Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

 

Του Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου
Τον Άγιο Νεκτάριο, που γιορτάζει στις 9 του μηνός, επεστράτευσε ο π. Ιωακείμ Οικονομίκος για να στηρίξει τους άκαρπους, ατελέσφορους, άγονους, ανούσιους, αλλά και εν ταυτώ επικίνδυνους για την Πίστη μας Διαλόγους των ημερών μας. 

Σε κείμενό του, στο «Αμήν» στις 4.11, δανείζεται από το βιβλίο του Αγίου Νεκταρίου «Περί των αιτίων του Σχίσματος» (τομ. α΄ σελ. 159-163) ένα απόσπασμα, στο οποίο ο Άγιος διαπιστώνει ότι οι μεν Ορθόδοξοι ζητούν να αρνηθούν οι Παπικοί το πρωτείο, το αλάθητο και το Φιλιόκβε, ενώ οι Παπικοί ζητούν από μας να δεχθούμε το πρωτείο και το αλάθητο του Πάπα. 

Διάβασα δυό φορές το κείμενο που παραθέτει ο Οσιολογιώτατος αλλά ΔΕΝ διαπίστωσα ότι σ’ αυτό ο Άγιος υποστηρίζει τους Διαλόγους. Αυτό που βγαίνει από το κείμενο αυτό είναι: Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα και είναι αδύνατη συνεπώς η επιστροφή των Παπικών στην ΜΙΑ Εκκλησία. 

Σε ένα άλλο του κείμενο, που παραθέτει ο π. Ιωακείμ, ο Άγιος Νεκτάριος δηλώνει ότι, με το διάλογο, υπάρχει «μία ελπίδα, μια πιθανότητα να μετανικηθεί κάποιος που βλέπει εσφαλμένα ένα θέμα και να έρθει στο σωστότερο». 

Από αυτή τη θεωρητική τοποθέτηση του Αγίου μέχρι το να τον παρουσιάζουμε ένθερμο θιασώτη και στήριγμα των μετά των αιρετικών Διαλόγων «χάσμα μέγα εστήρικται». 

Θυμίζουμε στον π. Ιωακείμ ότι ο Άγιος εκοιμήθη εν Κυρίω στα 1920. Από τότε έχουν παρέλθει 97 ολόκληρα χρόνια. Να μας απαντήσει ευθαρσώς και με στοιχεία τι επετεύχθη στους μετά των αιρετικών (ας μη φοβάται την λέξη) Διαλόγους. Μας είπαν στην αρχή, οι θιασώτες των Διαλόγων, ότι θα δώσουν μαρτυρία της Ορθοδόξου Πίστεως σ’ αυτούς. Αν διαβάσει τη Δήλωση του Τορόντο (1950), όπου οι αντιπρόσωποι των Ορθοδοξων εξίσωσαν την Μίαν Εκκλησίαν με τα μέλη του Προτεσταντικού αχταρμά, θα καταλάβει ότι τέτοιοι Διάλογοι καλύτερα να λείπουν. Πήγαν στο Διάλογο για μαλλί (έτσι μας είπαν) και βγήκαν κουρεμένοι!!! 

Οσιολογιώτατε, εννοήσατέ το. Εμείς που δεν επιθυμούμε τέτοιου είδους Διαλόγους ΔΕΝ είμαστε, όπως διατείνεστε, «εγκλωβισμένοι σε μια άκρατη στενομυαλιά (sic), επειδή φοβούμαστε να μιλήσουμε με τους Ετερόδοξους γιατί δεν έχουμε επιχειρήματα». Κάθε άλλο. Αν ψάχνετε να δείτε παραδείγματα σωστών Διαλόγων ρίξτε μια ματιά στο Διάλογο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με τους Μωαμεθανούς στην Προύσσα. Αν θέλετε κάτι σύγχρονο, ο Διάλογος του μακαριστού π. Γεώργιου Γρηγοριάτη (Καψάνη) με τους Κόπτες Μονοφυσίτες θα σας διαφωτίσει αρκούντως για το πώς διεξάγεται ένα σωστός Διαλόγος. 

Με τους Διαλόγους του τύπου «όλοι το ίδιο είμαστε» διαφωνούμε ριζικά και τους πολεμούμε όση δύναμις. Οι αποφάσεις του Κολυμβαρίου ΔΕΝ θα περάσουν γιατί είναι ΜΗ συμβατές με την Ορθόδοξη Παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: