Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Τριπλασιάστηκαν τα δάση στη Βουλγαρία τα τελευταία 60 χρόνια

 Όταν η  Ελληνόφωνη κυβέρνηση προωθεί την "πράσινη" κερδοφόρα (;)ανάπτυξη, στη Βουλγαρία τα τελευταία 60 χρόνια Τριπλασιάστηκαν τα δάση....α δάση της Βουλγαρίας: Μια αναπάντεχη ανάκαμψη

Μια πράσινη ιστορία

Στα βάθη της Βαλκανικής, μια χώρα γράφει μια εντυπωσιακή ιστορία αναγέννησης. Η Βουλγαρία, μια χώρα που για δεκαετίες ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα περιβάλλοντος και υπερβολική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, παρουσιάζει σήμερα ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο: τα δάση της επεκτείνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον υποδιευθυντή της βουλγαρικής δασικής υπηρεσίας, Ρόσεν Ράιτσεφ, η έκταση των δασών στη Βουλγαρία έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 60 χρόνια. Αυτό το γεγονός αποτελεί μια αισιόδοξη εξέλιξη και μια ένδειξη ότι οι προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Πώς έγινε αυτό;

Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτήν την αξιοσημείωτη αλλαγή; Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την ανάκαμψη σε μια σειρά παραγόντων:

  • Στρατηγικές αναδάσωσης: Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει επενδύσει σημαντικά σε προγράμματα αναδάσωσης, τα οποία έχουν ως στόχο την αποκατάσταση των κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία νέων δασών.
  • Μείωση της υλοτομίας: Η αυστηρότερη νομοθεσία για την υλοτομία και η εντατικοποίηση των ελέγχων έχουν συμβάλει στη μείωση της παράνομης υλοτομίας και στην προστασία των υφιστάμενων δασών.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η αλλαγή των αγροτικών πρακτικών και η μείωση της κτηνοτροφίας έχουν επίσης συμβάλει στην αύξηση της δασικής έκτασης.
  • Κλιματικές αλλαγές: Αν και οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν μια σημαντική απειλή για τα δάση σε όλο τον κόσμο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Βουλγαρία, μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των δασών.

Τα οφέλη της αναδάσωσης

Η αύξηση της δασικής έκτασης στη Βουλγαρία έχει σημαντικά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία. Τα δάση συμβάλλουν στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, στην προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και του νερού, και στην παροχή ενός καταφυγίου για την άγρια ζωή.

Οι προκλήσεις που παραμένουν

Παρόλα αυτά, η προστασία των βουλγαρικών δασών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές, οι παράνομες δραστηριότητες και η αύξηση του τουρισμού αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές.

Τι μπορούμε να μάθουμε από την εμπειρία της Βουλγαρίας;

Η ιστορία της Βουλγαρίας δείχνει ότι με τη σωστή διαχείριση και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών, είναι δυνατή η ανάκαμψη των δασών και η βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης μιας χώρας. Η εμπειρία της Βουλγαρίας μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Συμπέρασμα

Η αύξηση της έκτασης των δασών στη Βουλγαρία είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προστασία και τη διατήρηση αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου. Μόνο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα δάση της Βουλγαρίας και για τον πλανήτη μας.

 πηγή

Το όνειρο μας σε ένα βίντεο...

 

σχολιο:Οταν αγαπας τον τοπο σου δεν νοιάζεσαι για την κονόμα οπως κανουν οι ελληνόφωνοι ανθέλληνες πολιτικοί που βλεπουν την ελλαδα σαν μια αγελάδα να την  αρμέγουν μόνο...ψάχνουμε Καποδιστριες που ειναι κρυμμενοι;;

1 σχόλιο:

Βασίλειος είπε...

Η Βουλγαρία τριπλασίασε τις δασικές εκτάσεις τα τελευταία χρόνια βάσει κρατικού σχεδιασμού, η Ελλάδα διπλασίασε τα καμένα δάση από το 2019 και μετά, επίσης βάσει σχεδιασμού, ο οποίος μάλιστα και ανακοινώθηκε από πρωθυπουργικά χείλη : θα γίνουμε η μπαταρία της νοτιοανατολικής Ευρώπης , ή , τα δάση ( όπως στη Κέρκυρα όπου έγινε η δήλωση ) έτσι και αλλιώς κάποια μέρα θα καούν ...
Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσα στα δάση είναι άγνωστη έννοια στην ελληνόφωνη κυβέρνηση που αρέσκεται μόνο σε επικοινωνιακά παιχνίδια και βαρύγδουπες δηλώσεις , όπως εκείνη πάλι από πρωθυπουργικά χείλη περί εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν για την αναδάσωση της καμένης Εύβοιας. Καμία αναδάσωση φυσικά δεν έγινε στην Εύβοια, αντιθέτως μπήκαν και άλλες πυρκαγιές και ω του θαύματος , φύτρωσαν γερμανικές και δανέζικες ανεμογεννήτριες για να πλουτίζουν ντόπιες εταιρείες διαπλεκομένων και ξένες πολυεθνικές .
Η αντιπολίτευση καθεύδει και ο συστημικός τύπος , έντυπος και ηλεκτρονικός ασχολείται με θέματα lifestyle με ελάχιστες εξαιρέσεις , αφού σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των μέσων είναι και εργολάβοι ενέργειας.
Η ΕΕ και οι οργανώσεις τύπου Greenpeace, WWF , κ.α. που κατά τα άλλα κόπτονται για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, δεν βγάζουν κιχ για αυτό το τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στην Ελλάδα ( δεν είναι τυχαίο που όλο αυτό ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε με την υπογραφή των μνημονίων το 2010 και μετά ) , παρά βάζουν τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη να κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι δεν απορροφά τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη δασοπροστασία.
Με ένα Rafalle ή F35 λιγότερο, αγοράζαμε ένα στολίσκο από Beriev και λύναμε κατά πολύ το πρόβλημα των μεγάλων καταστροφών , αλλά αυτό προϋποθέτει ανεξάρτητη κυβέρνηση και όχι πλούσιες μαριονέτες. Και αν οι σύμμαχοι δεν μας επέτρεπαν να αγοράσουμε ρωσικά αεροπλάνα πυρόσβεσης, θα έπρεπε να βάλουμε ως απαραίτητο όρο για τις στρατιωτικές βάσεις σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη την προμήθεια με αεροπλάνα και ελικόπτερα πυρόσβεσης από αυτούς . Η καμένη γη που αφήνουν πίσω τους οι ελληνόφωνες κυβερνήσεις , μόνο τα χρόνια της απελευθέρωσης από τους μογγόλους μας θυμίζουν και τη καμένη γη που άφηναν πίσω τους για εκδίκηση .