Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Η Θεία Πρόνοια της Κυρίας Θεοτόκου

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 
Στο Άγιο Όρος στα ιερά Ησυχαστήρια της Σκήτης του Αγίου Βασιλείου, πριν από αρκετά χρόνια, με άκρα ασκητική ζωή, με προσευχή και με κάθε είδος αρετής ήτανε κοσμημένος, ο Μοναχός Χερουβείμ, ο οποίος ήταν και λίγο βαρύκοος.
Σε μεγάλη ηλικία βρισκόμενος και μέσα στο βαρύ χειμώνα, από τα χιόνια είχε τελείως αποκλεισθεί και περισσότερο από μια βδομάδα ήτανε τελείως άσιτος.
Πλησίαζε να βραδυάσει, ήσυχος και Ατάραχος ο Γερο – Χερουβείμ, εκεί που έκανε την προσευχή του, άκουσε κτυπήματα στην πόρτα της Καλύβας του.
Ανοίγει και βλέπει έναν κοσμικό άνθρωπο να έχει το μουλάρι του φορτωμένο.
Ο κοσμικός ρώτησε τον Γεροντα, αν είναι μακριά το Ησυχαστήριο του «Άγίου Πέτρου» κι αν προλαβαίνει να πάει πριν νυχτώσει και να γυρίσει πάλι πίσω στο Μοναστήρι του Αγίου Παύλου.
είπε στον ξένο
«Απ’ εδώ, ξένε μου,είναι πολύ μακριά και με το χιόνι που έχει ρίξει είναι αδύνατο να πας, αλλά αν θέλεις μπορείς να μείνεις απόψε εδώ και το πρωί, που θα ξημερώσει ο Θεός την ημέρα, πηγαίνεις το φορτίο σου εκεί που θέλεις»
Ο ξένος τότε είπε:
«Γέροντα εγώ έχω φέρει μερικά τρόφιμα, και θέλω να τα πουλήσω και το βράδυ θέλω να έχω γυρίσει πίσω γιατί έχω και άλλη δουλειά.
Ο Γερο – Χερουβείμ λυπήθηκε που δεν μπορούσε να πάει ο ξένος τα τρόφιμα στον προορισμό τους και του είπε.
«Εφ’ όσον βιάζεσαι και θέλεις να γυρίσεις τόσο σύντομα πίσω τί να σου ειπώ άφησε τα πράγματα εκεί στην γωνία και να σου δώσω μια ευλογία και πήγε μέσα στο δωμάτιο του να φέρει για να δώσει την ευλογία.
Εν τω μεταξύ ο Ξένος ξεφόρτωσε τα πράγματα εκεί που του είπε ο Γέροντας..
Όταν γύρισε από το δωμάτιο του ο Γέρο – Χερουβείμ, είδε τα πράγματα ξεφορτωμένα αλλά ο ξένος είχε φύγει.
Βγήκε έξω τον φώναξε αλλά δεν είδε τίποτε.
Κοιτάζει προσεχτικά στο χιόνι έξω από το Καλύβι του, δεν υπήρχε ίχνος που να φανερώνει πώς πέρασε άνθρωπος, ούτε τα αχνάρια απο το μουλάρι του και του φάνηκε περίεργο.
Όμως δεν πέρασε πολύ ώρα και τότε κατάλαβε, ο Γερο – Χερουβείμ, ότι πρόκειται για υπερφυσικό θαύμα.
Πήρε τα πράγματα μέσα στην αποθηκούλα του, έκαμε προσευχή θερμή, παράκληση και δοξολογία και με δάκρυα ευχαρίστησε το Θεό.
Θύμιασε και γέμισε η καρδιά του χαρά και αγαλλίαση από τη χάρι και ευλογία της Θείας Προνοίας, η οποία ευλόγησε τα πράγματα τόσο που βάστηξαν μέχρι που πέρασε όλος ο χειμώνας.
Έτσι φροντίζει η Θεία Πρόνοια για όλο τον κόσμο που πιστεύει, ελπίζει και επικαλείται την βοήθεια του Πανάγαθου Θεού, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Ιδιαιτέρως δε για τους Μοναχούς του Αγίου Όρους φροντίζει η Κυρία Θεοτόκος, η Παναγία και μεγάλη μητέρα μας, προς δόξαν Θεού και ψυχική σωτηρία των ελπιζόντων στην θεία Πρόνοια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: