All Israel News / ΚΟ
Είναι δυνατόν η ισραηλινή κυβέρνηση φέτος να ψηφίσει νόμο που θα καθιστά παράνομο για τους ανθρώπους να μοιράζονται το μήνυμα του Ευαγγελίου στην ίδια τη χώρα όπου ο Ιησούς γεννήθηκε, ανατράφηκε, κήρυξε, πέθανε, θάφτηκε και αναστήθηκε από τους νεκρούς;
Δυστυχώς ναι.
Καθώς πλησιάζει η Κυριακή των Βαΐων και το Πάσχα, δύο μέλη της Κνεσέτ (κοινοβούλιο του Ισραήλ) εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα που ζητάει να απαγορεύεται κάθε προσπάθεια να μιλήσει κάποιος στους ανθρώπους για τον Ιησού.
Το νομοσχέδιο θα στέλνει τους παραβάτες στη φυλακή.
Εάν αρχίσει να κερδίζει έδαφός εντός της Κνεσέτ και αρχίσει να κινείται προς ψήφιση, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Νετανιάχου πυροδοτώντας μια σοβαρή σύγκρουση με τους Ευαγγελικούς Χριστιανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο που είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ.
Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια Ευαγγελικοί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 600 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ευαγγελική Συμμαχία.
Το νομοσχέδιο θα μπορούσε επίσης να επισύρει έντονη κριτική τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο και από Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, στην εκτελεστική εξουσία, μεταξύ των κυβερνητών των ΗΠΑ και άλλων που αγαπούν το Ισραήλ και ήταν πάντα στο πλευρό του εβραϊκού κράτους, αλλά θα εναντιωνόταν σθεναρά στις προσπάθειες να φιμώσουν τους οπαδούς του Ιησού στο Ισραήλ.
Ο πρώην Πρεσβευτής της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ Sam Brownback – που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ-Πενς – είναι ο πρώτος Αμερικανός ηγέτης που προειδοποίησε δημόσια ότι αυτό το νέο νομοσχέδιο αποτελεί τεράστια απειλή για την ελευθερία του λόγου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.
Την Παρασκευή, το ALL ISRAEL NEWS έστειλε email στον Brownback – έναν μακροχρόνιο και συνεπή φίλο και υποστηρικτή του Ισραήλ – μια μετάφραση του νομοσχεδίου στα αγγλικά.
Έκπληκτος και προβληματισμένος, ο Brownback απάντησε ως εξής:
«Οι ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες απλώς δεν θέτουν εκτός νόμου την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και αυτό περιλαμβάνει θρησκευτικές πεποιθήσεις και απόψεις. Το άρθρο 18 του Οικουμενικού Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – τον οποίο έχει υπογράψει το Ισραήλ – εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να αποφασίζει κάποιος για τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις».
Η προτεινόμενη νομοθεσία ζητάει να απαγορεύεται κάθε προσπάθεια ανθρώπων μιας πίστης που, με οποιονδήποτε τρόπο, θέλουν να συζητήσουν ή να προσπαθήσουν να πείσουν άτομα άλλων θρησκειών να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τις τρέχουσες θρησκευτικές τους πεποιθήσεις [πρόκειται προφανώς για ποινική αντιμετώπιση του προσηλυτισμού σε ενήλικους].
Η τιμωρία για κάτι τέτοιο προβλέπει «φυλάκιση ενός έτους».
Εάν η συνομιλία είναι με ανήλικο –κάποιον κάτω των 18 ετών– η τιμωρία θα είναι «δύο χρόνια φυλάκιση».
Αυτό το νομοσχέδιο θα ισχύει για άτομα που έχουν πνευματικές συνομιλίες με Ισραηλινούς οποιασδήποτε θρησκείας.
Ωστόσο, στην επίσημη εξήγησή τους για το νομοσχέδιο, οι δύο Ισραηλινοί βουλευτές τόνισαν συγκεκριμένα την προειδοποίηση να σταματήσουν ιδιαίτερα τους Χριστιανούς.
Ο πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου, επομένως, φαίνεται να είναι να καταστήσει παράνομο για τους οπαδούς του Ιησού («Yeshua» στα εβραϊκά) να εξηγήσουν γιατί πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι και Μεσσίας και Θεός με την ελπίδα ότι οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να σκεφτούν να Τον ακολουθήσουν.
Το νομοσχέδιο δεν καθιστά έγκλημα μόνο μια απλή προσωπική συνομιλία για τον Ιησού με ένα άλλο άτομο.
Θα καθιστούσε επίσης παράνομο για «κάποιον που ζητά ένα άτομο – άμεσα, ψηφιακά, μέσω ταχυδρομείου ή διαδικτυακά – προκειμένου να προσηλυτίσει τη θρησκεία του».
Έτσι, η παραγωγή και η δημοσίευση διαδικτυακών βίντεο που εξηγούν το Ευαγγέλιο στους Εβραίους ή τους Μουσουλμάνους στο Ισραήλ – και σε όσους ανήκουν σε άλλες θρησκευτικές θρησκείες – θα γινόταν ξαφνικά παράνομη.
Η δημοσίευση βιβλίων, άλλων εντύπων, διαδικτυακών άρθρων, podcast ή άλλων μορφών μέσων που εξηγούν τη ζωή και τη διακονία του Ιησού και το μήνυμά Του που βρίσκονται στην Καινή Διαθήκη θα ήταν επίσης παράνομη.
Το ίδιο θα ήταν και η συζήτηση για το μήνυμα του Ευαγγελίου μέσω email, γραπτών μηνυμάτων, γραπτών επιστολών ή/και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης σε ερωτήσεις που ξεκινούν από άτομα που δεν ακολουθούν τον Ιησού.
Η προσπάθεια προσηλυτισμού ανηλίκων ή μέσω δωροδοκίας ατόμων οποιασδήποτε ηλικίας με χρήματα ή υλικά αγαθά, είναι ήδη έγκλημα στο Ισραήλ.
Αλλά αυτή η νέα νομοθεσία επιδιώκει να προχωρήσει πολύ περισσότερο.
«Κατά καιρούς αυτές οι προσπάθειες δεν συνεπάγονται χρηματικές υποσχέσεις ή υλικά κέρδη και επομένως δεν είναι παράνομες σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο», σημειώνει το νομοσχέδιο, «αλλά οι πολλές αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών βλαβών, δικαιολογούν την παρέμβαση του νομοθέτη».
«Ως εκ τούτου, προτείνεται ότι, παράλληλα με την απαγόρευση της παροχής ευεργετημάτων ως κίνητρο για τον προσηλυτισμό της θρησκείας, θα απαγορεύεται και η πράξη προσέλκυσης για προσηλυτισμό της θρησκείας, όταν γίνεται απευθείας σε ένα άτομο», είτε αυτό είναι πρόσωπο με- πρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας.
Οι συντάκτες αυτής της νομοθεσίας, ο Moshe Gafni και ο Yaakov Asher, είναι υπερορθόδοξοι Εβραίοι μέλη της Κνεσέτ.
Και οι δύο είναι μέλη του Ενωμένου Ιουδαϊσμού της Τορά (UTJ), ενός πολιτικού κόμματος Χαρεντί (άκρως θρησκευτικό) που κατέχει συνολικά επτά από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ.
Και οι δύο είναι φωνές με επιρροή – και σημαντικές ψήφους - μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό των 64 εδρών υπό τον Νετανιάχου.
Ο Gafni είναι 70 ετών. Εξελέγη για πρώτη φορά στην Κνεσέτ το 1988 και έχει υπηρετήσει σχεδόν συνεχώς από τότε. Σήμερα, υπηρετεί ως πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Οικονομικών της Κνεσέτ, καθώς και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και της Μικτής Επιτροπής για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό.
Ο Asher, ηλικίας 57 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2013. Σήμερα, υπηρετεί ως πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κνεσέτ.
Ο Gafni έχει μακρά ιστορία αντιθέσεων στους οπαδούς του Ιησού.
Εισήγαγε για πρώτη φορά νομοθεσία για την επιβολή νομικής απαγόρευσης του ευαγγελισμού στο Ισραήλ το 1999.
Το νομοσχέδιό του δεν προχώρησε, αλλά ο Γκάφνι το έχει επανειλημμένα επαναφέρει έκτοτε με διάφορες παραλλαγές.
Ο Νετανιάχου δεν επέτρεψε ποτέ να προωθηθεί ή να εγκριθεί τέτοια νομοθεσία στο παρελθόν.
Ούτε το κεντροδεξιό κόμμα του Λικούντ.
Γιατί;
Διότι ο Νετανιάχου και τα περισσότερα, αν όχι όλα, μέλη του κόμματος Λικούντ θέλουν να δείχνουν πάντα ότι το κράτος του Ισραήλ είναι ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό κράτος.
Επιπλέον, ο Νετανιάχου είναι φίλος των Ευαγγελικών Χριστιανών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες
Αν και δεν συμφωνεί θεολογικά με τους Ευαγγελικούς, ο Νετανιάχου θεωρεί εδώ και καιρό την Ευαγγελική κοινότητα ως αληθινή «ευλογία» και στρατηγικό πλεονέκτημα για το κράτος του Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό παγκοσμίως.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο για τρεις δεκαετίες ο Νετανιάχου φλερτάρει ενεργά και με συνέπεια καλλιεργεί την ισχυρή υποστήριξη για το Ισραήλ από τους Ευαγγελικούς οι οποίοι αριθμούν περίπου 60 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 600 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Ο Νετανιάχου συναντά τακτικά χριστιανούς ηγέτες από ένα ευρύ φάσμα δογμάτων και συχνά μιλά σε χριστιανικά συνέδρια και φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης της «Συνόδου Χριστιανικών Μέσων Ενημέρωσης» (“Christian Media Summit”), που διοργανώνεται από το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης του Ισραήλ κάθε χρόνο στην Ιερουσαλήμ.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του για το βιβλίο του πριν από αρκετούς μήνες, ο Νετανιάχου μίλησε επίσης σε πολλά χριστιανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως του TBN και του CBN, των δύο ευαγγελικών δικτύων με τη μεγαλύτερη προβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλα αυτά, Ευαγγελικοί και Μεσσιανικοί Εβραίοι ηγέτες που μίλησαν στο ALL ISRAEL NEWS τις τελευταίες ημέρες δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι στο παρόν πολιτικό περιβάλλον η νομοθεσία που εισήχθη από τον Gafni και τον Asher θα μπορούσε πράγματι να γίνει νόμος.
Σημειώνουν ότι από την Κνεσέτ των 120 εδρών, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από μεγάλο αριθμό Ορθοδόξων και υπερορθόδοξων μελών.
Αυτά τα μέλη είναι πολύ πιο επιθετικά σε αυτή τη Βουλή από ποτέ, πιέζοντας για την ψήφιση νομοθεσιών που προάγουν τη θεολογική τους κοσμοθεωρία.
Και αυτά τα μέλη φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τις ψήφους του εάν ελπίζει να παραμείνει πρωθυπουργός και να προωθήσει άλλες πολιτικές του προτεραιότητές, όπως το να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, την ειρήνη με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, την ενίσχυση και επέκταση της ισραηλινής οικονομίας και την ψήφιση σαρωτικών δικαστικών μεταρρυθμίσεων.
ΚΟ / πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου