Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Ενα εξαιρετικό βιβλίο για τους ναούς της Θεσσαλονίκης, όπου σώζονται μοναδικά έργα μνημειακής ζωγραφικής (9ος-15ος αι.)


 Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ KALANAIITY ΕΗΣΙ ΕΥΘΥΜΙΟΣΝ. ΤΣΙΙ ΑΡΙΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΖΩΓΡΑΦΙΚΗ BYZ ANTINH ΖΩΓΡ ΦΙΚΗ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ (9os 150s αιώνας)"

Πλεονέκτημα μοναδικό της Θεσσαλονίκης είναι η βυζαντινή της κληρονομιά. Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες σε δεκαπέντε ναούς, κομψοτεχνήματα από τη «δευτέρα τη τάξει» πόλη της αυτοκρατορίας, επιβεβαιώνουν την εξέχουσα θέση της στον βυζαντινό κόσμο ως πνευματικό κέντρο όπου βρήκαν έκφραση όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα της Κωνσταντινούπολης.

Για να κατανοήσουμε την υπεροχή της Θεσσαλονίκης, αρκεί να αναφέρουμε ότι στην εικονογραφία των ναών της, μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αντανακλάται έμμεσα η εικόνα των ναών της βασιλεύουσας όπου –εάν εξαιρέσουμε τη ζωγραφική στο καθολικό της Μονής της Χώρας– έχουν διασωθεί ελάχιστα δείγματα. Δεδομένου ότι σήμερα, λόγω της μετατροπής των μνημείων της σε μουσουλμανικά τεμένη (Αγία Σοφία, Μονή της Χώρας, Παναγία Παμμακάριστος, Αγιοι Θεόδωροι) τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δεν είναι πλέον ορατά, οι ναοί της Θεσσαλονίκης αποτελούν μοναδικά τεκμήρια τέχνης από την αλληλεπίδραση των δύο μεγάλων κέντρων.


Ο Αβελ από την «Ανάσταση» της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Οι ομοιότητες είναι εμφανείς.
Φθορές είχε υποστεί η εικονογραφία και στους κύριους ναούς της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η επικάλυψη των τοιχογραφιών η συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: