«Ελλάδα: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, η συγκρότηση του κράτους και η παλιγγενεσία του έθνους». Το βιβλίο του Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, Πρέσβη της Σερβίας στην Αθήνα, κυκλοφορεί πλέον και στα Ελληνικά μετά την μεγάλη απήχηση που είχε στο σερβικό αναγνωστικό κοινό, καθώς για πρώτη φορά εκδόθηκε στη σερβικλη γλώσσα το 2021.
Δύο χρόνια μετά την επιτυχία αυτή, το ελληνικό αναγνωστικό κοινό έχει τη δυνατότητα να διαβάσει το έργο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Ο Σέρβος διπλωμάτης, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ένας φιλέλληνας της εποχής μας, εξαντλεί την βιβλιογραφία γύρω από το θέμα, εξιστορεί και αποκαλύπτει με αφηγηματική ευχέρεια την ταυτότητα των σύγχρονων Ελλήνων.
Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ορθοδοξία και στο πώς ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα, η Ορθοδοξία αποτελεί βασικό παράγοντα της ελληνικής εθνικής ταυτότητας. Ορθοδοξία, πίστη και Εκκλησία, κατά τον συγγραφέα, αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στην επικράτηση της Ελληνικής Επανάστασης η οποία οδήγησε στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.
Στην ελληνική έκδοση προλογίζει ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, Καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΑΠΘ, και στην σερβική εκδοχή προλογίζει ο αείμνηστος Σπυρίδων Σφέτας, καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ και ο κος Μίλαν Ρίστοβιτς, διακεκριμένος ιστορικός και πανεπιστημιακός καθηγητής.
Τι όμως οδήγησε έναν Σέρβο διπλωμάτη στο να γράψει ένα βιβλίο για την Ελλάδα και μάλιστα για ένα ιστορικό γεγονός που αποτελεί ορόσημο για αυτή; Όπως είχε αναφέρει ο κ. Σπασόγιεβιτς σε συνέντευξή του στο ope.gr και στη δημοσιογράφο Σβετλάνα Λεβίτσκι, ήταν ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση κατά της μακραίωνης τουρκικής σκλαβιάς. «Ηταν ένας από τους βασικούς λόγους για την κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του βιβλίου το 2021», είχε πει.
Ακόμη στη συνέντευξή του, ο κ. Σπασόγιεβιτς μιλώντας για το βιβλίο του ανέφερε: «Από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Λονδίνο, δηλαδή για σχεδόν είκοσι χρόνια, ερευνώ με πάθος τη σύγχρονη Ελλάδα και συλλέγω υλικό για ορισμένα γεγονότα και προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ιστορίας. Αφού, λοιπόν, εξασφάλισα όλα τα κομμάτια του παζλ, έφτασε η ώρα να προβώ στη συγγραφή του βιβλίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και της αυστηρής καραντίνας που ίσχυε [..]. Οι βαθιές αιτίες και τα κίνητρα για τη συγγραφή του ήταν τουλάχιστον δύο. Πάνω απ’ όλα η μακρόχρονη επιθυμία να παρουσιάσω τον φίλο ελληνικό λαό στο σερβικό αναγνωστικό κοινό υπό το σωστό πρίσμα, βασιζόμενος σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό και επιστημονικά τεκμηριωμένες πηγές. Από την άλλη πλευρά, υπήρχε ένα είδος προσωπικής ανησυχίας για το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν είχε γραφτεί κανένα άλλο βιβλίο στη σερβική γλώσσα που να περιλαμβάνει συνολικά την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας». Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ
Μετά την παρουσίαση της Ελληνικής Επανάστασης στο σερβικό κοινό ήρθε πλέον η ώρα που και το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να διαβάσει το πόνημα. Πλέον, ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, μπαίνει στο κάδρο των μελετητών της κορυφαίας για την Ελλάδα στιγμής, του 1821, που διαχρονικά συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους μελετητές της ιστορίας. Εκτός από πρέσβης σε διπλωματικό επίπεδο, με την γραφή και την προσέγγισή του στο περιεχόμενο του βιβλίου, γίνεται και πρέσβης της ιστορίας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια ενός υπόδουλου λαού στο έδαφος της σημερινής Ευρώπης να κατακτήσει την πλήρη ελευθερία και ανεξαρτησία από μια ιμπεριαλιστική δύναμη εκείνης της εποχής, την Οθωμανική αυτοκρατορία. Είχαν προηγηθεί οι δύο ένοπλες εξεγέρσεις των Σέρβων κατά τον 19ο αιώνα, οι οποίες όμως δικαιώθηκαν μερικά χρόνια αργότερα, καθότι δεν υποστηρίχτηκαν τότε από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Αντιθέτως, η ανταγωνιστική γεωπολιτική εμπλοκή Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας στον ένοπλο αγώνα των Ελλήνων υπήρξε αποφασιστικής σημασίας παράγοντας για την αίσια έκβαση της πλέον θεμελιώδους στιγμής στη νεότερη ιστορία μας. Η Ελληνική Επανάσταση, μια πολύπλευρη διαδικασία η οποία προετοιμάστηκε και αναπτύχθηκε μέσα σε ένα σύνθετο και δυναμικό υπόστρωμα, κοινωνικό, πολιτισμικό και ιδεολογικό, όχι μόνο μετεξελίχθηκε σε οικουμενικό γεγονός αλλά και αμφισβήτησε σε μεγάλο βαθμό τη συντηρητική διεθνή τάξη πραγμάτων που είχε προκύψει από το Συνέδριο της Βιέννης το 1815. Σε τούτη τη συναρπαστική μελέτη, ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ένας από τους σημαντικότερους φιλέλληνες του καιρού μας, αναδέχεται τον ρόλο του αξιόπιστου εκείνου παρατηρητή ο οποίος, προερχόμενος από μια «σύνοικη» και αδελφική χώρα, στήνει μπροστά στα μάτια μας έναν χρήσιμο καθρέφτη μέσα στον οποίο μπορούμε να κοιτάξουμε, δύο αιώνες μετά, την ιστορική μας κληρονομιά. Ο Σπασόγιεβιτς καταδύεται στο παρελθόν με ακρίβεια, πάθος και αφηγηματική ευχέρεια ενώ, παράλληλα, αποκαλύπτει σε κάθε σελίδα τον κεντρικό πυρήνα του εγχειρήματός του, να κατανοήσει, όσο πιο συνολικά και δίκαια γίνεται, τον εθνικό χαρακτήρα και τη συλλογική ταυτότητα των σύγχρονων Ελλήνων.
«Η μελέτη δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη σερβική γλώσσα το επετειακό έτος 2021, σημειώνοντας τεράστια εκδοτική επιτυχία και πυροδοτώντας πολλές συζητήσεις για το περιεχόμενό της. Ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς περιγράφει με γλαφυρότητα τις διαδρομές που χάραξαν, εκκόλαψαν και τελικά οδήγησαν στην επανάσταση των Ελλήνων […]. Είναι εντυπωσιακή η λεπτομερής γνώση του Σπασόγιεβιτς για την Ελληνική Επανάσταση και την ελληνική ιστορία ευρύτερα, την οποία θα τη ζήλευαν ακόμη και οι καλύτεροι επαγγελματίες Έλληνες ιστορικοί […]. Και είναι αφάνταστα ελπιδοφόρο και κολακευτικό συνάμα για το διπλωματικό σώμα, και ιδιαίτερα για εκείνο της φίλης και γείτονος Σερβίας, το γεγονός πως το υπηρετούν διπλωμάτες όπως ο πρέσβης Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ένας άνθρωπος με τόση ευρύτητα πνεύματος και ευσυνειδησία».
Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΑΠΘ
«Η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την έναρξη του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία στάθηκε μια καλή αφορμή, της οποίας ο συγγραφέας επωφελήθηκε και έστρεψε προς αυτή την κατεύθυνση τις προσπάθειές του ενώνοντας με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε τα επιτεύγματα της ιστοριογραφίας, τα απομνημονευτικά αναγνώσματα, τις δημοσιευμένες πηγές, τη δευτερεύουσα βιβλιογραφία, και θέτοντάς όλα αυτά υπόψη του αναγνώστη, του ειδικού, καθώς και οποιουδήποτε άλλου επιθυμεί να ενημερωθεί για τη σημαντική αυτή φάση της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αλλά και της ιστορίας των Βαλκανίων και της Ευρώπης, μέσα από ένα καλά δομημένο και με σαφήνεια γραμμένο βιβλίο».
Μίλαν Ρίστοβιτς, Καθηγητής
Σπυρίδων Σφέτας, Καθηγητής
Ο συγγραφέας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς
Ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς (1974) είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις από το London School of Economics & Political Sciences. Μεταξύ 2000 και 2013 διετέλεσε διαδοχικά διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, σύμβουλος του Προέδρου της Σερβίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, καθώς και πρέσβης της Σερβίας στην Τουρκία. Από το 2016 εκτελεί χρέη πρέσβη της χώρας του στην Ελλάδα.
Έχει γράψει το βιβλίο Μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης: Σημειώσεις και τεκμήρια μεταξύ δύο διπλωματικών αποστολών (Βελιγράδι, εκδ. Τσίγκογια, 2016 και 2019). Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τού απένειμε το «Μετάλλιο της Τιμής» το 2007, ενώ ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας το «Παράσημο του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλικής Αλληλεγγύης» το 2009. Είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών. Μιλά την αγγλική και την ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιεί τη ρωσική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου