Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Ο ST. EKVTIME "Ο άνθρωπος του Θεού."

 


The Saint EKVTIME (Ευθύμιος) TAQAISHVILI, που ονομάζεται, «άνθρωπος του Θεού,« γεννήθηκε 3 Ιανουαρίου, 1863, στο χωριό LIKHAURI στην περιοχή OZURGETI των GURIA, στην αριστοκρατική οικογένεια των TAQAISHVILI και GITULI NAKASHIDZE. Ήταν ορφανός από νεαρή ηλικία και μεγάλωσε με τον θείο του .
Από την πρώιμη παιδική ηλικία ο άγιος αποδειχθεί να έχει μεγάλο πάθος για μάθηση.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο δημοτικό σχολείο του χωριού, γράφτηκε στο KUTAISI CLASSICAL Γυμνάσιο. Το 1883 αποφοίτησε με ένα αργυρό μετάλλιο και μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας-φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το 1887, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές του επέστρεψε στη Γεωργία και άρχισε να εργάζεται στον τομέα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η Βαθιά πίστη και την αγάπη του για τον Θεό και την πατρίδα του, καθόριζε κάθε βήμα του σε αυτό το απαιτητικό επάγγελμα.
Το 1895 παντρεύτηκε την EKVTIME NINO POLTORATSKAYA κόρη του διάσημου δ δικηγόρου στη Τιφλίδα Ιβάν POLTORATSKY ο οποίος ήταν ο ίδιος στενός φίλος του Αγίου Ηλία του Δίκαιου.

Από την αρχή της καριέρας του Άγιος Ευθύμιος άρχισε να συλλέγει ιστορικά-αρχαιολογικά και εθνογραφική υλικά από όλη τη Γεωργία. Η σφαίρα της επιστημονικής σκέψης του ήταν ευρεία, συμπεριλαμβανομένων ιστοριογραφία , αρχαιολογία, εθνογραφία, επιγραφική, νομίσματα , φιλολογία , λαογραφία , γλωσσολογία , ιστορία και τέχνη.

Πάνω απ όλα ο άγιος προσπάθησε να μάθει περισσότερα για την γεωργιανή ιστορία και τον πολιτισμό με την εφαρμογή των θεωριών κα ι μεθοδολογιών των διαφόρων αυτών τομέων στην εργασία του.
Το 1889 ο Άγιος με έδρα την Εξαρχία στο Μουσείο της Γεωργίας, στην οποία διατηρούνται αρχαία χειρόγραφα, ιερά αντικείμενα, θεολογικά βιβλία, καθώς και αντίγραφα των πολλών σημαντικών τοιχογραφιών που είχαν αφαιρεθεί από αρχαίους ναούς. Αυτό το μουσείο διαδραμάτίσε σημαντικό ρόλο εκ νέου στην ιστορία της Εκκλησίας της Γεωργίας .
Το 1907 ίδρυσε ο Άγιος το ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο. Από τις πολλές εκστρατείες που οργάνωσε από αυτή την κοινωνία, το ταξίδι μέσα από μουσουλμανικές περιοχές (νοτιοδυτικά), η Γεωργία ήταν μια από τις πιο σημαντικές.

Έχοντας δει από πρώτο χέρι τις συνέπειες από τη αναγκαστική απομόνωση και εξισλαμισμού της περιοχής αυτής, ο άγιος Ευθύμιος με τους συναδέλφους προσκυνητές απόκτησε μεγαλύτερη αγάπη για τ ην πίστη τ ων προγόνων και εδραιώθηκε πιο αποφασιστικά στην εθνική ταυτότητα. Αν και δεν μιλούσαν την γεωργιανή γλώσσα, οι κάτοικοι της περιοχής αυτής δέχτηκαν τον σεβάσμιο Ευθύμιο με μεγάλη αγάπη έχοντας διαισθανθεί την καλοσύνη του
Δεν υπήρχε ούτε ένα ενιαίο πατριωτικό, κοινωνικό ή πολιτιστικό κίνημα στη Γεωργία κατά το πρώτο τέτάρτο του 20ου αιώνα, στο οποίο ο Άγιος δεν έλαβε ενεργά μέρος. Μεταξύ άλλων σημαντικών επιτευγμάτων του, ήταν ένας από τους εννέα καθηγητές που ίδρυσε στην Τιφλίδα Πανεπιστήμιο το 1918.
Στις 11 Μαρτίου 1921, η γεωργιανή κυβέρνηση πήγε στην εξορία στη Γαλλία. Τα αρχεία της κυβέρνησης και πνευματικοί και πολιτιστικοί θησαυροί του έθνους του έθνους πέταξαν στη Γαλλία για την προστασία από τον κίνδυνο των Μπολσεβίκων . Ο Saint EKVTIME του ανατέθηκε προσωπικά να κράτησε ι τους θησαυρούς ασφαλής΄ Αυτός και η σύζυγος του συνόδευσαν τα έργα στην Γαλλία.

Ο άγιος EKVTIME άντεξε τις κακουχίες της ζωής ενός μετανάστη και τη φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με ηρωισμό, ενώ αντιστέκεται με θάρρος την επίθεση τ ων ευρωπαίων και αμερικανών επιστημόνων αλλά και άλλων γεωργιανών συλλεκτών.
Η σύζυγος του το 1931 του Αγίου EKVTIME Νίνο πέθανε από την πείνα.

Ο ηλικιωμένος χήρος ο ίδιός συχνά επέστησε κοντά στο χείλος του θανάτου από την πείνα, το κρύο, και το άγχος, αλλά ποτέ δεν παραπαίει στα καθήκοντα του ενώπιον του Θεού και την πατρίδα του - που προστατεύει πιστά τους θησαυρούς του έθνους του.
Τέλος, η σοβιετική νίκη επί Γερμανίας δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την επιστροφή των εθνικών θησαυρών στη Γεωργία. Με μια συμφωνία μεταξύ Στάλιν και De Gaulle, οι θησαυροί και πιστός προστάτης τους φόρτωσε τους θησαυρούς σε αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο και τα έφερε πίσω στην πατρίδα στις 11 Απριλίου 1945. Όταν τελικά το αεροπλάνο έφτασε τα πόδια του πάτησαν σε γεωργιανό έδαφος, ο άγιος υποκλίθηκε βαθιά και φίλησε τη γη όπου στεκόταν. Η Γεωργία χαιρέτισε του τον γιο της που είχε χάσει με μεγάλη τιμή.
Οι πολίτες κατάκλυζαν τον Άγιο με προσοχή και φροντίδα, και ταυτοχρόνος αποκαταστάθηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο, και οι πανεπιστημιακοί κοινότητα τον αναγνώρισε ως ενεργό μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών.
Εξαντληθεί από το χωρισμό από την πατρίδα του και τα δεινά της μετανάστευσης . Αλλά ο εχθρός της ανθρωπότητας έγινε ζηλιάρης από τη νίκη του καλού εναντίον του κακού και εξεγέρθηκε κατά του πνεύματος του Αγίου EKVTIME.

Το 1951 η CHEKISTS συνέλαβε την θετή κόρη του, Λυδία POLTORATSKAYA. O St. Ekvitime ο οποίος μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν σοβαρά άρρωστος, έμεινε τώρα χωρίς φροντίδα. Το 1952, χωρίς καμία λογική εξήγηση, του απαγόρευσαν να διδάσκει στο πανεπιστήμιο και τοποθετήθηκε στον κατά οίκον περιορισμό. Οι άνθρωποι που είχαν υποδέχτηκαν τον άγιο κατά την επιστροφή του τώρα έτρεμαν από φόβο των διώξεων και του επικείμενου θανάτου.

Πολλοί προσπάθησαν να επισκεφθούν για να στηρίξουν τον Άγιο αλλά ήταν απαγορευμένο. Στις 21 Φεβρουαρίου του 1953, πέθανε από καρδιακή προσβολή, και τρεις ημέρες αργότερα, μια ομάδα περίπου σαράντα πενθούντων συνόδευσαν τον άγιο στην αιώνια κατοικία του.
Στις 10 Φεβρουαρίου 1963, εκατό χρόνια από τη γέννηση του Αγίου το σώμα του ήταν άφθαρτο στην Τιφλίδα. Όταν ο τάφος του αποκαλύφθηκε, αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι μόνο το σώμα του, αλλά ακόμη και τα είδη ένδυσης και υπόδησης του είχαν παραμείνει αδιάφθορα. Λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν για άλλη μια φορά, να το Πάνθεον στην εκκλησία του Αγίου DAVIT GAREJI στη MTATSMINDA όπου παραμένουν έως σήμερα.
Το σώμα της NINO POLTORASKAYA- TAGAISHAVILI που πέθανε στη LEVILLE (Γαλλία) θάφτηκε δίπλα στον άγιο στις 22 Φεβρουαρίου 1987.
Η Ιερά Σύνοδος της Γεωργίας Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοκατάταξε τον ΆΓΙΟ ΕKVTIME στ ι ς 17 Οκτωβρίου του 2002, και χαρούμενα τον ανακήρυξαν "Ο άνθρωπος του θεού."
 Γιορτάζει στις 3 Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: