Ψηφιδωτό. Συρία, Δαμασκός, Μεγάλο Τέμενος, Αναπαράσταση βυζαντινής οικίας.
(©Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΜΜ)
(©Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΜΜ)
Στις μεγάλες πόλεις της αυτοκρατορίας συνυπήρχαν τα ισόγεια σπίτια που διατάσσονταν γύρω από μία κεντρική αυλή και τα δίπατα ή πολυώροφα κτίσματα που διαιρούνταν σε διαμερίσματα.
Ψηφιδωτό. Συρία, Δαμασκός, Μεγάλο Τέμενος, Αναπαράσταση Βυζαντινής οικίας.
(©Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΜΜ)
(©Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΜΜ)
Τα ευτελή υλικά δομής που χρησιμοποιούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου ίσως δικαιολογούν το γεγονός ότι ελάχιστα δείγματα κοσμικής αρχιτεκτονικής έχουν διασωθεί στη σημερινή εποχή.
Οι νομικές διατάξεις που ρύθμιζαν την πολεοδομική οργάνωση των πόλεων και την οικοδόμηση δείχνουν μία ιδιαίτερη φροντίδα για την αισθητική και την υγιεινή τους.
Υπήρχαν ρυθμίσεις για τον αριθμό των ορόφων που μπορούσε να διαθέτει μία κατοικία, για το κτίσιμο μπαλκονιών και κλιμακοστασίων και για την απόσταση μεταξύ των οικιών, ενώ σε περιοχές, όπως η Κωνσταντινούπολη απαγορευόταν ακόμα και η παρεμπόδιση της θέας προς τη θάλασσα. Ιδιαίτερα οι πλούσιοι ιδιοκτήτες έπρεπε να φροντίζουν τις προσόψεις των σπιτιών τους για να ομορφαίνουν την πόλη και να ευχαριστούν τους περαστικούς.
Τοιχογραφία. Ουκρανία, Κίεβο, Ναός Αγίας Σοφίας, Αναπαράσταση εσωτερικού οικίας.
(©Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΜΜ)
(©Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΜΜ)
Ο Μυστράς και η Ανδριανούπολη αποτελούν τέτοιες περιπτώσεις, όπου τα αρχοντικά σπίτια ήταν συγκεντρωμένα στην άνω πόλη. Σε ξεχωριστές συνοικίες ίσως κατοικούσε σε αρκετές πόλεις και ο εβραϊκός πληθυσμός, διάκριση που φαίνεται να αμβλύνεται με την πάροδο των χρόνων, ενώ το ίδιο ίσως συνέβαινε και με τους ξένους εμπόρους, κυρίως από την Ιταλία, που φαίνεται ότι κατοικούσαν έξω από τα τείχη ή σε ξεχωριστές παροικίες.
Τοιχογραφία. Αθήνα, Μονή Καισαριανής, Αναπαράσταση Μυστικού δείπνου.
(©Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΜΜ)
πηγή
(©Φωτογραφικό Αρχείο ΕΚΒΜΜ)
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου