Τι σκέφτομαι;
Ότι ξημερώνει η ημέρα της εορτής μου. Μια εορτή που κινείται ανάμεσα σε δύο μεγάλους Άγιους της Μεγάλης πνευματικής στέπας, της Ρωσικής γης και ενός Τεράστιου Αγίου Καππαδόκου και Αγιορείτου. Η Αγία και Ισαπόστολος Ολγα και ο Αγιος νέος Θεολόγος του Ακτίστου Φωτός, ο Αγαπημένος μου Γέροντας Σοφρώνιος του Έσσεξ από την μια και ο Αγιός μου Παΐσιος από την άλλη. Μεγάλη Ευλογία.
Μόνο που κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή ένα πρόσωπο σκέφτομαι πολύ. Έναν Άγγελο που εορτάζει στους Ουρανούς. Την μητέρα της Αφρικής, Όλγα Παπασαράντου. Την ΙΕΡΑΠΌΣΤΟΛΟ.
Την Μακαριστή.
Να πως καταγράφεται στην μοναδική συνέντευξη που έχουμε από έναν άνθρωπο που έγινε ολοκαύτωμα για τον άλλο.
Ξερακιανή, λιπόσαρκη, άσαρκη σχεδόν, ρουφηγμένη απ’ την κάψα της Αφρικανικής γης, σκιά ονείρου, μια χούφτα «οστέα τεταπεινωμένα». Ήταν και δεν ήταν «εκ του κόσμου τούτου». Ένα φως στο ορθό της μέτωπο. Δυο μάτια ολοζώντανα, αστραφτερά. Και κάτι ακόμη μεγαλύτερο, που το ανακάλυπτες σιγά-σιγά. Μια καρδιά ζεστή, γεμάτη αγάπη και έλεος, κρυμμένη κάτω απ’ τ’ ασθενικό της στέρνο.
Είχε το στόμα σφραγισμένο με τη σιωπή.
Η προσωποποίηση της ευγένειας. Ήταν όλη ευσπλαχνία και παρηγορία. Μια σιωπώσα παραίνεση. Ζωντανή θεολογία.
Την παρακαλέσαμε πάλι και πάλι να σπάσει την αγαπημένη της σιωπή και να μιλήσει...
«Θα σας πω λίγα από τη δική μου ζωή. Μόνο για τη δόξα του Θεού. Για τίποτε άλλο. Η ορφάνια με ωφέλησε...Ήμουν τριών χρόνων κοριτσάκι, όταν η μανούλα μου έφυγε για τον ουρανό. Από τότε τα ματάκια μου τα κάρφωσα εκεί ψηλά. Έρριξα όλη μου την ελπίδα στο Θεό.
Έρχονται πράγματα στη ζωή μας πικρά, μα ο Θεός με την Αγάπη Του τα μετατρέπει σε γλυκά. Εμένα η ορφάνια με ωφέλησε γιατί κατέφυγα σ’ Εκείνον.
Ύστερα φύγαμε και ήρθαμε και μείναμε στον Πειραιά. Εκεί μεγάλωσα. Καθώς μεγάλωνα και καταλάβαινα, έβρισκα καταφύγιο στην προσευχή. Μιλούσα συνέχεια με το Χριστό».
Να προσεύχεσθε
«Να προσεύχεσθε. Πολύ να προσεύχεσθε. Να κάνετε γονατάκια. Εγώ έκανα γονατάκια απ’ την προσευχή.
Να ζητάτε από το Θεό να σας δώσει ό,τι είναι ωφέλιμο · και θα σας το δώσει.
Με την καρδιά να προσεύχεσθε. Όχι με το νου. Η καρδιά πάει πρώτη κι ακολουθεί ο νους».
Με την καρδιά
«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.
Σ’ όλη μου τη ζωή δούλεψα με την καρδιά μου. Δεν υπολόγισα τον εαυτό μου στον κόπο και το μόχθο. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις, όπου με κάλεσε ο Θεός. Μη φοβάστε τον κόπο. Να κάνετε το καθήκον σας και να θυσιάζεστε. Μη λυπάστε τον εαυτό σας. Να βάζετε όλη σας την ψυχή στο έργο σας. Μην παραλείπετε τίποτα. Αν βάζετε μπροστά την καρδιά. Δεν υπάρχουν εμπόδια.
Υπηρέτησα ως αδελφή στον Άγιο Σάββα, 20 χρόνια. Ήμουνα μέσα στο χειρουργείο.
Εκεί ζυμώθηκα με τον πόνο των ανθρώπων και ξέχασα τελείως τον εαυτό μου.
Παντού, όπου κι αν εργάστηκα, βρήκα υπέροχους ανθρώπους. Άριστους συνεργάτες. Δοξασμένο το όνομα του Θεού».
Στην Ιεραποστολή...
«Ύστερα υπηρέτησα το θείο μου, τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο στην Αφρική».
Εδώ σταμάτησε. Την πονούσε το θέμα της Ιεραποστολής. Είχε λυπηθεί πολύ που αναγκάσθηκε, άθελά της, να την αποχωρισθεί λίγο πριν την έξοδό της απ’ αυτόν τον κόσμο. Ήθελε να πεθάνει εκεί.
Την προκαλέσαμε και πάλι να μιλήσει.
---Τι κάνατε στην Ιεραποστολή, αδελφή Όλγα;
«Ε, τίποτα δεν έκανα. Να, υπηρετούσα εκεί σ’ όποια ανάγκη είχαν. Έκανα δουλείες. Όλες τις δουλειές… Σκούπιζα… μαγείρευα, έδενα πληγές…».
Γλώσσα χωρίς σύνορα
«Έρχονταν και κάτι παιδάκια, με μεγάλα μαύρα μάτια. Πολλά παιδάκια. Τους χάιδευα τα κεφαλάκια, τους μιλούσα, τους έδινα καραμέλες…
Πώς έκαναν για μια καραμέλα!…
---Γαλλικά τους μιλούσατε;
-Όχι, ελληνικά, με καταλάβαιναν μια χαρά».
Απορήσαμε πώς καταλάβαιναν στα ελληνικά. Απορήσαμε, γιατί δε γνωρίζαμε την καρδιά της. Η αδελφή Όλγα μιλούσε τη γλώσσα που έχει για όλους κοινά σύμβολα και δε γνωρίζει σύνορα. Την παγκόσμια γλώσσα της αγάπης.
Νυν απολύεις...
-- Τι θέλετε τώρα ;
«Τίποτα δε θέλω! Δεν έχω καμιά επιθυμία σ’ αυτόν τον κόσμο! Έζησα τη ζωή μου.
Τώρα είμαι ευχαριστημένη κι ευτυχισμένη. Θέλω να φύγω, παιδί μου
. Να πάω στο Χριστό.
Περιμένω τον Άγγελο να ‘ρθει».
Ήρθε ο Άγγελος. Ήρθε σε λίγο καιρό. Πήρε την ανάλαφρη ψυχή της και την απόθεσε μπροστά στο θρόνο του Θεού.
Όλγα Μαράτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου