Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

18 Μαρτίου 1826: Η άγνωστη Επανάσταση των Ελλήνων της Συρίας κατά των Τούρκων

Διονύσης Αντωνέλλος

Σύμφωνα με τον τότε Βρετανό πρόξενο Τζον Μπάρκερ, που στάθμευε στο Χαλέπι, οι Επαναστάτες αντιμετωπίστηκαν από έναν τοπικό Μουφτή.

18 Μαρτίου 1826: Η άγνωστη Επανάσταση των Ελλήνων της Συρίας κατά των Τούρκων με αρχηγό τον Βάσο Μαυροβουνιώτη.

Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης επιχείρησε, αναφέρει η σελίδα «The Greco-Syrian Nation» στο Facebook, να απελευθερώσει την κατεχόμενη από τους Οθωμανούς πόλη της Βηρυτού το 1826, και έτσι να εξαπλώσει την Ελληνική Επανάσταση στην Συρία.

Σύμφωνα με τον τότε Βρετανό πρόξενο Τζον Μπάρκερ, που στάθμευε στο Χαλέπι, οι Επαναστάτες αντιμετωπίστηκαν από έναν τοπικό Μουφτή.

Αν και αρχικά απωθήθηκαν, «οι Έλληνες ήρωες κατάφεραν να κρατήσουν ένα μικρό τμήμα της πόλης κοντά στην παραλία σε μια περιοχή που κατοικούνταν από ντόπιους Ρούμ».

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης έκαναν έκκληση στους Ρουμ «να ξεσηκωθούν και να ενωθούν μαζί τους», και μάλιστα έστειλαν πρόσκληση στον αρχηγό των ντόπιων Δρούζων να συμμετάσχουν επίσης στην Επανάσταση.

Αν και αποτυχημένη, η ηρωική προσπάθειά τους να υποκινήσουν τους Ρουμ (σ.σ. Ρωμιοί) του Λεβάντε παραμένει ως απόδειξη ότι οι «Ρούμ της Ευρώπης και εκείνοι του Λεβάντε ήταν και εξακολουθούν να είναι ένας λαός», τονίζεται.

«Ρωμιός γεννήθηκα, Ρωμιός θα πεθάνω / Rûm Doğdum, Rûm Öleceğim», καταλήγει η ανάρτηση.

18 Μαρτίου 1826: Η άγνωστη Επανάσταση των Ελλήνων της Συρίας κατά των Τούρκων

Ο Λεβάντες (από την ιταλική λέξη Levante, που σημαίνει Ανατολή) είναι ανακριβής γεωγραφικός όρος που αναφέρεται ιστορικά σε μια μεγάλη περιοχή της Μέσης Ανατολής νότια της οροσειράς του Ταύρου, και ορίζεται δυτικά από τη Μεσόγειο, νότια από την Αραβική Έρημο και ανατολικά από την Άνω Μεσοποταμία.

Στην ελληνική βιβλιογραφία δεν έχει επικρατήσει. Αντ’ αυτού η περιοχή δηλώνεται συχνότερα με τον όρο Ανατολική Μεσόγειος, με το μειονέκτημα ότι η Ανατολική Μεσόγειος δηλώνει καταρχήν θαλάσσιο χώρο, ενώ ο Λεβάντες χερσαίο, σημειώνεται στο wikipedia.org.

Ο Λεβάντες ως γεωγραφικός όρος δεν περιλαμβάνει την οροσειρά του Καύκασου, κανένα μέρος της Αραβικής χερσονήσου ή της Ανατολίας —αν και κατά περιόδους περιλαμβανόταν σε αυτόν και η Κιλικία.

Η Χερσόνησος του Σινά μπορεί κατά περίπτωση να περιληφθεί ή να αποκλειστεί, αφού πρόκειται για οριακή περιοχή που διαμορφώνει μια γέφυρα εδάφους μεταξύ του Λεβάντε και της Βόρειας Αιγύπτου.

Κατά περιόδους οι πολιτισμοί και λαοί του Λεβάντε εξουσίαζαν την περιοχή μεταξύ της χερσονήσου του Σινά και του ποταμού Νείλου, αλλά η περιοχή αποκλείεται συνήθως από τον γεωγραφικό ορισμό του Λεβάντε.

sportime,

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...ώς φιόρο τού λεβάντε...
αποκαλείται η Ζάκυνθος...

άρα, ίσως, ότι βρίσκεται
ανατολικά τής ιταλικής χερσονήσου
-και υπήρξε κοιτίδα τής ρωμηοσύνης-
μπορεί να θεωρηθεί ώς κομμάτι τού
λεβάντε...

που γεννούσε ...λεβέντες... πολεμιστές...γενναίους...!

...

(τώρα παράγει μαζικά ψευτόμαγκες
και φλώρους...
και εισάγει αλητήριους τύπους
απ'όλες τίς γωνιές τής υφηλίου...

...

ώς πότε...)