Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος
«Ήταν ξεκάθαρο ότι είχα να επιλέξω μεταξύ της επιστήμης και της ακαδημαϊκής μου καριέρας. Επέλεξα την πρώτη. Τι είναι (εν τέλει) η επιστήμη αν όχι η ταπεινή αναζήτηση της αλήθειας»;
Αυτά γράφει μεταξύ σπουδαίων άλλων ο τέως Καθηγητής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard Martin Kulldorff σε ένα πρόσφατο κείμενό του, στο οποίο περιγράφει τον ωμό και πρωτοφανή διωγμό του λόγω των επιστημονικών του τοποθετήσεων για τους αυταρχικούς εγκλεισμούς (lockdowns) και τις απάνθρωπες και ανήθικες υποχρεωτικότητες κατά την περίοδο του κορωνοϊού!
Στο πλευρό του στάθηκαν παγκόσμια αναστήματα της Ιατρικής Επιστήμης όπως ο Jay Bhattacharya από το Πανεπιστήμιο του Stanford και η Tanya Gupta από το αντίστοιχο της Οξφόρδης!
O Martin Kulldorff περιγράφει λεπτομερώς την φίμωσή του σχεδόν σε κάθε διαδικτυακή πλατφόρμα (twitter, youtube, facebook, κ.λπ.) και την ενορχηστρωμένη άρνηση των μεγάλων αγγλόφωνων μέσων επικοινωνίας να δημοσιεύσουν τις απόψεις του. Καθ' όλο το επίμαχο διάστημα συνάδελφοί του Καθηγητές στο Harvard λησμόνησαν την ακαδημαϊκή τους νηφαλιότητα και σύνεση και με δημόσιες τοποθετήσεις τους το λοιδόρησαν σκαιότατα αποκαλώντας τον μέχρι και «ακροδεξιό»!
Οι ίδιοι δεν δέχτηκαν να αντιπαρατεθούν μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο σε οποιοδήποτε δημόσιο βήμα προφανώς γνωρίζοντας την κατάρτισή του και τα αδιάσειστα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει προς επίρρωση των θέσεών του. Οι τελευταίες παράγραφοι του άρθρου του συμπυκνώνουν πολύ εκφραστικά το τι συμβαίνει στον ακαδημαϊκό χώρο και γι’ αυτό τις παραθέτουμε αυτούσιες:
«Οι περισσότερες Σχολές του Harvard αναζητούν επιμελώς την αλήθεια σε μια μεγάλη ποικιλία πεδίων, αλλά η αλήθεια (σχ. η λατινική λέξη Veritas που σημαίνει «αλήθεια» είναι το σύνθημα του Harvard και φιγουράρει στο σήμα του) δεν ήταν η κατευθυντήρια αρχή της ηγεσίας του Harvard. Ούτε η ακαδημαϊκή ελευθερία, ούτε η πνευματική περιέργεια, ούτε η ανεξαρτησία από εξωτερικές δυνάμεις ή το ενδιαφέρον για τους απλούς ανθρώπους καθοδήγησαν τις αποφάσεις τους.
Το Harvard και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν για να αξίζουν και να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Τα πρώτα βήματα είναι η αποκατάσταση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ο εξοβελισμός της κουλτούρας ακύρωσης ("cancel culture"). Όταν οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για θέματα δημόσιας σημασίας, τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να οργανώνουν ανοιχτές και πολιτισμένες συζητήσεις για την αναζήτηση της αλήθειας. Το Harvard θα μπορούσε να το είχε κάνει - και μπορεί ακόμα, αν το ήθελε.
Η επιστήμη δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια κοινωνία που δεν εκτιμά την αλήθεια και δεν προσπαθεί να την ανακαλύψει. Η επιστημονική κοινότητα θα χάσει σταδιακά την υποστήριξη του κοινού και σιγά σιγά θα αποσυντεθεί σε μια τέτοια κουλτούρα. Η αναζήτηση της αλήθειας απαιτεί ακαδημαϊκή ελευθερία με ανοιχτό, παθιασμένο και πολιτισμένο επιστημονικό λόγο, με μηδενική ανοχή στη συκοφαντία, τον εκφοβισμό ή την ακύρωση. Ελπίζω ότι κάποια μέρα, το Harvard θα βρει τον δρόμο του πίσω στην ακαδημαϊκή ελευθερία και ανεξαρτησία»
1 σχόλιο:
... ἡ Σοβιετία καὶ ἡ Ναζι...(άρα) ἀδελϕούλα της
κρυμένες στὸ παρασκήνιο,
πίσω ἀπὸ τὴν ἀγγελοπρόσωπη
μὰ στρίγγλα... τριδυμούλα τους
(τὴν ὅλο...Φιλελεύθερη χάρη καὶ σαγήνη)
μία ἀχτύπητη ὁμάδα...
ἀνθρωποϕᾶγες σειρῆνες
ποὺ δὲν σκοπεύουν ν´ἀϕήσουν τίποτα ὄρθιο,
(μὲ τὸν κόσμο νὰ συνωθεῖται νὰ χωθεῖ...
κάτω ἀπὸ τὰ... ὄλο ὑποσχέσεις ϕουστάνια τους
σὰν ἀϕιονισμένος...)
πρός στιγμήν κυρίαρχες...
μὰ τὼρα ἡ ζυγαριά,
δείχνει νὰ ἱσορροπεῖ μετέωρη
καὶ... σὰν μὰλιστα
νὰ... πάει γιὰ νὰ γύρει
ἐνάντια στὶς δολερές ἐπιθυμίες τους
τὰ ἀπάνθρωπα... ὀνείρατά τους
(οἱ χειρότεροί μας ἐϕιᾶλτες...)
καὶ σὰν νὰ ἀναγκάζονται
νὰ ϕανερώσουν ἔτσι τώρα
τὸ μοῦτρο τους
καὶ τὶς πραγματικές ὀρέξεις τους άϕοῦ ξεμπροστιάζονται
πὰνω στὸν πανικό τους...
(λαῖμαργες σκῦλες,
ἁγριεμένες... ἀχαλίνωτες...)
...
Δημοσίευση σχολίου