Τις τελευταίες ημέρες είδαμε τίτλους σε όλα τα ΜΜΕ για το «πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας» που θα σαρώσει τη χώρα.
Ο «ρωσικός χειμώνας» προστέθηκε φέτος στα δημοσιογραφικά κλισέ, (κάπου πήρε το αυτί μου και για μετεωρολογική βόμβα), που ενισχύουν τους εκφοβιστικούς τόνους σχετικά με την πρόβλεψη του καιρού. Τα κανάλια έχουν την τάση να δραματικοποιούν τα πάντα και να τα ντύνουν με ανάλογες εικόνες και τίτλους.
Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας απανταχού της γης, είναι ίδιος. Η αντικειμενική κοινωνική πληροφόρηση. Αυτό που γίνεται, όμως, στην Ελλάδα ξεπερνάει κάθε όριο και κάθε λογική.
Κάποτε μάλιστα φθάνει σε αρρωστημένες καταστάσεις. Τα ΜΜΕ, αντί για μια λελογισμένη ενημέρωση, προβαίνουν σχεδόν πάντα σε μια καθ’ ολοκληρία υπέρβαση του ρόλου τους, μετατρεπόμενα σε απολύτως υποκειμενικές «οντότητες».
Το αποτέλεσμα είναι άλλοτε να παραπληροφορούν, και άλλοτε να υπερ-πληροφορούν, με ασήμαντες φαινομενικά λεπτομέρειες, που όμως είναι σημαντικές για την αρνητική επίδραση που μπορούν να ασκήσουν.
Ακούστε τίτλους που μας παρέχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης:Έκτακτο ξεκίνησε η κακοκαιρία Μπάρμπαρα που χιονίζει, έκτακτο κακοκαιρία Μπάρμπαρα χιόνι και τσουχτερό κρύο στην Βορέα Ελλάδα, έκτακτο η κακοκαιρία Μπάρμπαρα ξεκίνησε η επέλαση που χιονίζει, έκτακτο τα χιόνια θα κατέβουν μέχρι τις ακτές της Αττικής, έκτακτο καταφθάνει η κακοκαιρία Μπάρμπαρα πότε και που θα χτυπήσει κτλπ
Γιατί κάνουνε έτσι όλα τα κανάλια γιατί έχουν τρελάνει όλο τον κόσμο είναι τόσο απίστευτο αυτό το πράγμα το χιόνι που δεν έχουμε ξαναδεί; Το κύμα κακοκαιρίας ήταν ακριβώς ένα κύμα κακοκαιρίας: τσουχτερό κρύο, φαινόμενα παγετού, χιονοπτώσεις, σε μερικές περιπτώσεις έντονες…
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως η εξέλιξη του καιρού είναι ένα χαοτικό φαινόμενο, γι’ αυτό οι προγνώσεις κανονικά θα έπρεπε να δίνονται με βάση πιθανότητες για να εκδηλωθεί ένα καιρικό φαινόμενο.
Θα έπρεπε να πούμε, για παράδειγμα, πως κατά 80% ενδέχεται να χιονίσει στην τάδε περιοχή. Αλλά τότε ο λόγος της τηλεόρασης και των ΜΜΕ δεν θα μπορεί να είναι απλοποιημένος και συχνά απλοϊκός»
Έχει καταντήσει μία φαρσοκωμωδία όλο το μιντιακό σύστημα όλη μέρα με τις ονομασίες και τις γέλιότητες, με την καιρική τρομοκρατία όπως το περνάνε στον κόσμο… ένα απλό καιρικό φυσικό φαινόμενο.
Επιτέλους ας σταματήσει κάποια στιγμή αυτό το παρατράγουδο που συμβαίνει με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χειμώνας είναι και θα χιονίσει
(**) Τι είναι το χιόνι;
Τα σύννεφα αποτελούνται είτε από σταγόνες νερού είτε από παγοκρυστάλλους είτε και από τα δύο μαζί. Οι παγοκρύσταλλοι δημιουργούνται στα νέφη όταν οι σταγόνες νερού που τα αποτελούν παγώνουν, εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στην ατμόσφαιρα.
Όταν οι παγοκρύσταλλοι αρχίζουν να πέφτουν από το σύννεφο συγκρούονται και κολλάνε πάνω σε άλλους παγοκρυστάλλους ( το φαινόμενο της συσσωμάτωσης – aggregation) και αν η θερμοκρασία είναι:
1) Κοντά στους 0 ֯C πέφτουν στο έδαφος ως νιφάδες χιονιού (επειδή η εξωτερική πλευρά των κρυστάλλων διατηρείται υγρή και έτσι κατά τη σύγκρουσή τους με άλλους κρυστάλλους σχηματίζουν νιφάδες
2) Κοντά στους 0 ֯ C (όπως στις πολικές περιοχές ή στα μεγάλα υψόμετρα) οι κρύσταλλοι φτάνουν στο έδαφος με την μορφή κόκκων πάγου
3) Πάνω από 2 ֯C, οι νιφάδες λιώνουν και φτάνουν στο έδαφος ως χιονόνερο ή βροχή.
Ο υετός πέφτει σαν χιόνι όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι κάτω από 2 ֯C. Είναι μύθος ότι για να χιονίσει θα πρέπει ο υδράργυρος να δείχνει κάτω από το 0. Το χιόνι πέφτει από τα ίδια σύννεφα που πέφτει και η βροχή, κυρίως όμως από τα μελανοστρώματα (Nimbostratus- Ns).
Αυτό το απλό πράγμα είναι το χιόνι.
Ο Άκης Τσελέντης είναι Έλληνας διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου