Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Ο μυστήριος αναβάτης

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 
Γράφει ο Χρήστος Κλητσινάρης
 
Κατά το πρόσφατο προσκύνημα μου στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στην Ι.Μ. Καρακάλλου, παρατήρησα κάτι από τις Αγιογραφικές παραστάσεις της Αποκάλυψης του Ιωάννου, το οποίο θεωρώ σημαντικό να μοιραστώ με όσους έχουν ασχοληθεί με την μελέτη του Ιερού αυτού Βιβλίου.
Σε μια από αυτές απεικονίζονται τα τέσσερα γνωστά άλογα της Πρώτης Σφραγίδας Λευκό, Ερυθρό, Μαύρο και Ωχρό, τα οποία μας περιγράφει το Έκτο Κεφάλαιο του Ιερού Βιβλίου.
Η ματιά μου κόλλησε στον καθήμενο επί του Λευκού Ίππου (για τα υπόλοιπα γνωρίζουμε τον συμβολισμό τους) και διαπίστωσα κάτι το οποίο και με φόβησε και με χαροποίησε.
Φόβος, για την Πλάνη που κρύβει αυτός ο Μυστήριος Αναβάτης και χαρά γιατί βρήκα ακόμη μια απόδειξη ότι αυτός ο Ιππεύς με το τόξο ΔΕΝ είναι ο Χριστός όπως τελευταία ισχυρίζονται κάποιοι Ορθόδοξοι Θεολόγοι μας οι οποίοι σπουδάζοντας στα Πανεπιστήμια της Δύσης, δέχτηκαν επιπόλαια αυτή την Αιρετική Πλάνη που ξεκίνησε όπως πολλές άλλες από τους παπικούς και τους Διαμαρτυρόμενους.
Η λεπτομέρεια λοιπόν που παρατήρησα είναι ότι σε όλες τις παραπάνω παραστάσεις όπου εικονίζεται ο Χριστός ή κάποιο σύμβολο του, υπάρχει Φωτοστέφανο ακόμη και ως Αρνίο!
 
 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία..
Στον καθήμενο του Λευκού Ίππου ΔΕΝ υπάρχει Φωτοστέφανο.
Και όχι μόνο αυτό αλλά η όψη του είναι η πιο άσχημη από όλες τις υπόλοιπες παραστάσεις της Αποκάλυψης.
Οι Αγιογραφίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν είναι ούτε απλές ζωγραφιές, ούτε είδωλα όπως κάποιοι νομίζουν. Διδάσκουν, κηρύττουν, θεολογούν σε εγγράμματους και αγράμματους.
Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, μας δίνουν το μήνυμα ότι ο Αναβάτης του Λευκού Ίππου ΔΕΝ είναι ο Χριστός, αλλά "κάποιος" ο οποίος τον μιμείται και προσπαθεί να φανεί ως Μεσσίας.
Είναι ο Ψεύτης και ο Πλάνος ανά τους αιώνες.
Πώς πέφτουν πολλοί σε αυτή την Πλάνη που τους οδηγεί χωρίς να καταλάβουν στην Προσμονή του Αντιχρίστου και όχι του Χριστού;
Πρώτον από αυτό που γράφεται για τον αναβάτη του Λευκού Ίππου "και είδον και ιδού ίππος λευκός και ο καθήμενος επ' αυτόν έχων τόξον. Και εδόθη αυτώ στέφανος και εξήλθε νικών και ίνα νικήση".
Δεν εννοούν όμως ότι αυτό το στεφάνι δεν του δόθηκε από τον Ουρανό, αλλά είναι στέφανος επίγειας δόξης και εξουσίας "επί πάσαν φυλήν, λαόν, γλώσσαν και έθνος".
Δεύτερον, η Πρόθεση του είναι "ίνα νικήση".
Για Να Νικήσει.
ΟΧΙ ότι τελικά Θα Νικήσει.
Ποιόν άραγε θα πολεμήσει και φαινομενικά θα φαίνεται αρχικά ότι νικά;
Τον Χριστό και την Εκκλησία Του.
Αυτός ο πόλεμος του θα είναι παράλληλος με τα υπόλοιπα κακά που θα φέρουν οι άλλοι Τρεις Αναβάτες.
Πόλεμο, Πείνα, Φοβερές Θανατηφόρες Ασθένειες.
Όσο για το τόξο του είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα σημαδεύει με ακρίβεια τους στόχους του και κατευθύνει την ανθρωπότητα με πλάνες, με θεωρίες και με γεγονότα, εκεί που θέλει για να πραγματοποιήσει το σχέδιο του.
Όπως ακριβώς οδηγούσαν οι ποιμένες εκείνης της εποχής πάνω σε άλογα με τόξα, τα πολυπληθή ποίμνια τους.
Και τρίτον, γιατί συγχέουν αυτόν τον Αναβάτη με τον Καθήμενο του Λευκού Ίππου του 19ου κεφαλαίου, όπου εκεί είναι Ξεκάθαρα ο Χριστός "και κέκληται το όνομα αυτού, ο Λόγος του Θεού" και ο Οποίος δεν έχει στεφάνι στο Κεφάλι Του αλλά ''διαδήματα πολλά''. Δηλαδή Στέμματα πολλά.
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 
Η τρίτη φωτογραφία είναι από την Ι.Μ. Διονυσίου Αγίου Όρους, όπου και εκεί Δεν έχει Φωτοστέφανο ο Αναβάτης του Λευκού Ίππου.
Και εάν παρατηρήσουμε καλά θα δούμε ότι κάποιος "έξυσε" τα πρόσωπα των τεσσάρων Ιππέων ως εξίσου μισητά ίσως για τα κακά που θα φέρουν στην Ανθρωπότητα.
Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί πολύ ή καθόλου με το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης, οι παραπάνω λεπτομέρειες θα είναι γι'αυτούς άνευ ουσίας.
Και όμως όλα όσα σήμερα ζούμε και βιώνουμε είναι η τελική προετοιμασία των παραπάνω, με θαυμαστή εκπλήρωση των Προφητειών αυτού του Ιερού Βιβλίου.

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Από ποιους Πατέρες της Εκκλησίας έχουμε ερμηνεία αυτού του χωρίου ;