Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Κύπρος : Το ορεινό σύμπλεγμα Τρόοδος


Το ορεινό σύμπλεγμα Τρόοδος (γενική: του Τροόδους), είναι η κύρια οροσειρά της Κύπρου με κορυφές που φτάνουν σε υψόμετρο τα 1952 μέτρα (κορυφή Όλυμπος ή Χιονίστρα). Τρόοδος ονομάζεται και η περιοχή κοντά στην κορυφή της Χιονίστρας, που αποτελεί και το κεντρικό τμήμα της οροσειράς. Εκεί συναντούνται οι τρεις δρόμοι που συνδέουν το βουνό με τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τον Πρόδρομο, απ' όπου και προέρχεται, κατά την επικρατέστερη άποψη, η ονομασία Τρόοδος (τρεις οδοί - Τρόοδος). Κατά άλλη άποψη ίσως προήλθε από την πιθανή αρχική ονομασία “Το-ορο-Άδος”Άδωνης: αρχαία Κυπριακή διάλεκτο Αδος. 

Ο ορεινός όγκος του Τροόδους καταλαμβάνει το κεντρικό και νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, με κορυφογραμμή που εκτείνεται σε κατεύθυνση από τα δυτικά-βορειοδυτικά προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Η έκτασή του καλύπτει το 1/3 του νησιού, ενώ αποτελεί το κυρίαρχο μορφολογικό και γεωλογικό γνώρισμα της Κύπρου. 

Η οροσειρά του Τροόδους καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από δασικές εκτάσεις κωνοφώρων και διαθέτει πλούσια χλωρίδα με σημαντικό αριθμό ενδημικών φυτών. Απλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής πλευράς της Κύπρου. Υπάρχουν πολλά διάσημα ορεινά θέρετρα, βυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες στις βουνοκορφές, και φωλιάζουν στις κοιλάδες του και τα γραφικά βουνά είναι χωριά που προσκολλώνται σε πλαγιές λόφων. Η περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τα ορυχεία της, η οποία για αιώνες προμήθευε χαλκό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Στη Βυζαντινή περίοδο έγινε ένα μεγάλο κέντρο της βυζαντινής τέχνης, καθώς εκκλησίες και μοναστήρια χτίστηκαν στα βουνά, μακριά από την απειλούμενη ακτογραμμή.Επίσης παίζει σημαντικότατο ρόλο στην υδατική οικονομία της Κύπρου, καθώς από το Τρόοδος απορρέουν οι κυριότεροι ποταμοί του νησιού, συμβάλλοντας, επιπλέον, ουσιαστικά στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων στα παράλια. Λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, του κλίματος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Τρόοδος αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης περιηγητών και τόπο αναψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: