Από την πρώτη μου επαφή με το λόγο του π. Ιωάννη Ρωμανίδη (1927 - 2001)
*Κωστής Μπασογιάννης Οδοντίατρος, σκηνοθέτης & φωτογράφος
Ο άνθρωπος που κατανόησε περισσότερο απ' όλους τις ιστορικές και πνευματικές προϋποθέσεις της παρακμής της δυτικής θεολογίας και του εκφυλισμού της πνευματικότητας στο χώρο που σήμερα ονομάζουμε Δυτική Ευρώπη.
Ο άνθρωπος, η μελέτη του έργου τού οποίου μπορεί να οδηγήσει στην απόλυτη εξήγηση και, σε ένα μεγάλο βαθμό, δικαιολόγηση όλων των σημαντικών δυτικών αντι-εκκλησιαστικών και κατ' επέκταση αντι-χριστιανικών και αντι-θρησκευτικών ρευμάτων, ως απαντήσεις στην διαστρέβλωση της Χριστιανικής πίστης, που συντελέστηκε εκεί στα πλαίσια της Φραγκικής κατάκτησης της δυτικής Ρώμης.
Ο ιερέας θεολόγος για τον οποίο μπορούμε να πούμε ότι η θεολογία της Ανατολικής Χριστιανικής Εκκλησίας διακρίνεται στην προ Ρωμανίδου εποχή και την μετά Ρωμανίδη εποχή, κατά την οποία όποιος θέλει και έχει τις πνευματικές προϋποθέσεις μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος και το ποιόν του χάσματος μεταξύ της Ρωμαίϊκης Ανατολικής Χριστιανικής παράδοσης και της δυτικής-Φραγκικής σχολαστικής Χριστιανικής θεωρίας.
Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης έδωσε την ευκαιρία στους πιστούς της Ανατολικής Ορθοδοξίας να αποκυρήξουν τις ευσεβιστικές και πουριτανικές δυτικές επιρροές και ν' αναβαπτίσουν την παραδοσιακή πίστη τους στα βιωματικά νερά της πατερικής θεολογίας, μια ευκαιρία που μέρα με τη μέρα χάνεται, αφού όλο και περισσότερο εκείνη η μικρή αναλαμπή πνευματικότητας που είχε σιγοφέξει τα τελευταία χρόνια του εικοστού αιώνα στους κόλπους της Εκκλησίας μας, τρεμοσβήνει και χάνεται μέσα σε δίνες αυθαίρετης εσχατολογικής αμετροέπειας, σε ορυμαγδούς εκφασισμού και εθνοκαπηλείας, σε μια απόλυτα αντίχριστη παράδοση της άγιας πίστης του Χριστού στο καπιταλιστικό θηρίο. Είτε μέσω μιας ανυπόφορα μαλθακής και γλοιώδους ανοχής, είτε δια της αποδοχής και υιοθεσίας των πιο απάνθρωπων και κυνικών συστημάτων, μέχρι και εκείνου του εσχάτου καταντήματος της ανθρώπινης κοινωνίας, του φασισμού.
Ποιός ξέρει τον Ρωμανίδη σήμερα; ποιός έχει διαβάσει έστω και μια αράδα από τα γραπτά του; Ποιός τον αξιοποιεί έστω και μόνο για το αυτονόητο, το πιο απλό που μπορεί να προκύψει από το έργο του: Την ικανότητα αναγνώρισης του αυθεντικού, του όντως πνευματικού και του αληθινού και τον διαφορισμό του από το πραγματικά ξένο, το ασύμβατο, το κίβδηλο; Πολύ λίγοι.
Δεκατρία χρόνια από το θάνατό του δεκαοκτώ χρόνια από την πρώτη μου επαφή με το λόγο του, και βλέπω ότι λίγοι, πολύ λίγοι οδηγήθηκαν στα μονοπάτια εκείνης της γλυκύτατης κι ελπιδοφόρου αυστηρής ελευθερίας, της αυτογνωστικής εμπειρίας, μιας εμπειρίας μπροστά στην οποία η ψυχολογία του βάθους φαντάζει παιδικό παιγνίδι με κύβους πρώιμης λογικής, της απόλυτης αυτογνωστικής εμπειρίας που θα μπορούσε ένας λαός να ανακαλύψει στη «μετά Ρωμανίδη» εποχή.
Αντ' αυτού δημιουργήθηκαν, κατά την φαύλη συνήθεια των αδιάφορων ανθρώπων, διεκπεραιωτικά κάστρα διαχείρισης κάποιων μηχανικών παραδόσεων, παρεούλες και κύκλοι αδιάφοροι για τις αξίες και τις μεθόδους που κληρονόμησαν, συντροφιές απολυτότητας και πρόωρης ναρκισσιστικής αυτοαγιοποίησης, πάντα με τη συνήθεια της μηχανικής εκφοράς των κλισέ ταπεινοφροσύνης και αυτομεμψίας. Κυκλικές παρεούλες γύρω από κάποια βαμπίρ, ρασοφόρα ή μη.
Η Αυτογνωσία, η αναγνώριση του οικείου και ο διαχωρισμός του από το
ασύμβατο, και τέλος η διακριτική ιστορική λειτουργία έχουν προς το παρόν
πάει περίπατο. Ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψουν με την ευκαιρία μίας
κάποιας μελλοντικής μορφής της τάξεως και του μεγέθους του Ιωάννη Ρωμανίδη.
*O Κωστής Μπασογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε οδοντιατρική, φωτογραφία και κινηματογράφο. Είναι: FIlmmaker, Theater Director, Writer, Visual Artist
Κωστής Μπασογιάννης_ Μόνο λύπη προκαλεί η αδυναμία των ορθοδόξων εκκλησιών να αξιοποιήσουν το λόγο των μεγάλων πατέρων αλλά και των συγχρόνων θεολόγων μας, προς την κατεύθυνση ενός θεραπευτικού επανευαγγελισμού όλης της ανθρωπότητας.
Αντ' αυτού βλέπουμε πατριαρχεία να πέφτουν στην παγίδα του ανταγωνισμού της κυριαρχίας, τοπικές εκκλησίες να κυλούν στην λάσπη ενός φαιδρού αλλά και επικίνδυνου τοπικισμού, εκκλησιαστικούς άνδρες και γυναίκες να συγχέουν τις κοσμικές έννοιες της επηρμένης μαζικής αίσθησης του περιούσιου λαού και κυρίως τον εθνοφυλετισμό με την ορθοδοξία που διαφύλαξε η παράδοση της Ανατολής. Αντί να προχωρήσουμε προς μια ανανέωση, την απαραίτητη εξέλιξη της παράδοσης, που θα μας χάριζε τον αγιασμό της κοινής μας ζωής, στην ευλογημένη κοινότητα, στο "Εν" τής Γεθσημανή, οδηγούμεθα σε ένα τυραννικό μεσαίωνα, τον χειρότερο ίσως της Ιστορίας. ·
πηγή: Αέναη επΑνάσταση
2 σχόλια:
... χρωστοῦμε χρέος μεγάλο, στὸν παπαΓιώργη τὸν Μεταλληνό
ποὺ ἔχοντας ὑπάρξει μαθητής τοῦ πατρός Ἱωάννου Ρωμανίδη,
μᾶς γνώρισε κατά τὶς συχνές του ἐμφανίσεις στὴν τηλεόραση, τότε,
σʹ αὐτές τίς ... ἀλκυονῖδς ἡμέρες τῆς Ὁρθοδοξίας ποὺ ζήσαμε πρό περίπου εἰκοσαετίας
(καὶ ποὺ μᾶς ἔφεραν οἱ μεγάλοι ἱαματικοί Ἅγιοι Γέροντες τῶν ἡμερῶν μας)
μᾶς γνώρισε, λοιπόν, τὸν λόγο καὶ τὴν σκέψη τοῦ μεγάλου αὐτοῦ Δάσκαλου καὶ Φωτιστή τοῦ Γἐνους μας
ποὺ τὰ λόγια του ανέτρεπαν ὅσα ξέραμε ὡς τότε ὡς...
-τάχα- κανονικότητα
γκρεμίζοντας τἀ ψεύτικα εἴδωλα ποὺ τροφοδοτοῦσαν ἕναν...
ἐπαρχιώτικο ἀταβισμό,
κενό περιεχομένου...
καὶ ἄνευ οὐσίας...
μιὰ ψευδεπίγραφη ταυτότητα
ποὺ μᾶς ἔκανε νὰ εἴμαστε...
"τῶν εὐρωπαίων περίγελα
καὶ τῶν ἀρχαίων παλιάτσοι"
ὅπως το λέει σοφᾶ
ὁ Κωστῆς Παλαμᾶς...
καὶ νὰ ποὺ τώρα ξαναπέσαμε βαθύτερα
στὰ σκοτεινότερα τοῦ ἴδιου λάκκου
σʹ ἕνα ξευδοαφήγημα ἀντίσττοφο στὴν ὅψη
ἀλλά καὶ... τόσο... πανομοιότυπα... διαφορετικό... (!)
Ενα απο τα πιο σημαντικά του βιβλία. Εντυπη μορφή στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία ή όπου το βρείτε...
https://www.oodegr.com/oode/biblia/pateriki_theologia/perieh.htm
Δημοσίευση σχολίου