Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ασκάς: Χωριό με μοναδική γραφικότητα!

askas 
Αν αποφασίσετε να «ταξιδέψετε» μέχρι το γραφικό χωριό Ασκάς, τότε θα βιώσετε μια μοναδική εμπειρία ανακαλύπτοντας τη μαγεία των μικρών χωριών που «κρύβει» η Κύπρος μας! Οικονομικός και όμορφος προορισμός για να περάσετε ήσυχες στιγμές με την οικογένεια ή τους φίλους σας!


Ο Ασκάς είναι ένα μικρό χωριό του διαμερίσματος της Πιτσιλιάς της επαρχίας Λευκωσίας και βρίσκεται κοντά στα διοικητικά σύνορα Λευκωσίας – Λεμεσού, απέχοντας από τη Λευκωσία 50 περίπου χιλιόμετρα. Το χωριό συνδέεται οδικά με το Παλαιχώρι στα ανατολικά (δύο χιλιόμετρα περίπου) και από εκεί με τη Λευκωσία, με τον Αγρό στα νοτιοδυτικά και με την Άλωνα, Πολύστυπο και Κυπερούντα στα δυτικά.

φώτο ασκάς 2
Όπως όλα τα χωριά έχει τις ιδιαιτερότητές του. Εδώ, όμως, παρουσιάζονται πολύ έντονα χαρακτηριστικά που του δίνουν μια μοναδική γραφικότητα. Με το ένα σπίτι κολλημένο πάνω στο άλλο και τα στενά φιδωτά δρομάκια του χωμένα ανάμεσα σε πανύψηλους πέτρινους τοίχους μοιάζει με χελιδονοφωλιά κολλημένη στο βράχο.
Τα σπίτια, εκτός από τα νεώτερα, είναι παραδοσιακά κτισμένα εξ ολοκλήρου από ντόπια υλικά. Την πέτρα και το χώμα και το ξύλο του πεύκου από τα γύρω βουνά. Οι στέγες με τα κεραμίδια, όλα ζυμωμένα και ψημένα στον τόπο.

φώτο ασκάς 4
Προχωρώντας προς το χωριό θα αντικρίσεις το κέντρο Περνιά και το πάρκο που είναι αφιερωμένο στον Αγνοούμενο της κοινότητας, καθώς και το μνημείο Αγνοουμένου Χριστάκη Ιωάννου. Εδώ μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου, έχοντας φόντο από τη μια πλευρά στα βόρεια, τον ανοικτό ορίζοντα που βλέπει μέχρι τον Πενταδάκτυλο και στα δυτικά μια απέραντη έκταση από φουντουκιές, που με το σκούρο πράσινο χρώμα τους σε μεταφέρουν σε ένα κόσμο μαγευτικό.
ασκας3
Κοιτάζοντας προς το χωριό θα αντικρίσεις το Δημοτικό σχολείο το οποίο φαντάζει σαν ένας Παρθενώνας πάνω από την κοινότητα.

Σχολείο στον Ασκά
Σχολείο στον Ασκά
Μπαίνοντας μέσα στο χωριό, από την ανατολική πλευρά, μπορείς να επισκεφθείς την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου. Η εκκλησία είναι κτίσμα του 14ου αιώνα. Είναι κτισμένη σε βασιλικό ρυθμό και στο εσωτερικό της μπορείς να θαυμάσεις το επίχρυσο τέμπλο της και τις αξιόλογες αγιογραφίες της. Το καμπαναριό της είναι κτισμένο με σκαλιστή πέτρα και η καμπάνα μια από τις τρις πιο ωραίες καμπάνες της Κύπρου.
φώτο ασκάς 3
Στην αυλή της εκκλησίας βρίσκεται αναπαλαιωμένος ο παλιός ελιόμυλος του χωριού. Εδώ μπορείς να δεις τον τρόπο με τον οποίο οι πρόγονοι μας έβγαζαν το ελαιόλαδο.
Προχωρώντας δυτικά προς το χωριό βρίσκεις την πλατεία του Κ.Ο.Τ. Εδώ μπορείς να ξεκουραστείς στην σκιά των πανύψηλων καρυδιών και να απολαύσεις τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.
Προχωρώντας θα συναντήσεις τον παλιό Αστυνομικό σταθμό ο οποίος είναι και αυτός αναπαλαιωμένος. Είναι ένας από τους πιο παλιούς αστυνομικούς σταθμούς της Κύπρου, σημάδι ότι το χωριό σε παλαιότερες εποχές είχε αρκετούς κατοίκους.
Φτάνοντας στο κέντρο του χωριού, θα συναντήσεις την παλιά βρύση του χωριού. Δίπλα βρίσκεται το ανακαινισμένο σπίτι της Ευγενίας το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Αγροτουρισμού. Εδώ μπορείς να θαυμάσεις την ωραιότατη αρχιτεκτονική του κτιρίου και αν θέλεις μπορείς να διανυκτερεύσεις. Η φιλοξενία σε αυτό το μοναδικό σπίτι είναι μοναδική.
Askas01
agrotourism-8
Στο πάνω μέρος του χωριού βρίσκεται το καφενείο όπου μπορείς να ξεκουραστείς από την πεζοπορία και να απολαύσεις τον καφέ σου. Δίπλα από το καφενείο βρίσκεται η υπεραγορά του χωριού.
Κατηφορίζοντας τα πλακόστρωτα στενά και θαυμάζοντας τη μοναδική και αξιόλογη αρχιτεκτονική του χωριού, συναντάς τη δεύτερη εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Η εκκλησία είναι κτίσμα του 11ου αιώνα σε Βασιλικό ρυθμό και στο μέσο του Ναού σώζεται η μοναδική αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου.
φώτο ασκάς
Λίγο έξω από το χωριό θα βρεις το παρεκκλήσι της Αγίας Χριστίνας το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Είναι πολύ αρχαίο ξωκλήσι και μερικώς εικονογραφημένο.

παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής
Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής
Τελειώνοντας την μικρή ξενάγηση στον Ασκά θα φύγεις φορτωμένος με διάφορα συναισθήματα. Η γαλήνη που υπάρχει στη περιοχή, το καταπληκτικό κλίμα, το πράσινο των δένδρων που η φύση με μεγάλη μαεστρία στόλισε την περιοχή, η μοναδική λαϊκή αρχιτεκτονική του χωριού και η φιλοξενία των κατοίκων θα μείνουν για καιρό χαραγμένα στη μνήμη σου.
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: