Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Ο ΠΟΙΜΗΝ Ο ΚΑΛΟΣ

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Προσευχόμαστε για τον  Αρχιεπίσκοπο Τιβεριάδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Γάζης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων π. Αλέξιο, ο οποίος ζώντας τη φρίκη του πολέμου στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, δεν εγκαταλείπει το ποίμνιο που του εμπιστεύτηκε ο Χριστός και η Εκκλησία, πεπεισμένος πως το μεγαλύτερο όπλο για την ειρήνευση και την συνύπαρξη των λαών είναι η προσευχή. 

Sofia Sfyroera 


Στη Λωρίδα της Γάζας κάτω από δύσκολες συνθήκες λειτουργεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Πορφυρίου.
Ο Ναός του Αγίου Πορφυρίου είναι από τους μεγαλύτερους στην περιοχή και δεν εξυπηρετεί μόνο θρησκευτικά τους Ορθόδοξους περιοχής,
αλλά έχει αναλάβει και την επιμορφωση των νεαρών ορθοδόξων μέσα από το σχολείο που έχει δημιουργήσει.
 Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.
Η θέση στην οποία βρίσκεται στηρίζεται σε λεπτές ισορροπίες που γίνονται όλο και πιο δύσκολες για την περιοχή. Από τη μια οι εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι που βλέπουν ως εχθρούς τους Χριστιανούς και ειδικά του ορθόδοξους Χριστιανούς Παλαιστίνιους.
Από την άλλη οι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι αναγνωρίζουν το έργο, ειδικά το ανθρωπιστικό, του Ορθόδοξου κλήρου.
Όταν χρειάζεται, οι άνθρωποι του Ναού που δεν είναι μόνο ιερείς, αλλά και κοσμικοί δίνουν χέρι βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως το 2014 όταν στο Ναό κατέφυγαν 2.000 Παλαιστίνιοι Μουσουλμάνοι για να προστατευθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
 Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν βρήκαν μόνο καταφύγιο, αλλά φιλοξενήθηκαν στα κτίρια που υπάρχουν δίπλα στο Ναό όχι μόνο για να βρουν προσωρινά στέγη, αλλά να έχουν τροφή και ιατρική περίθαλψη.
Ο Ναός είναι από τους παλαιότερους στον κόσμο. Παρά δύο χρόνια μετρά 1.600 χρόνια ζωής. Ανοικοδομήθηκε το 1150 από τους Σταυροφόρους και το 1856 έγιναν ευρύτατες εργασίες συντήρησης. Ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Μπορεί να είναι εικόνα μνημείοΣτο Ναό υπάρχει και το σκήνωμα του Αγίου Πορφυρίου. Πριν γίνει Άγιος ήταν ένα πλούσιος Θεσσαλονικιός που αποφάσισε να μονάσει στην έρημο της Αιγύπτου. Παρουσίασε προβλήματα στα κάτω άκρα, πήγε στα Ιεροσόλυμα κι εκεί είδε σε όραμα τον Ιησού και θεραπεύθηκε.
Το 395 ο ιερέας, πλέον, Πορφύριος κλήθηκε στη Γάζα για να πάρει τη θέση του τοπικού επισκόπου που είχε αποβιώσει. Το περιβάλλον ήταν εχθρικό. Η περιοχή ήταν γεμάτη από ειδωλολατρικούς ναούς και οι πιστοί τους καταδίωκαν τους Χριστιανούς. Με το μερίδιό του από την οικογενειακή περιουσία έκανε έργα, κατάφερε να μεταστρέψει σε Χριστιανούς πολλούς είδωλολάτρες.
Αναπαύθηκε στα 72 χρόνια του 425 μ.Χ.

1 σχόλιο:

Georgios Tatsis είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για την δημοσίευση αυτή της γνωστής και αγαπητής Σοφίας Σφυρόερα!!!