό ΕΡΩ του Κέντρου Ενότητας και μελέτης – προβολής των αξιών μας, τ. 3, Ιούλ.-Σεπτ. 2010, σελ. 24-8.


6 σχόλια:

Νεκτάριος Δαπέργολας είπε...

Ο μακαριστός πλέον π.Κωνσταντίνος Μποζέλι. Σπουδαία μορφή. Και τον θυμάμαι πόσο αγανακτούσε με τους ημετέρους οικουμενιστές. Έλεγε (για τον εαυτό του και άλλους μεταστραφέντες παπικούς) ότι εμείς φύγαμε από την αίρεση κι έρχονται τώρα κάποιοι και θέλουν να μας ξαναγυρίσουν σε αυτήν. Αιωνία του η μνήμη!

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... πάντα ἄξιος...!!!

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΛΔΙΜΤΣΗΣ. είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΟΝ Π.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ.ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟΣ ΠΙΣΤΗ ΧΑΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ.ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ.ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ.Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.ΑΥΤΑ ΤΑΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ .ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ -ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝ ΘΕΩ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ .

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... μᾶλλον (καθῶς ἀποδείχτηκε)

ὁ Θεός νὰ τὸν ἀναπαύσει!

Θαλασσινός είπε...

Γύρισαν από τους Παπικούς και έγιναν Ορθόδοξοι, και η ηγεσία του εσβεσμένου φαναρίου θέλει να ενωθούν στον εμετό εκείνων που απαρνήθηκαν και έγιναν Ορθόδοξοι.
Και δεν είναι μόνο η ένωση με την πανθρησκεια, αλλά και η προετοιμασία του ερχομού του αντιχρίστου, κοινός παρονομαστής από τους ίδιους θεατρίνους λύκους Εκκλησιαστικούς.
Χτες βράδυ πήγα στον Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένης του Πειραιά, μια πολύ μεγάλη και ενεργή ενορία του λιονταριού Κου Σεραφείμ και μπήκα να προσκυνήσω τα Άγια Λείψανα εν ώρα χαιρετισμών της Κας Θεοτόκου. Ήταν η ώρα περίπου 21:50 η Βραδυνή.
Η αλήθεια είναι πως αισθάνθηκα κάπως περίεργα, κάπως αλλόκοτα. Λέω θα είναι η κατάντια μου που δεν επιτρέπει να νιώσω την γλυκύτητα του Ιερου Ναού.
Το βλέμμα μου έπεσε στο Ιερό που ήταν ανοιχτό, καθώς ο Ιερεύς έψαλε έξω τους χαιρετισμούς έμπροσθεν της εικόνας της Κας Θεοτόκου.
Παρατήρησα πως έλλειπε ο Εσταυρωμένος πίσω από την Αγία Τράπεζα. Θυμήθηκα τον Περιστερίου και τα βίντεο από τον έλεγχο που του έγινε από τους πιστούς λόγω της απομάκρυνσης του Εσταυρωμένου από το Ιερό και σκέφτηκα πως και το λιοντάρι του Πειραιά τον μιμήθηκε.
Πρόσεξα λίγο καλύτερα και είδα θρόνο πίσω και δεξιά από την Αγία Τράπεζα όπως κοιτούσα μέσα βαθιά στο ιερό.

Πρόσεξα επίσης πως υπήρχε αγιογραφική παράσταση κεντημένη από χρυσή κλωστή στο βελούδινο πανί, το κάλυμμα της Αγίας Τράπεζας, που εκτεινόταν περίπου στο μέσον από το ύψος της Αγίας Τράπεζας και προς το πάτωμα.
Λογισμός μου είπε, είναι δυνατόν η Αγία Σταύρωση να είναι κάτω από τα αχαμνά τού Ιερέα όταν εκείνος Ιερουργεί στην Αγία Τράπεζα;

Όλο αυτό το έδειξα στην γυναίκα μου χωρίς να πούμε περισσότερα και γυρίσαμε σπίτι.
Το βράδυ βαθιά στη νύχτα σκεφτόμουν όλο αυτό που είδα και την αλογία που αισθάνθηκα.
Τότε μου ήρθε άλλος λογισμός και μου είπε πως ο θρόνος που είδες και που στήθηκε μέσα στο Ιερό δεν είναι για Δεσποτάδες, και ας κάθονται πάνω Δεσποτάδες, όπως ο Σύρου Δωροθεος που τον είδα σε μια φώτο που κάθονταν σε θρόνο πίσω από το Ιερό.
Τότε ο λογισμός συνέχισε και μου είπε πως ο θρόνος που στήθηκε είναι για τον αντίχριστο, και ο Εσταυρωμένος που φεύγει δεν φεύγει επειδή χαλάει τη θέα των Δεσποτάδων προς τον Κυρίως Ναό, αλλά επειδή η Παρουσία Του στο Ιερό, ακυρώνει την δύναμη τού Σατανά πάνω στον αντίχριστο,

και εκεί έφριξα.

Αμέσως ξύπνησα την σύζυγο και της είπα τους λογισμούς μου.
Μου απάντησε και εκείνη, πως το ίδιο σκέφτηκε όταν το είδε, πως ήταν κάτι σκοτεινό και ένας θρόνος για τον αντίχριστο, χωρίς όμως να μου πει τίποτε εκείνη την ώρα.

.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

... ὑποτίθεται πὼς ἐπαναϕέρουν,

τὸ ἀρχαῖο "σύνθρονο" τῶν ἐπισκόπων (ἐλλείψει... ὅμως ἐπισκόπων, μὲ τὴν ἀρχαῖα σημασία καὶ διοικητική δομή)
καὶ... βάζουν θρόνους ἀράδα, (εἶναι καὶ ἡ μόδα...;)

τώρα, ὁ κεντημένος "ἐπιτάϕιος" νὰ κρέμεται ἔτσι... μᾶλλον δὲν θἄχει... προηγούμενο...
τοὺς...περίσσευε...;

...σημεῖα τῶν καιρῶν τῆς...
ἀ λ ο γ ί α ς , παραλογίας
καὶ... καινοτομίας μὲ ἄϕθονο αὐτοσχεδιασμό

ποῦ ζοῦμε... μουδιασμένοι...
ἀμήχανοι...

(καὶ θυμωμένοι... ἀλλά... ποὺ τὴν πληρώνουν στὸ τέλος -μήπως- οἱ γυναῖκες μας καὶ τὰ παιδιά μας...;)