Επανειλημμένα έχω αναφέρει ότι δεν σκοτώνουν οι σεισμοί αλλά οι κακό φτιαγμένες και κακοσυντηρημένες ανθρώπινες κατασκευές, τα αυθαίρετα κτίρια και η δόμηση σε ακατάλληλα εδάφη.
Δεν θα αναφερθώ για τα συμφέροντα και αυτούς που επιτρέπουν να χτίζουμε αεροδρόμια και ταμιευτήρες τοξικών αποβλήτων πάνω σε γνωστά ενεργά ρήγματα. Τα έχω αναφέρει αναλυτικά σε προηγούμενες αναρτήσεις μου.
Είναι γνωστό ότι μετά τον σεισμό της Αθήνας πολλά σπίτια από κόκκινα έγιναν κίτρινα και μετά πράσινα κρύβοντας τις ρωγμές κάτω από ακριβά ιταλικά πλακάκια, μα ο Εγκέλαδος δεν ξεγελιέται έτσι εύκολα.
Είναι επίσης γνωστό ότι πριν από τις εκάστοτε εκλογές γίνονται ψηφοθηρικές εξαγγελίες για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων. Δεν είδα να βάζουν τον όρο να περνούν όλα τα παράνομα αυτά κτίρια, που πολλά κτίστηκαν μέσα σε μια νύκτα, πρώτα από εξονυχιστικό στατικό έλεγχο.
Αυτή την περίοδο τρέχει το επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής βελτίωσης κατοικιών όπου χρηματοδοτούνται θερμομονωτικά παράθυρα, ηλιακά συστήματα, μονώσεις τοίχων κλπ. γιατί δεν το συνδυάζουν με ένα πρόγραμμα επιδοτούμενης στατικής βελτίωσης κατασκευών;
Αλλά το μεγάλο χάλι είναι στα δημόσια κτίρια, το 1999 είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο ελέγχου όλων των δημοσίων κτιρίων. Πέρασαν κοντά 25 χρόνια από τότε. Ξέρετε πόσο ελέγχθηκαν; Μόνο το 25% δηλ προχωράμε τους ελέγχους με ρυθμό 1% το χρόνο!
Το τραγικό είναι ότι ανάμεσα σε αυτά τα ανέλεγκτα κτίρια υπάρχουν πάμπολλα ακατάλληλα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας και δε μιλώ για τα σχολεία των προνομιακών περιοχών των Β. Προαστείων αλλά τα σχολεία που μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά του απλού πολίτη.
Επειδή δε μου αρέσουν οι μακροσκελείς κουραστικές αναρτήσεις θα κλίσω με ένα πρόσφατο εντυπωσιακό παράδειγμα από τη Τουρκία που επιβεβαιώνει ότι φονιάς δεν είναι ο Εγκέλαδος αλλά εμείς με τις ακατάλληλες κατασκευές μας.
Τώρα εκ των υστέρων, οι τουρκικές Αρχές έχουν επιδοθεί σε ένα πογκρόμ κατά των εργολάβων που έφτιαχναν τις χάρτινες κατασκευές. Λέτε και δεν το γνώριζαν (όπως και εμείς γνωρίζουμε για τα όσα σας ανέφερα παραπάνω).
Η Ερζίν είναι μια πόλη 42.000 κατοίκων σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Οσμανίγιε, 110 χλμ. από την επαρχία Χατάι και πολύ κοντά στα Άδανα. Εντούτοις δεν κατέρρευσαν κτίρια από τον σεισμό, δεν χάσανε ούτε έναν άνθρωπο ούτε και είχαν τραυματίες!
Ο δήμαρχός της Οκές Ελμάσογλου
απέδωσε την πραγματικότητα αυτή στο γεγονός ότι κατά την περίοδο της δημαρχίας του δεν επέτρεψε καμία παράνομη κατασκευή.
«Μου έλεγαν “θα χτίσουμε ένα κτίριο, θα μας δώσετε άδεια;” κι εγώ τους απαντούσα “δεν έχω τέτοια εξουσία. Δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο”», δήλωσε ο δήμαρχος της Ερζίν.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ελμάσογλου, ο δήμος της Ερζίν είχε θεσπίσει και επέβαλε και τα σχετικά πρόστιμα, έχοντας στείλει υποθέσεις στη δικαιοσύνη. «Με αυτή την έννοια η συνείδησή μου είναι καθαρή», κατέληξε ο Τούρκος δήμαρχος.
Αλήθεια πόσοι δήμαρχοι στην Ελλάδα και πόσοι υπάλληλοι στις πολεοδομίες έχουν τη συνείδηση τους καθαρή;
Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης είναι Έλληνας διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
3 σχόλια:
Έλεος...πόσα κτίρια κτίστηκαν επί δημαρχίας του άνωθεν;
Έχετε δίκιο!! Αυθερεσιες κ ο λαός γιατί σίγουρα θα αγόραζαν αυτά τα διαμερίσματα φθηνότερα και τα ενοίκια θα ήταν φθηνά! Φάε λαέ το το φθηνό το κρέας το τρώνε οι σκύλοι. Όταν ακούμε ανθρώπους να λένε θέλω άμεσα να μπω σε σπίτι η να αγοράσω σπίτι,αυτοί σίγουρα θα αγοράσουν παλιό σπίτι κάτω από κεντρικούς δρόμους όπου η βροχή πέφτει επάνω και το σπίτι έχει πάρει κλιση προς τα κάτω ,αρχίζει την κατηφόρα..και παει....κ όμως έχει πολύ καλή τιμή! πόσο μάλλον σε σεισμό ποια κλίση θα πάρει; Τόσα χρόνια δεν βάλαμε μυαλό!
Σωστά! Πολύ Σωστά, κ.Τσελέντη, τα λέτε, και τα γράφετε!.Έχω κτίσει. 'Εχουμε, ακολουθήσει, τους πιό αυστηρούς πολεοδομικούς κανονισμούς. Εύχομαι να μη συμβεί, κάτι παρόμοιο της Τουρκίας.
Δημοσίευση σχολίου