Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Τι να πεις;;

Γιοργαλίδικο άλογο |ιδιωμ.| [<τούρκ. yorga τριποδισμός, καλπασμός] Παλιά ράτσα αλόγων κρητικής προέλευσης με χαρακτηριστικό βηματισμό που υπάρχουν και σήμερα. Για το γιοργαλίδικο άλογο λέγεται η φράση «έχει καλό ταχτάνι» δηλ. λόγω μικρού, γρήγορου και σταθερού βηματισμού προσφέρει άνεση στην ίππευση, έτσι ώστε ο αναβάτης να αισθάνεται ότι κάθεται σε θρόνο, ή όπως θα λέγαμε για ένα καλό αμάξι «κάνει καλό ταξίδι». Η μέση ταχύτητα αυτού του βήματος αλόγου είναι 25-30 Km/h. 

 

Φαίνεται και αποδεικνύεται από αρχαία ευρήματα και απεικονίσεις ίππων σε σφραγιδόλιθους, ότι το άλογο είχε μεγάλη σχέση με την Κρήτη. Στις Αρχάνες ανακαλύφθηκαν αλογοθυσίες κατά την περίοδο της Μινωικής εποχής, επίσης στη γραμμική Β υπάρχει το ιδεόγραμμα με κεφαλή αλόγου που βρέθηκε στην Κνωσό πάνω σε πλάκα και την ερμήνευσε ο Evans. Το 1895 γίνεται αναφορά από τους Οθωμανούς ότι η Κρήτη διαθέτει μια ξεχωριστή ράτσα αλόγου με ειδικό τρόπο βαδίσματος (rahvan). Το γιοργαλίδικο άλογο έχει μικρό κεφάλι αλλά σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα, ενώ η χαίτη αναπτύσσεται σε μήκος με αριστερή απόκλιση προς τον τράχηλο. Ζωηρό, μυώδες, ευερέθιστο, έξυπνο και ανθεκτικό στις ασθένειες, γι αυτό ζει μέχρι και 30 έτη. Πιστό πάντα και «μονόχνοτο» δηλ. γνωρίζει μόνο τον αφεντικό του στον οποίο είναι και πάρα πολύ πιστό.
Η ταχύτητα αυτού του βηματισμού κυμαίνεται από 15-25 km/h και λένε ότι «έχει καλό ταχτάνι» (βλ. λ.) και με γρήγορο πλαγιοτροχασμό η ταχύτητα υπερβαίνει τα 30 km/h οπότε λένε ότι «έχει γερό ζάλο», (πλαγιοτροχασμός είναι ο συγχρονισμός του πρόσθιου με τον οπίσθιο πόδα της ίδιας πλευράς), οπότε το βάδισμα ή τρέξιμο γίνεται πιο ομαλό

Δεν υπάρχουν σχόλια: