Αλέξανδρος Ιτιμούδης: Η στρατηγική παρτίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην συζήτησή μας ο γεωπολιτικός αναλυτής προβαίνει σε μία στρατηγική επισκόπηση του μεγάλου και σύνθετου γεωπολιτικού παιγνίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επισημάνει σε αρκετά έγγραφα τους ότι το μέτωπο της Βόρειας Αφρικής είναι σε μεγάλο βαθμό μπλοκαρισμένο, δημιουργώντας προβλήματα στην προβολή της θαλάσσιας ισχύος.
Συγκεκριμένα, χώρες όπως η Αλγερία η Λιβύη και η Αίγυπτος θεωρούνται ευάλωτες στην κινεζική επιρροή όσον αφορά τις υποδομές και τα λιμάνια , καθώς και στη ρωσική επιρροή σε στρατιωτικό επίπεδο.
Η Αίγυπτος αποτελεί μια ειδική περίπτωση, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει την οικονομική της στήριξη στους Ευρωπαίους και τα αραβικά κράτη κυρίως Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ.
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής: Οι ναυτικές δυνάμεις έχουν στραφεί προς την Κύπρο μία χώρα με μέτρια μέχρι πρότινος και μεγάλη πλέον αμερικανική επιρροή, επιδιώκοντας την αναβάθμιση του ρόλου τους εκεί, με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της Συρίας
Οι λόγοι για αυτήν την κίνηση είναι οι εξής κατά την εκτίμησή του συνομιλητή μας Στη Συρία, βρίσκονται ρωσικές βάσεις στη Ταρσό και τη Λαοδίκεια, καθώς και πολλές ιρανικές αεροπορικές βάσεις. Εάν ο άξονας αυτός επεκταθεί μέχρι την Αίγυπτο , μία ευάλωτη χώρα, μέσω του Λιβάνου , τότε θα συνενωθεί αναπόφευκτα με το μέτωπο της Βόρειας Αφρικής. Σε αυτή την περίπτωση, το Ισραήλ και η Κύπρος θα βρεθούν παγιδευμένοι σε μία τανάλια με κύριο μοχλό πίεσης την Τουρκία
Η Τουρκία, μέσω των κατεχομένων και διαφόρων ισλαμιστικών ομάδων στην περιοχή, μπορεί να λειτουργήσει ως σύμμαχος των χερσαίων δυνάμεων, κάτι που οι ΗΠΑ αρχίζουν να κατανοούν. Ο στρατηγικός σχεδιασμός έχει ανατεθεί στους Άγγλους , που έχουν αναλάβει την Ανατολική Μεσόγειο και θα στηρίξουν το Ισραήλ σε μια ενδεχόμενη επέμβαση στο Λίβανο. Ο Λίβανος, σε δεύτερη φάση, θα ξεκλειδώσει το μέτωπο της Συρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου