Η ελληνική παράδοση έχει πειραματιστεί με όλα τα αγαθά που παράγει αυτή εδώ η γη, για τα φημισμένα ανά τον κόσμο γλυκά του κουταλιού. Μια τέτοια απολαυστική συνταγή και το μελιτζανάκι.
Το μελιτζανάκι είναι πολύ ιδιαίτερο, αρχικά γιατί η ιδέα πως ένα λαχανικό (αν και τεχνικά η μελιτζάνα θεωρείται φρούτο) πιο σπάνια γίνεται γλυκό του κουταλιού, με εξαίρεση την κολοκύθα και τα τελευταία χρόνια την ελιά και το τοματάκι.
Αυτή την εποχή, καθώς οι μελιτζανιές έχουν προσφέρει τους καρπούς τους όλο το καλοκαίρι, δίνουν μικρότερες μελιτζάνες. Αυτές χρησιμοποιούσαν οι παλιές για τη συνταγή του γλυκού κουταλιού καθώς ήταν μικρούλες σε μέγεθος και τρυφερές.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Συνήθως τα γλυκά του κουταλιού έχουν κοινούς κανόνες. Έτσι και στο μελιτζανάκι, για 1 κιλό φρούτο, υπολογίζουμε άλλη τόση ποσότητα ζάχαρης. Η διαφορά εδώ είναι πως το μελιτζανάκι πρέπει να το βράσουμε πριν ξεκινήσει η διαδικασία παρασκευής του σιροπιού.
Πολλές συνταγές ζητούν να ξεφλουδίσετε τα μελιτζανάκια πριν τα φτιάξετε γλυκό. Ελέγξτε αν η φλούδα είναι τρυφερή και δοκιμάστε να κάνετε το γλυκό μαζί με τη φλούδα. Ειδάλλως, ξεφλουδίστε τα μελιτζανάκια με τον καθαριστή που χρησιμοποιούμε για τις πατάτες.
Επίσης, στις περισσότερες συνταγές, θα χρειαστεί να βράσετε το γλυκό μια πρώτη φορά και να δέσετε το γλύκισμα 24 ώρες μετά.
Τέλος, το βασικό μυρωδικό στη συνταγή είναι το γαρίφαλο, αλλά νομίζω το μυστικό του κρύβεται στο αμύγδαλο που κρύβεται στο κέντρο του. Η συνταγή στην οποία βασιστήκαμε είναι από τον αγροτικό συνεταιρισμό Λεωνιδίου, τον τόπο καταγωγής της διάσημης τσακώνικης μελιτζάνας.
Υλικά
1 ½ κιλό μελιτζανάκι (35-40 κομμάτια) *υπολογίστε πως μετά το καθάρισμα θα μείνει 1 κιλό
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 φακελάκι γαρίφαλα
150 γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
5-6 λεμόνια
1 κουταλιά μέλι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μελιτζανάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι και ξεφλουδίζουμε να η φλούδα είναι σκληρή.
Τοποθετούμε ένα, ένα το μελιτζανάκι σε λεκάνη με νερό, το χυμό και τις φλούδες από τα 3 λεμόνια και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα
Βράζουμε μέσα στο λεμονόνερο ώσπου να μαλακώσει το μελιτζανάκι. Είναι έτοιμο όταν τσιμπώντας το μελιτζανάκι με βελόνα ραψίματος, η σάρκα «τρυπιέται» με ευκολία
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και γυρίζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό. Γυρίζουμε σε σουρωτήρι, στύβουμε ελαφρά και αφήνουμε 10-15 λεπτά να στραγγίσουν, περιχύνοντας με το χυμό από δυο λεμόνια
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό (3 ποτήρια) με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τα μελιτζανάκια, αφού τα κεντήσουμε ένα, ένα με δυο γαρυφαλάκια και βυθίσουμε στο εσωτερικό τους ένα αμύγδαλο. Αφού πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν δέσει το γλυκό, συμπληρώνουμε μισό φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι και μια κουταλιά μέλι
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε αποστειρωμένα βάζα.
Πηγή
Το μελιτζανάκι είναι πολύ ιδιαίτερο, αρχικά γιατί η ιδέα πως ένα λαχανικό (αν και τεχνικά η μελιτζάνα θεωρείται φρούτο) πιο σπάνια γίνεται γλυκό του κουταλιού, με εξαίρεση την κολοκύθα και τα τελευταία χρόνια την ελιά και το τοματάκι.
Αυτή την εποχή, καθώς οι μελιτζανιές έχουν προσφέρει τους καρπούς τους όλο το καλοκαίρι, δίνουν μικρότερες μελιτζάνες. Αυτές χρησιμοποιούσαν οι παλιές για τη συνταγή του γλυκού κουταλιού καθώς ήταν μικρούλες σε μέγεθος και τρυφερές.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Συνήθως τα γλυκά του κουταλιού έχουν κοινούς κανόνες. Έτσι και στο μελιτζανάκι, για 1 κιλό φρούτο, υπολογίζουμε άλλη τόση ποσότητα ζάχαρης. Η διαφορά εδώ είναι πως το μελιτζανάκι πρέπει να το βράσουμε πριν ξεκινήσει η διαδικασία παρασκευής του σιροπιού.
Πολλές συνταγές ζητούν να ξεφλουδίσετε τα μελιτζανάκια πριν τα φτιάξετε γλυκό. Ελέγξτε αν η φλούδα είναι τρυφερή και δοκιμάστε να κάνετε το γλυκό μαζί με τη φλούδα. Ειδάλλως, ξεφλουδίστε τα μελιτζανάκια με τον καθαριστή που χρησιμοποιούμε για τις πατάτες.
Επίσης, στις περισσότερες συνταγές, θα χρειαστεί να βράσετε το γλυκό μια πρώτη φορά και να δέσετε το γλύκισμα 24 ώρες μετά.
Τέλος, το βασικό μυρωδικό στη συνταγή είναι το γαρίφαλο, αλλά νομίζω το μυστικό του κρύβεται στο αμύγδαλο που κρύβεται στο κέντρο του. Η συνταγή στην οποία βασιστήκαμε είναι από τον αγροτικό συνεταιρισμό Λεωνιδίου, τον τόπο καταγωγής της διάσημης τσακώνικης μελιτζάνας.
Υλικά
1 ½ κιλό μελιτζανάκι (35-40 κομμάτια) *υπολογίστε πως μετά το καθάρισμα θα μείνει 1 κιλό
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 φακελάκι γαρίφαλα
150 γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
5-6 λεμόνια
1 κουταλιά μέλι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μελιτζανάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι και ξεφλουδίζουμε να η φλούδα είναι σκληρή.
Τοποθετούμε ένα, ένα το μελιτζανάκι σε λεκάνη με νερό, το χυμό και τις φλούδες από τα 3 λεμόνια και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα
Βράζουμε μέσα στο λεμονόνερο ώσπου να μαλακώσει το μελιτζανάκι. Είναι έτοιμο όταν τσιμπώντας το μελιτζανάκι με βελόνα ραψίματος, η σάρκα «τρυπιέται» με ευκολία
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και γυρίζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό. Γυρίζουμε σε σουρωτήρι, στύβουμε ελαφρά και αφήνουμε 10-15 λεπτά να στραγγίσουν, περιχύνοντας με το χυμό από δυο λεμόνια
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό (3 ποτήρια) με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τα μελιτζανάκια, αφού τα κεντήσουμε ένα, ένα με δυο γαρυφαλάκια και βυθίσουμε στο εσωτερικό τους ένα αμύγδαλο. Αφού πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν δέσει το γλυκό, συμπληρώνουμε μισό φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι και μια κουταλιά μέλι
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε αποστειρωμένα βάζα.
Πηγή
2 σχόλια:
Απολαυστικό !
Ένα γλυκό - γλυκό τώρα που το έχω όρεξη !
Δημοσίευση σχολίου