Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης
Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά σε πολύ πρόσφατη ΕΚΘΕΣΗ της (Μάρτιος 2024) δηλώνει ότι «τα μετρητά και οι ψηφιακές πληρωμές συνεχίζουν να συνυπάρχουν στα σημεία πώλησης» με το ποσοστό των επιχειρήσεων που το υιοθετούν αυτό να παραμένει ακόμα υψηλό!
Η Έκθεση (βλ. κατω*) δείχνει ότι το 96% των επιχειρήσεων αποδέχονται τα μετρητά στις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές, ενώ το 89% αυτών είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν συναλλαγές με κάρτες. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα, συγκεκριμένα το 92% των επιχειρήσεων, δεν σκέπτεται ή δεν σχεδιάζει να αποκλείσει το συμβατικό χρήμα (χαρτονομίσματα και κέρματα) από τις συναλλαγές.
Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο οι πληρωμές με μετρητά όσο και οι ηλεκτρονικές/ψηφιακές πληρωμές έχουν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στο πεδίο των οικονομικών συναλλαγών ενώ «ο Καναδάς απέχει πολύ από το να είναι μια κοινωνία χωρίς μετρητά».
Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες εμπορεύονται ένα μέρος ή το σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών τους σε φυσικά καταστήματα. Σημειώνει επιπλέον ότι η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων αποτέλεσε το δείγμα της μελέτης επειδή «έχουν συνήθως μεγαλύτερο έλεγχο στις αποφάσεις αποδοχής πληρωμών (σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις), επομένως τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία αποδοχής», που περιλαμβάνει συνήθως μετρητά, πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες και ψηφιακές πληρωμές.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 96% ανέφερε ότι αποδέχονται τα μετρητά. Αυτό καθιστά τα μετρητά την πιο αποδεκτή από όλες τις μεθόδους πληρωμής! Αυτή η τάση παρέμεινε σταθερή από το 2015 και έπειτα, παρά την αυξανόμενη αποδοχή χρεωστικών και πιστωτικών καρτών την ίδια περίοδο.
Η εν λόγω μελέτη έχει σκοπό να ενημερώσει την «κατανόηση των μετρητών και άλλων μεθόδων πληρωμής» από την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά και διαπιστώνει ότι τα μετρητά συνεχίζουν να αξιολογούνται θετικά τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις επιχειρήσεις, τη στιγμή που η χώρα βιώνει με φρενήρεις ρυθμούς τον «ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου