Γραφικά και ιστορικά μικρά νησιά μια ανάσα από την πολύβουη Κωνσταντινούπολη.
Σφηνωμένα στην άκρη της θάλασσας του Μαρμαρά. σχετικά κοντά στις ακτές της Νικομήδειας, τα Πριγκηπόννησα είναι το πορτρέτο μια διαφορετικής Πόλης. Γραφική και ήσυχη, μα και απομεινάρι μιας παλιάς Κωνσταντινούπολης που δεν έχει καμία σχέση με τη τσιμεντένια μεγαλούπολη στην απέναντι στεριά.
Γνωστότερα κυρίως ως σκηνικά πολλών δραματικών σειρών λόγω των γραφικών πολυτελών κατοικιών και των ήσυχων δρόμων με τις άμαξες, τα Πριγκηπόννησα βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τις ασιατικές ακτές των νεότερων προαστίων του Μάλτεπε και του Μποστάντζι. Απέχοντας γύρω στα σαράντα λεπτά με το καραβάκι από την ασιατική πλευρά, αλλά πολύ περισσότερο από τα ευρωπαϊκά προάστια της Κωνσταντινούπολης, τα Πριγκηπόννησα έχουν ταυτίσει, όπως και πολλές άλλες περιοχές, το όνομά τους με την ιστορία των Ρωμιών και της Πόλης, γενικότερα.
Σύμπλεγμα 9 νησιών με τα περισσότερα απότομες μικρές βραχονησίδες, τα Πριγκηπόννησα ξεχωρίζουν για την πασίγνωστη Πρίγκηπο (Büyükada στα τουρκικά, δηλαδή Μεγάλο Νησί), τη Χάλκη (Heybeliada), τη γνωστή για τα πάλαι ποτέ εξοχικά της Αντιγόνη (Burgazada) και τη μικρή μισοξεχασμένη Πρώτη (Kınalıada) που κατοικείται σχεδόν εξολοκλήρου από Αρμένιους. Απέχοντας περίπου 40 λεπτά με το καθημερινό πολίτικο βαπόρι, τα Πριγκηπόννησα είναι το μικρότερο κατοικημένο και πιο αραιοκατοικημένο διαμέρισμα των δήμων που απαρτίζουν την Κωνσταντινούπολη ενώ διαχρονικά αποτελούσαν καταφύγιο των κατατρεγμένων και των εξόριστων.
Ήδη ακόμα από τα βυζαντινά χρόνια, τα νησιά ήταν τόπος εξορίας και μοναχισμού γνωστών αυτοκρατόρων ή πολύ περισσότερο μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας ενώ στα ταραγμένα για την Τουρκία χρόνια του 20ού αιώνα, τα Πριγκηπόννησα αποτέλεσαν το καταφύγιο των μειονοτήτων που ζούσαν σχεδόν αποκλεισμένες στα μικρά νησιά απέναντι από την ραγδαία αναπτυσσόμενη Κωνσταντινούπολη.
Αγαπητά για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους που συνδυάζει οθωμανικά στοιχεία με δυτικοευρωπαϊκά μοτίβα, τα Πριγκηπόννησα ήταν, για δεκαετίες, ο παραθεριστικός παράδεισος της Πόλης. Ρωμιοί, Αρμένιοι και αργότερα Εβραίοι εγκατέλειπαν κυριολεκτικά με κάθε αφορμή τις χαοτικές αγορές του ευρωπαϊκού κέντρου της Πόλης, για να απολαύσουν λίγες στιγμές θερινής ξεγνοιασιάς ανάμεσα σε ανθισμένους κήπους, μακριά από την εμπορική βαβούρα της Πόλης.
Μέσα σε αυτό το διαφορετικό πολίτικο περιβάλλον και συγκεκριμένα στην Πρίγκηπο, βρίσκεται και η μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, μια από τις γνωστότερες και πιο επισκέψιμες στην Πόλη. Σε μια εκπληκτική τοποθεσία με αγριελιές, βράχια και θαλασσινό γαλάζιο, η μονή ξεχωρίζει για την ιστορία και την απλότητά της. Ωστόσο, η σημερινή εικόνα της μονής δεν θυμίζει σε τίποτα το ιστορικό μοναστήρι που αναφέρεται σε κατάστιχα της βυζαντινής εποχής, καθώς η μονή υπέστη σημαντικές καταστροφές σε μια τεράστια πυρκαγιά το 1986, ενώ μετά από αρκετές μέτριες αναστηλώσεις έχει καταστεί επισκέψιμη και ανοιχτή στο κοινό.
Βέβαια, μια στάση στην Πρίγκηπο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και το περίφημο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο της Ευρώπης που χαρακτήρισε, όσο κανένα άλλο, την ιστορία και την ταυτότητα της Πριγκήπου. Αν και μη επισκέψιμο στο εσωτερικό λόγω επικινδυνότητας και περιορισμένης στατικότητας, το κτήριο παραμένει ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα πολυώροφης ξύλινης αρχιτεκτονικής και, παρά τις σχεδόν ανεπανόρθωτες φθορές, αξίζει να βρίσκεται στο to-see list, άπαξ και βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη. Προσοχή, όμως, γιατί το κτήριο βρίσκεται σε σχεδόν αξιοθρήνητη κατάσταση.
Αφήνοντας τώρα πίσω την Πρίγκηπο, επόμενη στάση η γνωστή Χάλκη. Και όταν λέμε γνωστή, εννοούμε ότι ελάχιστοι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν θα έχουν ακούσει, έστω και μια φορά στη ζωή τους, την περίφημη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την κάποτε επίσημη Ιερατική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ανάγει την ίδρυσή της στον Μεγάλο Φώτιο. Αν και η σχολή έχει να λειτουργήσει επίσημα από το μακρινό 1971 εξαιτίας του βίαιου κλεισίματός της από το τουρκικό κράτος, εξακολουθεί να παραμένει ενεργή μέσα από τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία ενδιαφέροντος στην Πόλη. Ειδικά η τεράστια ιστορική βιβλιοθήκη της θεωρείται διεθνώς μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες με περγαμηνές και παλαίτυπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου