Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Έφυγε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Εφυγε από τη ζωή ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Την είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του Άννα Βαγενά.
«Ο Λουκιανός έφυγε σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 2017, τα ξημερώματα από κοντά μας.
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που τον φρόντισαν σε όλες του τις νοσηλείες.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που τον αγαπήσατε και ξέρουμε ότι θα τον αγαπάτε για πάντα.
Η τελετή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Στη μνήμη του Λουκιανού όσοι θέλετε μπορείτε να καταθέσετε χρήματα στον λογαριασμό GR8501101130000011395450502 της Εθνικής Τράπεζας βοηθώντας μία αγαπημένη μας οικογένεια που το έχει ανάγκη».


Εμπνευσμένος τραγουδοποιός, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής.
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου του 1943.
Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αθήνας), χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα.
Η καλλιτεχνική καριέρα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν γράφει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου Η Πόλη μας.
Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Συνεχίζει παραγωγικότατος με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική (προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική ή/και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές, κ.α.). 

Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ («Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», "Ντίσκο", κ.α.). 

Για δέκα χρόνια έγραφε αποκλειστικά τη μουσική για το «Ελεύθερο Θέατρο» («Ελεύθερη Σκηνή»), με επιλεγμένα κομμάτια να περιλαμβάνονται στο άλμπουμ «Πάμε μαέστρο». Ηταν βασικός συνθέτης των παραστάσεων του «Θεσσαλικού Θεάτρου» της πρώτης περιόδου.
Εχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά, με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου αλλά και το θέατρο Μεταξουργείο που δημιούργησε με την Αννα Βαγενα.
Ο Λουκιανός σύζυγος, πατέρας και παππούς...
Σαράντα πέντε χρόνια κοινής ζωής μοιράστηκαν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Αννα Βαγενά, με την οποία
έχουν δύο κόρες, τη Γιασεμή, που είναι ηθοποιός και τη Μαρία που ενώ ακολούθησε το επάγγελμα της κοινωνικής λειτουργού, στράφηκε τελικά στο τραγούδι. Πέρυσι έγινε και παππούς.
Ηταν αρχές του ΄70 όταν γνωρίστηκαν, νεαροί τότε καλλιτέχνες. Η Βαγενά μόλις είχε ολοκληρώσει την ταινία "Το προξενιό της Αννας" ενώ εκείνος έκανε την "Κόκκινη κλωστή". Μαζί πήγαν στη Θεσσαλονίκη στο κινηματογραφικό φεστιβάλ, όπου η Βαγενά πήρε και το πρώτο βραβείο. Βήμα βήμα συνέχισαν την κοινή τους ζωή, προχωρώντας παράλληλα εκείνος στα μουσικά κι εκείνη στα θεατρικά.
Από το 1999 που έφτιαξαν τον χώρο στο Μεταξουργείο ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Αννα Βαγενά είχα εγκτατασταθεί εκεί, στο πεζόδρομο της οδού Ακαδήμου: Εκεί ήταν το θέατρό της, εκεί και το σπίτι τους. Ενας χώρος για καφέ κι ένας μεγαλύτερος για εστιατόριο είχε μετατρέψει τον πέτρινο χώρο σε σημείο αναφοράς για την οικογένεια, τους φίλους, τους πελάτες, τους θεατές....  
Διοργάνωσε το ιστορικό πάρτι στη Βουλιαγμένη 
Ιδιαίτερη μνεία απαιτεί η πρώτη μεγάλης κλίμακας συναυλία του, το περίφημο Πάρτυ στη Βουλιαγμένη, που έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 και που συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα (άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 100.000).
Στο πάρτυ αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα. 

Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτυ κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού. Όχι άδικα, το Πάρτι στη Βουλιαγμένη θεωρήθηκε το ελληνικό Woodstock και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους. 

Και το αγαπημένο μας...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Θεός να αναπαύει πάντα τους καλλιτέχνες που ομορφαίνουν την ζωή !

Ανώνυμος είπε...

Ουάχαχαχαχα! ουάχαχαχαχα ! ουάχαχαχαχα !

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ, ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΤΙ ΑΛΛΑ 99ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΆΣ (ΤΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ)ΘΑ ΤΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ!!!!