Πριν 2502 χρόνια τέτοιες ημέρες, έλαβε χώρα η ιστορική μάχη των Θερμοπυλών. Οι Θερμοπύλες αποτελούσαν ανέκαθεν την κύρια αμυντική τοποθεσία στον άξονα εισβολής Βορρά-Νότου στην Ελλάδα. Στην περιοχή έχουν λάβει χώρα δεκάδες μάχες, αρχικά μεταξύ Θεσσαλών και Φωκέων, αργότερα μεταξύ Ελλήνων και Περσών, Ρωμαίων και Ελλήνων, Ελλήνων και Τούρκων, Αυστραλών και Γερμανών, το 1941. Στο στενό αυτό, λοιπόν, οι Έλληνες επέλεξαν να σταματήσουν την περσική κάθοδο.
Η τοποθεσία προσφερόταν καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη, ειδικά εκείνη την εποχή, που το μικρότερο από τα τρία στενά στις Θερμοπύλες χωρούσε μόλις ένα άρμα, είχε δηλαδή πλάτος μικρότερο των 4 μέτρων! Το όλο μήκος της στενωπού έφτανε τα 7 χλμ. Το πρώτο στενό βρισκόταν 2 χλμ. νοτιοανατολικά της σημερινής γέφυρας της Αλαμάνας. Το δεύτερο στενό 1 χλμ. ανατολικά των σημερινών λουτρών και το τρίτο στην περιοχή των Αλπινών.
Στο δεύτερο στενό οι Φωκείς είχαν κτίσει, από τον 6ο αιώνα π.Χ. ένα τείχος, για να προστατεύονται από τις επιδρομές των Θεσσαλών. Το τείχος αυτό, γνωστό ως Φωκικό Τείχος, αποτέλεσε κατά τη μάχη των Θερμοπυλών, το σημείο στηρίγματος των δυνάμεων του Λεωνίδα. Το τείχος αυτό ανακαλύφθηκε τυχαία το 1897, όταν άνδρες του Μηχανικού εκτελούσαν οχυρωματικές εργασίες στην περιοχή. Τότε ανακαλύφθηκαν και οι τάφοι των νεκρών ανδρών του Λεωνίδα.
Μετά τη λήψη της απόφασης για άμυνα στις Θερμοπύλες συγκροτήθηκε μια μικτή ελληνική δύναμη, που είχε ως αποστολή των κατάληψη της οχυρής θέσης και την συγκράτηση εκεί των Περσών για όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι να συγκροτηθούν οι στρατοί και των άλλων ελληνικών πόλεων. Η δύναμη λοιπόν που θα έπαιρνε θέση στις Θερμοπύλες δεν ήταν παρά μια προκαλυπτική δύναμη. Για τον λόγο αυτό δε χρειαζόταν να είναι και ιδιαιτέρως ισχυρή. Επικεφαλής της τάχθηκε ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Λεωνίδας.
Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες
Η δύναμη που διοικούσε περιλάμβανε 300 Σπαρτιάτες της βασιλικής φρουράς, δηλαδή την αφρόκρεμα του σπαρτιατικού στρατού, 500 Τεγεάτες, 500 Μαντινείς, 1.120 άλλους Αρκάδες, 80 Μυκηναίους, 200 Φλιάσιους, 400 Κορίνθιους, 700 Θεσπιείς, 400 Θηβαίους, 1.000 Οπούντιους Λοκρούς και 1.000 Φωκείς, συνολικά 6.200 οπλίτες. Πιθανότατα, στη δύναμη αυτή θα πρέπει να προστεθούν και 1.000 τουλάχιστον ελαφρά οπλισμένοι ψιλοί-υπηρέτες και ακόλουθοι των οπλιτών. Οι λιγοστοί Έλληνες έλαβαν θέσεις στο Φωκικό Τείχος, αφού πρώτα το επισκεύασαν. Απέναντί τους άρχισε σταδιακά να συγκεντρώνεται η τεράστια στρατιά του Ξέρξη.
Για τη συνέχεια εεδωt
1 σχόλιο:
Άν είχαν οι " πολιτισμένοι "
Ευρωπαίοι αυτά που έχουμε εμείς δεν ξέρω τί αττραξιόν θα είχαν δημιοργήσει . Ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας , σου λέει ! Τρέχουν όλοι νά δούνε αυτό το θαύμα ! Ποιό θαύμα !
Στην Αθήνα υπάρχει μία πλατεία , που λέγεται Ακαδημία Πλάτωνος ! Πόσοι την ξέρουν ? Και εγώ τυχαία την άκουσα και την είδα . Τίποτα το ιδιαίτερο αντάξιο του βαρέος ονόματος . Μόνο που το ακούς σε πιάνει ρίγος .
Άχ ! Ελλάδα ! Σού πέφτει βαρύ το πνευματικό σου φορτίο και δεν μπορείς νά το σηκώσεις . Και ο μπάρμπα Θοδωρής κάθησε σε μία πέτρα και έκλαιγε την Ελλάς !
Δημοσίευση σχολίου